Hirdetés
Archivum

El clásico a bajnoki döntõben:

:

Hirdetés

Szombaton kezdõdik Spanyolországban a Ros Casares Valencia – Perfumerías Avenida Salamanca bajnoki döntõ. Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc esélyese az Euroliga-gyõztes valenciai gárda, de a bajnoki címvédõ a Spanyol Kupa döntõje után ismét csodára készül.
 

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Valencia – Salamanca 2-1, avagy egy kupadöntõ mindig más

Az idei évadban a két csapat háromszor találkozott egymással. Az alapszakaszban mindkét összecsapást a Valencia nyerte, méghozzá nagy különbséggel december elején 89-55, februárban pedig 79-56 arányban. A két találkozóból azonban nem lehet kiindulni.

Az “õszi” összecsapáson még Natalia Hejkova ült a Valencia kispadján, a jelenlegihez képest más szakmai elvek mentén építve fel a csapatot. A februári mérkõzésnek pedig nem volt tétje, miután egyik gárda sem tudott már változtatni a bajnoki tabellán elfoglalt helyezésén. Akkor ráadásul pár nappal jártunk az Euroliga rájátszása elõtt, így DeWanna Bonner és Erika de Souza a Salamanca színeiben például nem is lépett pályára.

A két alapszakasz mérkõzés alapján toronymagas favorit a Valencia, de nem lehet szó nélküli elmenni a madridi kupadöntõ mellett, ahol a Salamanca 68-57-es gyõzelmet aratott. Ekkor Lucas Mondelo legtöbb taktikai húzása bejött és a csapatának a pályán egyszerûen minden sikerült, miközben a másik oldalon valószínûleg a szezon mélypontja volt az a vasárnap délelõtt. A Valenciának egy pillanatra nem voltak gyõzelmi esélyei, a palánk alatt nem tudtak dominálni, a külsõ sorból pedig csak Moore-ban volt pont.

Fotó: Rocío Benítez/FEB

Fotó: Rocío Benítez/FEB

A szakvezetõk is bizonytalanok

Ilyen elõzmények után a két vezetõedzõ is bizonytalan, hogy a két gárda mindig felfokozott rivalizálásában a játékosok melyik arcukat mutatják. A spanyol szövetség honlapja felvezetés gyanánt három témakörben faggatta Roberto Íñiguez-t a Valencia és Lucas Mondelót a Salamanca szakvezetõjét.

Az elsõ kérdés arra vonatkozott, hogy a mérkõzés elõtti utolsó napokban mire helyezik a hangsúlyt a felkészülés során. „A csapat – az év ezen szakaszához képest – a lehetõ legjobb állapotban várja a finálét. Természetesen mindig vannak olyan területek, ahol lehet elõrébb lépni, ezeken dolgozunk.” – mondta Íñiguez. A valenciai szakvezetõvel szemben Mondelo egy konkrét területet, a mentális felkészítést emelte ki: „A legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk, a csapat tiszta fejjel tudjon gondolkozni. Mentálisan erõsnek kell lennünk, de ezt a szezon ezen késõi szakaszában nagyon nehéz elérni.”

A második pontban arról kérdezték a szakvezetõket, hogy a rivalizálásról mit gondolnak. Itt az edzõk egymás csapatainak kölcsönös méltatásába kezdtek. „A Salamanca nagyszerûen játszik az idei rájátszásban. Nagyon rutinos csapat, akik pontosan tudják, hogy kivel, mikor és milyen tétért játszanak.” – fogalmazott Íñiguez. Jöjjön a másik oldal válasza: „A keret minõsége és mélysége a Valencia oldalán áll. A Ros Casares minden idõk egyik legerõsebb csapata. Igaz, hogy megvertük õket egyszer, de azt megismételni nagyon nehéz lesz.”

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Talán a legérdekesebb pontja a spanyol felvezetésnek a csapatok fizikális állapotát firtató kérdés volt. A Valencia 50, a Salamanca 46 tétmérkõzést játszott az idei évadban. Iñiguez szerint a Salamancának kedvezhet, hogy nem voltak érintettek az Euroliga végjátékában. „Ez jelenthet valamennyi elõnyt nekik. Azzal, hogy nem játszottak az Euroliga nyolcas döntõjében egy héttel többet tudtak készülni a bajnoki hajrára. Ennek ellenére bizakodó vagyok.” – mondta a Valencia szakvezetõje. „A szezon nagyon hosszú és valóban, a Valenciának sûrûbb volt a menetrendje. Összességében azonban úgy gondolom, hogy mindkét együttes jó fizikai állapotban érkezik a döntõre. Ha nem is kiemelkedõ, de szerintem jó állapotban vannak a csapatok.” – összegzett Mondelo.

A döntõ számokban

A bajnokságban veretlenül menetelõ Valencia mellett szól minden statisztikai mutató. A Ros Casares Valencia átlagban 86.7 pontot szerzett az idei évadban, miközben 56.5 pontot kaptak. Ezzel szemben a Salamanca 63.1 pontot engedélyezett a riválisainak, de mindössze 78.6 pontot átlagoltak mérkõzésenként.

Ott van azonban a kupadöntõ, amely a bajnoki találkozókhoz képest más számokat mutat. A madridi finálé volt az egyetlen összecsapás az idei évadban Spanyolországban, ahol a Valencia nem érte el a 60 dobott pontot. Akkor 57 egységig jutottak, miközben a bajnokikon az egy találkozón dobott legkevesebb pontjuk 69 volt, még a Zaragoza ellen.

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

A fontosabb statisztikai adatokat nézve, a Valencia 40, a Salamanca 36 lepattanót szed mérkõzésenként. A valenciaiak eközben 20.8 gólpasszt osztanak ki, míg a nagy riválisuk 14.7-et.

A lepattanók terén ez a 4-es különbség már önmagában soknak tûnik, de fõleg abban van differencia, hogy Valenciánál Lyttle, Wauters, Jackson, Yacoubou és Vesela között oszlik meg ez a 40 lepattanó, míg a másik oldalon azt a 36 lepattanót gyakorlatilag két ember Erika de Souza és DeWanna Bonner szállítja. Könnyen lehet, hogy a címvédõ esélyei ezen ponton szállnak majd el.

El clásico

A Valencia és a Salamanca rivalizálása az elmúlt egy évtizedet meghatározta Spanyolországban. Az alábbiakban látható a spanyol szövetség sajtóanyagában található táblázat a két csapat egymás elleni találkozóiról. Talán nem kell külön magyarázni, de az “LR” oszlopban olvashatóak a két csapat egymás elleni eredményei, a halvány narancssárga a Valencia, a kék a Salamanca sikereket jelöli. Mellettük az adott év bajnoka olvasható, majd jön a kupagyõztes, a Szuperkupa gyõztese, illetve az Euroligában elért sikerek.

A táblázatból is jól látható, hogy egyedül a megboldogult Barcelona (könyvet lehetne írni a barcelonai nõi kosárlabdázás ellehetetlenítésérõl – a szerk.) és 2011-ben a kupában a Rivas Ecopolis törte meg a hegemóniát. Arról nem beszélve, hogy az elmúlt két év Euroliga-gyõztesei csapnak össze. Hatalmas izgalmakra van kilátás.

Hirdetés