Hirdetés
USA

Eldől az egyetemi bajnoki cím sorsa az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradóra rendezik az egyetemi bajnokság fináléját az Egyesült Államokban. A San Antonió-i Alamodome-ban megrendezésre kerülő döntőben a Stanford és az Arizona méri össze az erejét.

Különleges egyetemi döntőre van kilátás idén, mivel a Pac-12 Konferencia két meghatározó csapata méri össze az erejét. Ritka amikor ugyanabból a konferenciából kerül ki az országos döntő két résztvevője. Idén azonban ez nem teljesen meglepetés.

Alig rendeztek az évad folyamán konferencián kívüli mérkőzéseket. Így azon konferenciákból érkező csapatok, ahol éles verseny zajlik, sok a nagy iramú, szoros összecsapás, jobb formát mutattak a March Madness során azon riválisaiknál, akik nem ekkora a versenyből érkeztek és a korábbi években elsősorban konferencián kívüli meccsekkel teremtettek maguknak kiélezett szituációkat. Mivel a Pac-12 mezőnyéből jön a két gárda, így idén már kétszer találkoztak, előbb 27, majd 14 ponttal nyert a Stanford.

A Stanford fennállása során harmadik alkalommal hódíthatja el a trófeát. Utoljára 2010-ben jártak a fináléban, azt szintén San Antonio-ban rendezték, de a UConn gárdájával szemben alulmaradtak. Bajnoki címet legutóbb 1992-ben ünnepelhettek. Az Arizona soha nem járt ilyen magaslatokban. Az idei évet megelőzően a legjobb 16-nál tovább egyszer sem jutottak az országos bajnokságban.

A Stanford döntőbe jutása nem meglepetés. Első kiemelést kaptak az országos bajnokság előtt. A kaliforniai korlátozások miatt ugyan kilenc hétig nem tudtak hazai környezetben szerepelni, tehát rendre idegenben léptek pályára, mégis kiváló játékot mutattak. Sok statisztika áll rendelkezésre és nagyon nehéz megfogni azt, amivel igazán érzékeltethetjük az idei teljesítményüket. Talán a triplamutatójukba érdemes kapaszkodni, mely 38.6%-os. Ez az egész országban a hatodik legjobb mezőnymutató és Fran Belibit leszámítva minden játékosuk, aki legalább 200 percet szerepelt idén, 35% felett dob távolról. Rendkívül nehéz védekezni ellenük. Az országos bajnokságot nézve jelenleg 55 triplánál tartanak, ami már most rekord és biztosak lehetünk benne, hogy a döntőben ezt a számot tovább fogják növelni.

Fotó: Facebook.com/NCAAWomensBasketball

Ha Stanford, akkor a legnagyobb figyelmet Kiana Williams kapja. A végzős irányító szülővárosában érhetne fel a csúcsra. A csapat motorja és neki úgy van idén 32 meccsről 14.3 pont, 2.0 lepattanó, 3.1 gólpassz átlaga, hogy az utolsó két meccsen, a negyeddöntőben és az elődöntőben, messze elmaradt a legjobbjától. A South Carolinát úgy tudták legyőzni 66-65-re drámai csatában, hogy mindössze nyolc pontot ért el. Miközben a kosárlabda természetesen csapatjáték és nem lehet egy főre kihegyezni egy gárda teljesítményét, de Kiana Williams extrája nélkül bajban lehet a döntőben a Stanford. Az elődöntőben Haley Jones lépett fel, aki a szezonban harmadszor került a 20 pontos dimenzióba. A 14 mezőnykísérletéből 11 sikeres lett.

Az Arizona a UConn kiejtésével került a fináléba. A teljes mezőny egyik legjobban védekező csapatáról van szó. 100 labdabirtoklásra 78.7 pontot kapnak átlagban, ami az országos bajnokság 64 csapatos mezőnyét tekintve a legjobb ebben a mutatóban. Az ellenfeleinket a támadásaik 21.4%-nál eladott labdába kényszerítik bele. Gyakorlatilag nincs könnyű pont ellenük. Aki végignézte péntekről szombatra virradóra a UConn elleni elődöntőjüket, láthatta, hogy Geno Auriemma gárdája mennyire szenvedett. Az 59 pontjuk negatív szezoncsúcs volt.

Fotó: Facebook.com/NCAAWomensBasketball

Az Arizona keretét nézve Aari McDonald szerepel a legtöbbet a címlapokon. Nem csak egy kiváló védekező játékos – a Pac-12 Konferenciában az év védője lett -, de támadásban is extra. Az országos bajnokságban a döntőig vezető úton 25.4 pontot, 6.8 lepattanót, 2.4 gólpasszt és 2.4 szerzett labdát átlagolt meccsenként. A mezőnyből 52.3%-al dobott és a triplákat 48.6%-al értékesítette. Érdemes egy kicsit leragadni a tripláknál. Ha az Arizona menetelésének a kulcsát keressük, akkor nem szabad elfelejteni, hogy mennyit léptek előre a hárompontosokat nézve. Az alapszakaszban 31%-al dobtak távolról, míg az országos bajnokságban 42%-al és átlagban majdnem kilenc hármast értékesítettek meccsenként.

Bár az idei egymás elleni eredmények alapján a Stanford esélyesebbnek tűnik, de egy csúcsformában és extázisban pattogtató, fennállása legjobb menetelésében lévő szakmai program csapatával találkoznak. Az Arizona pedig már csak egy meccsre van attól, hogy hollywoodi filmekbe illő diadalt arasson.

Hirdetés