Hirdetés
Magyarország

Elérhető az Amatőr bajnokság versenykiírása:

:

Hirdetés

Az élvonal mellett a napokban az Amatőr bajnokság 2024/2025-ös versenykiírását is közzétette a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ).

A sorozatban a következő évadban maximum 30 csapat vehet részt, melyek a tervek szerint három csoportban küzdenek majd. A csapatokat a Versenyiroda a csoportokba a 2023/2024. évi erősorrendet figyelembe véve, 3 csoportba osztja be. Ezek a piros, fehér és zöld csoportok (10-10-10 csapat) lesznek az előttünk álló szezonban is.

Kevesebb induló esetén a Zöld, majd a Fehér és végül a Piros csoportba kerül kevesebb csapat besorolásra, hasonló létszámú csoportokra törekedve. A Női Amatőr NB I. bajnokság valamennyi csoportjában résztvevő gárdák az Alapszakasz helyezéseiért körmérkőzéses rendszerben játszanak, pályaválasztói joggal, oda-visszavágó alapon (10-10 résztvevő esetén ez 2X9=18 mérkőzés).

Az Amatőr bajnokság rájátszása új lebonyolítást kap. Az 1-8. helyért a Piros csoport alapszakaszának 1-8. helyén végzett csapatai küzdenek. Fontos kiemelni, hogy az elődöntők, a bronzcsata és a döntő az egyik fél második sikeréig tart.

A többi párharc oda-visszavágós kuparendszerben zajlik. A 9-16. helyért a Piros-csoport alapszakaszának 9-10. helyén és a Fehér-csoport alapszakaszának 1-6. helyén végzett csapatai mérkőznek. A 17-24. helyért a Fehér-csoport alapszakaszának 7-10. helyén és a Zöld csoport alapszakaszának 1-4. helyén végzett csapatai harcolnak. A 25-30. helyért pedig a Zöld csoport alapszakaszának 5-10. helyén végzett csapatai harcolnak. Kevesebb induló esetén ez a beosztás változhat.

A bajnokságban nem hazai nevelésű játékosok csak az MKOSZ külön engedélyével szerepeltethetőek. Az A-csoportból történő visszajátszás szabálya pedig az alábbiak szerint alakul:

“A Női NB I. A csoportos sportszervezetek azon játékosai közül, akiknek a Női NB I. A csoportban játékengedélyük van a sportszervezetek Női Amatőr NB I-ben induló csapataiban csak az 2002. január 1-én vagy utána született játékosok szerepeltethetők, illetve mérkőzésenként maximum három (3) fő 2002. január 1. és 2003. december 31. között született játékos.” – olvasható a kiírásban.

A Női Amatőr NB I. 2024/2025-ös versenykiírása IDE KATTINTVA olvasható.

Hirdetés