Hirdetés
Magyarország

Elérhető az élvonal 2021/2022-es versenykiírása:

:

Hirdetés

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a hivatalos honlapján a közelmúltban közzétette a Nõi NB I. A Csoport versenykiírását.

A legfontosabb változást már korábban kommunikálta az MKOSZ. A bajnokság minden mérkőzésének minden szakaszában minimálisan két hazai nevelésű játékosnak a pályán kell tartózkodnia, kivéve, ha kipontozódás vagy kizáró hibák miatt ez nem végrehajtható.  Ez a szabályzás a 2022/2023-as szezonban is megmarad – olvasható a versenykiírásban. Szurkolói szemmel további fontos változások nem lesznek. Az alapszakaszban a 12 résztvevő csapat oda-visszavágó alapon 22 mérkőzést játszik. A rájátszásba a tabella első nyolc helyezettje kerül. A Play-off során a negyeddöntők, az elődöntők és a döntő kivételével minden helyosztó párharc az egyik fél második győzelmével ér véget. A finálé továbbra is az egyik fél harmadik sikeréig tart.

A play-out során az alapszakasz 9-12. helyezett csapatai körmérkőzéses rendszerben játszanak, pályaválasztói joggal, oda-visszavágó alapon. Ez 6 mérkőzést jelent. A csapatok az Alapszakaszban elért összes eredményeiket viszik tovább a play-out-ba. Amennyiben a play-out után a csapatok között holtverseny alakulna ki, akkor annak számításakor a play-out-ban lejátszott mérkőzések eredményeit kell figyelembe venni. A bajnokság 1-11. helyezett csapata a 2022/2023-as bajnoki évben a Női NB I. A csoportos bajnokságban indulhat. A bajnokság utolsó helyezett csapata a Női NB I. A csoportos bajnokságból kiesik.

Az igazolások során a játékengedélyek tekintetében két időpontra kell figyelniük a kluboknak. Ezúttal a játékengedélyek kiadásának határideje 2022. január 7., péntek. Ezt követõen a sportszervezetek már csak egy bármilyen korú hazai vagy nem hazai nevelésű sportoló játékengedélyét kérhetik ki. Ennek a határideje a jól megszokott február végi időpont. Ez 2022-ban majd február 25., péntek lesz. A jegyzőkönyvben négy nem hazai nevelésű játékos szerepelhet és közülük maximum két olyan játékos lehet, aki a FIBA európai hatáskörén kívül eső országból érkezett.

A bajnokság Alapszakaszában minden mérkőzésen az első félidő teljes időtartamában egy hazai nevelésű 2001. január 1-én vagy utána született játékosnak a pályán kell tartózkodnia. A versenykiírás kiemeli, hogy ezen szabályzás a 2022/2023-as szezonban úgy módosul, hogy a bajnokság Alapszakaszának minden mérkőzésének első félidejének teljes időtartamában egy hazai nevelésű 2002. január 1-én vagy utána született játékosnak a pályán kell tartózkodnia.

Hirdetés