Hirdetés
Magyarország

Elérkezett a fiatalok ideje a válogatottnál:

:

Hirdetés

A Nemzeti Sport Székely Norbert szövetségi kapitányt kérdezte a felnőtt válogatottról. A járványhelyzet okozta leállás után a hónap végén négyhetes összetartásra vonul a nemzeti csapat.

Június huszonkilencedikén indul, július huszonhatodikáig tart, tehát négy hetet ölel fel. Ez alatt oldunk meg mindent. Egymás közti játék lesz, kosárlabdázunk is, de odáig el kell jutni, hiszen az elmúlt időszakban nem elsősorban az volt a jellemző, hogy mindenki kosarazott – vagyis szükség lesz egy hosszú felvezető részre. Az a cél, hogy kondicionálisan egyforma szintre kerüljenek a játékosok, és felkészüljünk a következő ellenfél, a hollandok taktikai repertoárjából. Persze alapvetően szeretnénk a saját stílusunkat játszani, de utána sorra kerülnek a hollandok, és az egyéni képzést sem hanyagoljuk el, ami szintén kiválóan beépíthető a felvezető egy-két hétbe. Dolgoznak majd az utánpótlás-válogatottak is, amelyek már 2021-re készülnek a jövő évi játékoskeretekkel, mert bár ez az év elúszott, a felkészülési lehetőség meghosszabbodott egy esztendővel.

– fogalmazott a Nemzeti Sportnak a szövetségi kapitány, akit a keret kialakításáról is kérdeztek:

A válogatottnak az elmúlt három évben és már korábban is kialakult egy magja, kissé persze változott, fiatalodott, és elsősorban agilitásban előrelépett. A játékosok elkötelezettek, most meg kell találnunk azokat, akik a következő esztendőkben még többet segíthetnek. Nagyon fontos, hogy egy edző ne legyen „szerelmes” a játékosaiba, úgy építse a csapatát, hogy a jövőt szem előtt tartva a legjobbakkal állhasson ki. Vagyis senkinek sem biztos a helye, a lazább időszak alatt tét- és tesztmérkőzések nélkül kell kialakítani az új elemeket és teret adni az új játékosoknak, hogy beépülhessenek.

Székely Norbert hangsúlyozta, hogy honosítottként továbbra is a térdszalagszakadásból lábadozó Yvonne Turner-re számít. Az Eb-selejtezők kapcsán a szakember a sportnapilapnak reményét fejezte ki, hogy a tervezett ütemben haladhat a FIBA versenynaptára a 2021-es Európa-bajnokságig.

A szövetségi kapitányt a járványhelyzettel járó válság okozta változásokról is kérdezték.

Alapvetően optimista vagyok, aki ismer, ezt pontosan tudja. Most azt gondolom, nem szabad megrekednie. Remélem, az utánpótlás jó állapotban bekkeli ki a nehéz időszakot, sőt, előre is tudja mozdítani a sportágunkat. Ha a színvonal nem is fog emelkedni, azt elvárom magunktól, a női kosárlabdától, hogy több fiatal több játékpercet kapjon. A színvonal kicsit visszaeshet, ugyanakkor minden más tekintetben, leginkább a magyarok szerepeltetésében, előrelépésre számítok. Aki jól sáfárkodik az értékeivel, lehet, hogy előre fog lépni, ebben nagyon hiszek – a gazdasági oldal ugyanakkor nem a szakmám, ahhoz nem értek. Jelentős problémák is adódhatnak, de ennek is próbálom a pozitív oldalát nézni: kicsit délebbre, ahol a gazdaság nem ennyire erős, nemcsak be akarják, hanem be is kell rakniuk a csapatba a fiatal helyi játékosokat – itt az idő Magyarországon is így cselekedni!

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés