Hirdetés
Archivum

Élesedik a küzdelem az Európa Kupában:

:

Hirdetés

A Mann Filter Zaragoza és a Sony Athinaikos párharca lesz a slágermeccs az Európa Kupa negyeddöntõi során. A címvédõ és a jelenlegi spanyol harmadik csatája mellett két francia-orosz rangadóra, illetve az Elitzur Ramla és a Gran Canaria összecsapására kerül sor csütörtökön.

Az EuroLiga rájátszásának árnyékában kezdik meg a küzdelmet a legjobb négy közé jutásért a második számú európai kupasorozat meghatározó csapatai. A sorsolás és az élet úgy hozta, hogy akár egy, a döntõnek is beillõ párosítás lesz, melyen a spanyol bajnoki dobogóra vágyó Mann Filter Zaragoza és a sorozat címvédõje, a Sony Athinaikos méri össze erejét. Két olyan gárda, amely a legnagyobbak között is megállna a helyét.

A görögök idén a sorozat csapataihoz képest megint rendkívül mély kerettel futottak neki a szezonnak. A húzóembereik, a tavaly tavaszi menetelést sérülés miatt kihagyó LaToya Davis (14 pont), a görög válogatott alapembere Kalentzou (11.7 pont) és tavaly a Krakkóval az EuroLiga Fina Fourba menetelõ cseh Katerina Zohnova (10.2 pont). Mellettük nem szabad megfeledkezni az olimpiai bajnok Ruth Riley-ról sem, aki idén egy kicsit halványabb, de egy esztendõvel ezelõtt is tapasztalhattuk, hogy ezen a szinten egy-egy megmozdulással meccseket dönthet el. Érdemes még kiemelni a hellénekkel kapcsolatban a legszebb napjait idézõ Marina Kress játékát és azt, hogy az együttesben a VB résztvevõ görög válogatott több stabil játékosa is helyet követel magának. Egy ilyen sorral az Európa Kupa híg mezõnyében garantált lenne a négy közé jutás, ha nem a Zaragoza lenne az ellenfél.

A Zaragoza a sorozat másik kipróbált játékosokból álló alakulata. A csapatot az EuroLiga gyõztes Allison Feaster irányítja, míg a pontszerzésben a horvát Ines Kresovic , a bolgár Jaklin Zlatanova és Aneika Henry remekel. A Zaragoza is azzal emelkedik riválisai fölé, hogy a meghatározó embereik mellett olyan játékosokat is pályára tudnak küldeni, mint az õsszel a spanyol válogatottal VB bronzérmet szerzõ Lucila Pascua Suarez, illetve a WNBA-ben a Tulsa Shock gárdáját erõsítõ Kiesha Brown. A párharc végkimenetele megjósolhatatlan, talán annyi szól a görögök mellett, hogy a második mérkõzést saját csarnokukban játszhatják.

A francia-orosz párosítások közül a Nantes – Vologda kettõs ígér nagyobb izgalmat. Az EuroLiga-gyõztes sztáredzõ Laurent Buffard vezette Nantes együttesét jól ismerhetjük, ebben a szezonban már háromszor is jártak hazánkban és a Szeged, illetve a Gyõr kiverésével jutottak a legjobb nyolc közé. A negyeddöntõben minden eddiginél keményebb ellenfél vár a gallokra a Vologda személyében. Az oroszokat a 17 pontot átlagoló Anna Petrakova, a meccsenként 15.1 pontot, illetve 7.5 lepattanót szállító Jessica Davenport, és két orosz válogatott, Cherepanova és Danilochkina repíti. A franciáknál csomó kipróbált stabil játékos pattogtat, mint Podrug, Kireta, a szenegáli Mame Sy, de a triplákat elõszeretettel vállaló irányító Aubert és a center Hightower is említést érdemel ezen a szinten. A párharc érdekessége, hogy az Európa Kupa két legjobban támadó hölgykoszorúja méri össze tudását. A Vologda 82.4 pontot, a Nantes 80.6 pontot átlagol.

A másik francia-orosz párban a Dabovic-Mosch duó által repített Novoszibirszknek illene továbbjutnia az idei szezonban elég hullámzó produkciót nyújtó Arras-szal szemben. Az Elitzur Ramla – Gran Canaria duóban pedig az izraeliek tûnnek esélyesebbnek, mivel három nagy klasszist foglalkoztatnak, Le’Coe Willingham, Tanasha Wright és Shay Doron személyében. Ilyen kaliberû játékosokat a hispánok nem tudnak felvonultatni.

A program

Dynamo – GUVD Novoszibirszk – Arras 13:30
Mann Filter Zaragoza – Sony Athinaikos 19:00
Elitzur Ramla – Gran Canaria 18:00
Nantes Rezé – Chevakata Vologda 20:00

Hirdetés