Hirdetés
Archivum

Elfogadta a FIBA vezetése a nõi szakág új válogatott versenyrendszerét:

:

Hirdetés

A hétvégén ülésezett a FIBA végrehajtó testülete, melyen elfogadták az új versenyrendszert a felnõtt nõi válogatottak számára.

A férfi szakág felnõtt válogatott versenyrendszerének átszervezése után már láthattuk a példát, hogy a nõi szakágban merre fog elindulni a nemzetközi szövetség. Az elõzetes híreknek megfelelõ felépítésben került végül elfogadásra a rendszer. Ennek megfelelõen teljesen átalakul a Világbajnokság és az Olimpia nõi kosárlabda tornájának kvalifikációs menete. A jövõben nem a kontinenstornákon keresztül lehet részvételi jogot szerezni ezekre az eseményekre, hanem önálló kvalifikációs sorozaton keresztül.

A FIBA közleménye szerint a változtatásnak négy célja van. Elõször is szeretnék leválasztani a kvalifikációs folyamatot a kontinenstornákról, melyek így teljesen önálló viadalokká válnak. Azzal is népszerûsítenék a nõi kosárlabdát, hogy szezon közben több rangos válogatott esemény kerül lebonyolításra. Javítanák a válogatottak versenyképességét, mivel lényegesen szélesebb kör szállhat harcba a két kiemelt világeseményre történõ részvételért. Nem utolsó sorban pedig a nemzeti szövetségek is lehetõséget kapnak arra, hogy több eseményt bonyolíthassanak le és ezzel fokozzák az érdeklõdést csapataik, szervezetük iránt.

Nézzük, hogy a gyakorlatban miként fog kinézni az új versenyrendszer. A 2020-as Olimpiát és a 2022-es Világbajnokságot megelõzõen debütálnak majd az átalakított kvalifikációs sorozatok. Itt Európában marad a novemberi és a februári válogatott szünet klubszezon közben. Minden év novemberében rendezik a következõ évi világverseny selejtezõjének elsõ fordulóját. Ezek regionális tornák lesznek, tehát az európai, az afrikai, az összevont ázsiai-óceániai és az amerikai térség válogatottjai saját kontinensükrõl kapott ellenfelekkel mérkõznek. Ezen selejtezõkör regionális tornáinak továbbjutói februárban a selejtezõ második körében folytatják. Itt végül négy globális tornán alakul ki az adott világesemény (Világbajnokság, Olimpia) mezõnye.

Ez az elõbbiekben vázolt rendszer a kontinenstornák kvalifikációját is átalakítja, de itt Európában lényegesen kisebb részben. Marad a menetrend, amit eddig megszokhattunk, tehát november-február-november rendszerben zajlanak majd a küzdelmek. Azok a csapatok, akik kvalifikálják magukat egy Olimpiára vagy Világbajnokságra, automatikusan résztvevõi lesznek a következõ évi kontinenstornának. 

A FIBA hivatalos grafikája átláthatóan vázolja az új rendszert:

Hirdetés