Hirdetés
Nagyvilág

Elhagyhatják Oroszországot a WNBA játékosok:

:

Hirdetés

Az ESPN szakírója Mechelle Voepel készített egy összeállítást, melyből kiderül: WNBA játékosok távozhatnak Oroszországból. A helyzetet tovább fokozza, hogy Antony Blinken, az USA külügyminisztere egy hétfői nyilatkozatában minden amerikai számára az ország mielőbbi elhagyását javasolta. Ha ez megtörténik, jelentősen meggyengülhetnek tavaszra az orosz klubcsapatok.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát és ezzel Európában régen nem látott véres háborút robbantott ki, számtalan szankció lépett életbe a nemzetközi jogot megsértő oroszokkal szemben. A jelentős gazdasági intézkedéseken túl az Európai Unió légtérzárat vezetett be az orosz gépek előtt. Válaszul erre Oroszország elkezdte kitiltani az olyan európai országokhoz kapcsolódó repülőjáratokat, amelyek az elmúlt napokban tilalomról hoztak döntést. Ezzel lényegében megszűnt a polgári légi összeköttetés Európa és Oroszország között.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken bejelentette, hogy a nemzetközi sportszövetségektől az orosz és fehérorosz sportesemények törlését vagy áthelyezését kéri. Hétfőn pedig ezt tovább erősítve azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

Mechelle Voepel-nek Mike Cound nyilatkozott, aki több WNBA játékos menedzsere. Hazánkban is pattogtatnak ügyfelei.

“Számomra ez már túl megy azon a kategórián, hogy “fontoljuk meg” a hazautazást. Két játékossal is telefonkapcsolatban állok, akikkel járatokat keresünk. Ez most hatványozottan sürgős, mert jelentősen csökkent az Oroszországból induló járatok száma és hamarosan nehéz lesz bármit is találni. Valószínűleg rendben lennének, de ha a helyzet rosszabbra fordul, ez még változhat. Én azt vallom, hozzuk ki őket, amíg lehet.” – mondta a menedzser, aki elmondta, hogy megbízható források alapján az ügyfeleinek készített egy összefoglalót a helyzetről. Információi szerint ezt az Oroszországban légióskodó játékosok megosztották egymás között.

Név nélkül más ügynökök is nyilatkoztak az ESPN-nek. Mindenki elmondta, hogy közvetlen veszélyben vélhetően nincsenek a játékosaik és a hétvégén a többség kivárt. Hétfőn estére várható egy nagyobb döntési hullám. A WNBA játékosok szakszervezete már a világjárvány kirobbanása óta szorosabbra fogta a külföldön légióskodó játékosok követését. Náluk a fókusz az ukrán BC Prometey két játékosán (Ariel Atkins, Joyner Holmes) volt, de ők nem tartózkodnak Ukrajnában. Az oroszországi légiósok helyzetét “szorosan figyelik”, de ennél többet az ESPN-nek nem akartak elmondani.

Oroszországban a hétvégén teljes fordulót rendeztek és mindenki, aki nem sérült vagy beteg, pályára lépett.

Az orosz klubokban az alábbi ismertebb légiósok szerepelnek:

UMMC Jekatyerinburg: Allie Quigley, Courtney Vandersloot, Alex Bentley, Jonquel Jones, Alba Torrens, Emma Meesseman
Nagyezsda Orenburg: Natisha Hiedeman, Adaora Elonu, Markeisha Gatling
Dinamo Kurszk: Natasha Howard, Arike Ogunbowale, Epiphanny Prince
Szamara: Trinity Baptiste, Jeniffer O’Neill
Dinamo Moszkva: Tiana Mangakahia
Nika Syktyvkar: Ty Harris, Hind Ben-Abdelkader
Sparta&K Moszkva Vidnoje: Unique Thompson, Paris Kea
Dinamo Novoszibirszk: Kayla Alexander, Chloe Wells

Hirdetés