Hirdetés
Európa

Elhalasztásra kerülhet a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság?:

:

Hirdetés

Kedden vált hivatalossá, hogy 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik a tokiói olimpiát. A jövő évi női kosárlabda Európa-bajnokság időpontját is befolyásolhatja ez a döntés.

Az Európa-bajnokságot 2021-ben június 17. és  június 27. között Franciaország és Spanyolország közösen rendezné. Két olyan nemzet, amelyik rendelkezik olimpiai kvótával. Kontinensünkről még Szerbia és Belgium vehet részt az ötkarikás játékok női kosárlabda tornáján. A hétfői NOB döntés értelmében július 23-án kezdődik a következő esztendőben az olimpia, így másfél hónap alatt kellene ennek a négy csapatnak két nagy tornát megvívnia.

A francia Eurosportnak Jean-Pierre Siutat, a Francia Kosárlabda Szövetség (FFBB) elnöke már múlt héten felvetette a halasztás lehetőségét. A sportvezető arról beszélt, hogy szükséges újragondolni a versenynaptár néhány elemét. A női kosárlabda Európa-bajnokságról azt mondta, hogy 2023 egy megfontolandó céldátumként jelenhet meg.

Ideális tesztverseny lehetne a 2024-es párizsi olimpia előtt.

– tette hozzá Jean-Pierre Siutat, aki a 3×3-as olimpiai selejtezőről is beszélt. Ezzel kapcsolatban egyértelművé tette, hogy az álláspontjuk szerint minél előbb ki kellene jelölni a selejtezők új időpontját, hogy a játékosok rendelkezésre állását biztosítani tudják.

Az 5:5 szakágban a 2021-es Európa-bajnokság elhalasztása még igen, törlése már nehezebben elképzelhető. Ez az esemény ugyanis a 2022-es Világbajnokság kvalifikációs rendszerébe is beletartozik. Arról nem beszélve, hogy a négy olimpiai résztvevő válogatottat leszámítva a többi európai nemzeti csapat hosszabb időre fő verseny nélkül maradhatna.

A FIBA egyelőre nem fedte fel terveit a 2021-es eseményeivel kapcsolatban. A nemzetközi szövetség egy udvarias, de egyelőre természetesen semmi konkrétumot nem tartalmazó közleményt tett közzé a hétfői olimpiai bejelentés után.

A 2021-es Európa-bajnokság selejtezője tavaly év novemberében elrajtolt. Magyarország Hollandiával és Szlovákiával küzd egy csoportban. A magyar válogatott Amszterdamban 66-56-os vereséget szenvedett az első fordulóban Hollandiától, majd a második játéknapon 73-59-es győzelmet aratott csapatunk Szlovákia felett. A selejtezők novemberben folytatódnának. Válogatottunk Hollandiát fogadná november 15-én.

Hirdetés