Hirdetés
Európa

Elhalasztották a bajnoki rajtot Franciaországban – Raksányi Krisztinát kérdeztük:

:

Hirdetés

Csütörtökön vált hivatalossá, hogy a francia élvonalban nem kerül megrendezésre az első forduló. Eredeti tervek szerint szezon beharangozó interjút készítettünk volna Raksányi Krisztinával, a Tarbes játékosával, de ebből most még egyelőre csak egy helyzetértékelő beszélgetés lett.

Amikor csütörtökön bejelentették, hogy elmarad az első forduló, akkor milyen tájékoztatást kaptatok?

Igazából annyit mondtak, hogy több csapatnál több koronavírusos játékos van. A szabályok módosultak a korábbiakhoz képest és ha jól értettem, már ha egy csapatban két koronavírusos játékos van, akkor le kell mondani a meccset. A lényeg most az, hogy nagyon sok csapatnál vannak fertőzöttek. Nekünk a csütörtöki megbeszélésen azt mondták, hogy nálunk a TGB-nél is valaki koronás a klubon belül. Mindenkit újratesztelnek és legkorábban jövő hét közepén vagy hétvégén lehetne pályára lépni.

Mennyiben befolyásolja ez az edzésmunkát?

Most arra a döntésre jutottunk, hogy elvileg szombaton kapjuk meg a csütörtöki tesztek eredményeit és addig nem lesz edzés, illetve, aki szeretne egyéni edzéseket végezhet. Vasárnap, ha visszakapjuk a teszteket, akkor folytatjuk a csapatedzéseket.

Profi sportoló szemszögéből nézve megviseli a játékosokat lelkileg, hogy két nappal a debütálás előtt halasztják a nyitó fordulót?

Mindenképpen. Gyakorlatilag nyolc hete készülünk erre a napra. Az utolsó egy hét már azzal telt, hogy a Charleville ellen készültünk. Videó-elemzést is kaptunk e-mailben. Mindenkinek csalódás, hogy nem lesz első mérkőzés.

Most ebben a szezonban minden az alkalmazkodásról szól. Az is előfordulhat, hogy egész héten készülünk valakire és egészen más ellen fogunk játszani. Várjuk, hogy mi lesz és reméljük, hogy jövő héten lesz játék.

Gyakorlatilag minden európai bajnokságban ugyanez a helyzet.

Valószínüleg, igen. Mindenhol elterjedt ez a vírus. Franciaországban talán egy kicsit jobban, mint máshol. Gyorsabban is terjed és létrehoztak különböző zónákat. Vannak vörös zónák, ahova nem lehet beutazni lassan. Át fogják írni a dolgokat, napról napra változik a szituáció. Ezzel együtt kell élni.

Kanyarodjunk vissza a felkészülésre. Mennyiben volt ez más, mint a korábbi klubjaidnál?

Elég kemény volt, majdnem nyolchetes felkészülésen vagyunk túl. Fizikális munka zajlott, sok futással. Nagyrészt a kosárlabda pályán és a konditeremben telt a felkészülés. Kinti foglalkozásokat nem nagyon tartottak.

A felkészülés minden klubnál, minden edzőnél másként zajlik. Otthonhoz képest, amihez én hozzászoktam, azt tudnám kiemelni különbségként, hogy hosszabbak az edzések és nem egyszer fordult elő, hogy egy nagyon kemény 1 óra 45 perces kosárlabda edzés legvégén egy 15 perces sprintelős levezetést vezényeltek. Ezek annyira nem estek jól, de szerintem fizikálisan egészen jól felkészültünk.

Én csak a második zaragoza-i meccsetek élő közvetítését láttam, így nincs még képem a csapat játékáról. Mennyire élvezed a szakmai stáb bizalmát? Milyen a helyed a csapatban?

Az tetszik itt nekem, hogy mindenkit ugyanúgy kezelnek. Nincsen nagy különbség a légiósok és a hazai játékosok között. Mindenkinek megvan a szerepe a szisztémában. Pontokat kell dobni, az általában fontos mindenhol. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a védekezésre. Ez alól nincsenek kivételek. Senki nem betlizhet, a védekezés az első.

Augusztus eleje óta vagy kint. A járványhelyzet bizonytalansága mennyire nyomja rá a bélyegét a mindennapokra?

Nálunk szerencsére a felkészülésre annyira nem. Ugyanúgy edzettünk, mint bármilyen másik évben. Szerencsések voltunk, mert nem kellett megszakítani az edzésmunkát, tudtunk a tervezett módon haladni. Nyilván ez mostantól, ha beindul a szezon, borulni fog. Remélhetőleg azért nem kell sok mérkőzést lemondani.

A kémia mennyire állt össze?

Szerintem nagyon jól. Jó hangulat van a csapatban. Úgy érzem, hogy együtt van a társaság. Nincsenek sztárjátékosok, mindenkinek megvan a kis saját szerepe. Sok a fiatal, de vannak rutinosabbak is. Az irányítónk például majdnem 40 éves, így elég nagy tapasztalattal rendelkezik európai szinten, ami nagyon sokat segít. Szerintem jól elosztották a szerepeket és az edzőmérkőzéseken szépen is játszottunk.

A keret teljesnek mondható?

Ha jól tudom, akkor jövő héten érkezik az amerikai játékos, Jazmine Jones és akkor lesz elvileg teljes a keret.

Alapvetően heti egy meccses ritmussal számolnak Franciaországban. Nem lesz furcsa azok után, hogy itthon jellemzően nemzetközi kupás csapatokban szerepeltél? 

Játszottam már olyan csapatban, amely nem szerepelt Európa Kupában vagy éppen tavaly a sérülésem miatt nagyrészt kihagytam a nemzetközi meccseket. Igazából a különbség abban a legnagyobb, ha heti két meccs van, akkor kevesebbet lehet készülni az aktuális ellenfélre, egy mérkőzés esetében többet.

Két kosárlabda kultúrába belekóstolhattál a felkészülés során. Belülről gondolom más, mint korábban nemzetközi kupában ellenfélként francia és spanyol csapatokkal játszani,

Három meccset játszottunk spanyol csapatok ellen: egyet a Gernika ellen, kettőt a Zaragoza ellen és egyet a  francia Basket Landes ellen, akik az Euroligára készülnek. A különbség az, hogy Spanyolországban nagyon gyorsan játszanak, szeretnek futni és ezekből gyors befejezéseket csinálni.

Franciaországban sokkal fizikálisabb a játék. A Basket Landes ellen voltak nehézségeink, de egy extra keret ellen játszottunk és azt gondolom, hogy fel tudtuk velük venni a versenyt. Szerintem ez a fő különbség a kettő között. Én továbbra is úgy érzem, hogy Európában a francia a legtaktikusabb, a legfizikálisabb liga.

Nyáron már részben érintettük ezt a kérdést, de így a rajthoz közeledve megkerülhetetlen: mik lesznek a célok?

Nyilván szeretnénk több meccset nyerni. A klub célkitűzése, hogy Európa Kupás szereplésre feljogosító helyen fejezzük be a bajnokságot. Remélhetőleg ez sikerülni is fog.

Kik lehetnek a közvetlen riválisok?

Igazából itt a francia ligában bárki bárkit bármikor le tud győzni. Nem tudok így előre közvetlen riválisokat megnevezni. Azt gondolom magunkról, hogy egy stabil középcsapatnak számítunk. Azért ez a vírushelyzet elég sok mindent felül fog írni. Soha nem lehet majd tudni, hogy ki fertőzött, ki tud pályára lépni, ki nem. Sok meglepetésre számítok és próbálunk majd ezekből a meglepetésekből jól kijönni.

Zárásul, mondtad az alkalmazkodást, mint a szezon meghatározóját. Én mellé tenném a szerencsét.

A szerencse igen fontos tényező lehet. Az nem mindegy, hogy ki lesz fertőzött az ellenfélnél vagy nálunk. A csapat aktuális legjobbja vagy a csere emberek, a fiatalok közül valaki. Ez a rész valóban már csak a szerencsén múlik majd az év során.

Hirdetés