Hirdetés
Archivum

Elhunyt Anne Donovan:

:

Hirdetés

Szerdán a késõ esti órákban 56 éves korában szívrohamban elhunyt az Egyesült Államok nõi kosárlabdázásának legendás alakja Anne Donovan, aki játékosként kétszer és szövetségi kapitányként is szerzett olimpiai aranyérmet.

Fotó: twitter.com/seattlestorm

Fotó: twitter.com/seattlestorm

Anne Donovan már az egyetemi évei alatt felhívta magára a figyelmet. A 203 cm magas center 1979 és 1983 között az Old Dominion University hallgatója volt, ahol a szakmai program történetének legjobbjaként 20 pontot és 14.5 lepattanót átlagolt. Egyetemi karrierjének csúcspontján Donovan 1980-ban bajnoki címre vezette együttesét. Ebben az esztendõben a válogatott tagjaként már ott lehetett volna a moszkvai olimpián, de ezen az eseményen politikai okok miatt az Egyesült Államok nem vett részt. Késõbb azonban két olimpiai szereplésre nyílt lehetõsége: 1984-ben és 1988-ban is meghatározó egyénisége volt az aranyérmes amerikai válogatottnak.

Visszavonulása után Anne Donovan azonnal edzõi pályára lépett. Elõször korábbi egyetemén helyezkedett el másodedzõként, majd elõször vezetõedzõi megbízatást az East Carolina University adott számára. A WNBA-ben 2003-ban kapott kispadot, ekkor a Seattle Storm csapatát vette át, melyet egészen 2007-ig irányított. Eredményes idõszak volt, 2004-ben a bajnoki címet is elhódította a seattle-i együttessel. Donovan ezzel párhuzamosan a nõi válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltötte. A 2006-os Világbajnokságon még elmaradt a kiemelkedõ siker, ekkor bronzérmet szerzett a válogatottal. A 2008-as pekingi Olimpián azonban felért a csúcsra, így azon kevesek közé került, akik játékosként és edzõként is olimpiai aranyérmet vehettek át. Ezt követõen a New York Liberty és utoljára a Connecticut Sun szakmai munkáját irányította a WNBA-ben, de 2010 és 2013 között a Seton Hall-nál egyetemi kitérõt is tett.

Legendás alakját veszítette a nõi kosárlabdázás! Nyugodjék békében!

Hirdetés