Hirdetés
Magyarország

Elhunyt Guóth Iván:

:

Hirdetés

Életének 90. évében elhunyt a legendás edző, Guóth Iván, aki a páratlanul hosszú kosárlabda pályafutása során a női élvonalban Szekszárdon dolgozott.

A kitűnő edző 1930. szeptember 16-án született Győrben, de a családjával Kecskemétre költözött, ott érettségizett, majd a főiskolai diplomát is ott szerzett. Tanítóként, néptanítóként kezdett dolgozni, s közben kosárlabdázott is – fogalmaz a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének hivatalos honlapja.

Nagyon fiatalon kezdett edzősködni, 1956-ban a kecskeméti Piarista Gimnázium fiú csapatával országos bajnoki címet szerzett. 1960-ban a TF szakedzői szakát is elvégezte, két évre rá a kecskeméti női, újabb két esztendővel később a Kecskeméti Petőfi férfi együttesével jutott föl az NB I-be. Ennek kapcsán nem is annyira a sikerekre volt büszke élete végéig, mint inkább arra, hogy olyan közösséget alakított ki, melynek tagjai korszakokon, évtizedeken át tartó barátságokat kötöttek. Igazi, “vérbeli” profi edző az 1970-es évek elején lett: talán a legnagyobb sikereit a Videoton vezetőedzőjeként érte el, de dolgozott Szegeden, Nagykőrösön, Szekszárdon és Kecskeméten is volt NB I-es vezetőedző.

Először az 1993/1994-es szezonban volt a KSC Szekszárd trénere, amikor is a 10. helyet szerezte meg a csapattal, majd pedig egy évnyi nagykőrösi kitérő után az 1995/1996-os évadban egy 9. helyezéssel tért vissza Szekszárdra. Az 1996/1997-os szezonban a rájátszás előtt végül Ujvári Miklós váltotta a KSC kispadján – olvasható a szekszárdi klub hivatalos honlapján.

Élete volt a kosárlabda, éveken át volt tagja a válogatott szakmai stábjának. Iván bácsi 1996-tól a kecskeméti utánpótlásban dolgozott, utolsó munkahelye a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia volt, még tavaly is tartott edzéseket. A hosszú, több évtizedes edzői, pedagógusi munkáját több díjjal is elismerték, egy évtizede az MKOSZ életműdíját, egy évre rá pedig a Kecskemét Sportjáért Díjat és a Köztársasági Elnök díszoklevelét vehette át.

A legendás edzőt a magyar kosárlabdasport mellett felesége és öt gyermeke gyászolja, temetéséről később intézkednek.

Fotó: MKOSZ

Hirdetés