Hirdetés
Archivum

Elindult az Akrobatikus Kosárlabda Magyar Bajnokság:

:

Hirdetés

Egy kis kitekintést teszünk. Az MKOSZ idén hivatalos sportágként jegyezte be idén az Akrobatikus kosárlabdázást hazánkban. Az alábbi sajtóközleményben errõl olvashatunk részletesen.

Forrás: Sajtóközlemény

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége hivatalos sportágként jegyezte be idén az Akrobatikus kosárlabdázást hazánkban, majd meg is hirdette a nemzeti bajnokságot. Az elsõ fordulót négy korosztályban, tizenegy csapat részvételével rendezték meg Budapesten.

Az akrobatikus kosárlabdázás az USA-ból indult, közel 40 éve, amelyben látványos tornász mutatványokkal keresztezték a kosárlabda zsákolásokat. 2016-ban egy magyar és egy szlovén csapat közös erõvel megalkotta a sportág szabálykönyvét és pontozási rendszerét, lehetõvé téve, hogy versenyeket lehessen szervezni.

A versenyeken egy minitrambulinról ugranak el az akrobaták, akik a levegõben különbözõ akrobatikus elemeket mutatnak be, miközben egymásnak passzolnak egy vagy több kosárlabdát. Az utolsó akrobata zsákolásával fejezõdik be egy ilyen sor, amelybõl összesen hét különbözõ verziót kell végrehajtani a szabványos kosárlabda palánkra.

A hatfordulós magyar bajnokság elsõ versenyét Bodnár Péter, az MKOSZ fõtitkára nyitotta meg:

„Nagyon örülök, hogy a 2018-2019-es szezonban, a történelem során elõször Magyarországon sikerült elindítani az akrobatikus kosárlabda bajnokságot. Az MKOSZ egyik fõ törekvése, hogy az „Új pályán” elnevezésû programja keretein belül, a lehetõ legnagyobb mértékben népszerûsítse a kosárlabdát. Ehhez nagyon sokat ad hozzá ez a sportág, amit a látványossága, lendülete és akciódús elemei miatt nagyfokú érdeklõdéssel követ a nézõközönség is. Bízom benne, hogy ez a szakág ugyanolyan fejlõdésen megy keresztül, mint az MKOSZ alá tartozó egyéb szakágak, mint például a 3×3 kosárlabda.”

Takács Áron, a Szabadtéri Sportok Egyesületének elnöke és a magyar Face Team akrobatikus kosárlabda csapat alapítója nemzetközi versenyt már két alkalommal is szervezett hazánkban Budunkpest néven, de a magyar bajnokság indulása egy sokkal nagyobb mérföldkõ a sportág jövõjének szempontjából:

„Nagy álmunk volt, hogy az akrobatikus kosárlabdázásból hivatalos sportág legyen, ami végül hosszú és szisztematikus munkával idén valóra vált. Két éve szerveztük az elsõ nemzetközi versenyt, amire már akkor felfigyeltek az amerikaiak, de úgy gondoljuk, hogy a magyar bajnokságban szerzett tapasztalatok és tudásanyag könnyebbé teszi, hogy világszinten is hivatalos sportág legyen az Akrobatikus kosárlabdázás.”

A hatfordulós, négy korosztályt (Serdülõ, Kadett, Junior, U23) összefogó bajnokság december 8-án folytatódik Gyõrben.

Hirdetés