Hirdetés
Archivum

Elkelt az elsõ hely az amerikai egyetemi bajnokság fõtábláján:

:

Hirdetés

Itt a tavasz és ennek elvitathatatlan jele, hogy a hajrájukhoz érkeztek a konferencia-küzdelmek az Egyesült Államok egyetemi versenyrendszerében. A Divízió I-ben a következõ egy hét során bajnokot avatnak minden Konferenciában és március 18-án, hétfõn az NCAA kihirdeti az ESPN Selection Special alkalmával a nõi kosárlabda bajnokságának 64-es fõtábláját.

Fotó: Twitter.com/ncaawbb

Fotó: Twitter.com/ncaawbb

A 64-es fõtáblán 32 Konferenciának a bajnoka alanyi jogon ott lehet. Ezek a Konferenciák az alábbiak: American East Conference, American Athletic Conference, Atlantic 10 Conference, Atlantic Coast Conference, Atlantic Sun Conference, Big 12 Conference, Big East Conference, Big Sky Conference, Big South Conference, Big Ten Conference, Big West Conference, Colonial Athletic Association, Conference USA, Horizon League, Ivy League, Metro Atlantic Athletic Conference, Mid-American Conference, Mid-Eastern Athletic Conference, Missouri Valley Conference, Mountain West Conference, Northeast Conference, Ohio Valley Conference, Pac-12 Conference, Patriot League, Southeastern Conference, Southern Conference, Southland Conference, Southwestern Athletic Conference, Summit League, Sun Belt Conference, West Coast Conference, Western Athletic Conference.

Szombaton este az elsõ hely elkelt, hiszen a Belmont megnyerte az Ohio Valley Konferenciát.

Fotó: Twitter.com/ncaawbb

Fotó: Twitter.com/ncaawbb

A 32 Konferencia bajnoka mellé a másik 32 gárdát viszonylag bonyolult, de következetes módszer alapján választják ki az NCAA Division I Women’s Basketball Committee tagjai. Különbözõ mutatókat vesznek figyelembe. Ezek közé tartozik a gyõzelem/vereség arány, a különbözõ csapatrangsorokban elfoglalt helyezés és legnagyobb súllyal az RPI százalék. Ez a Ratings Percentage Index-nek a rövidítése és lényegében arra szolgál, hogy a különbözõ erõsségû konferenciák csapatait össze tudják vetni. A szakemberek a legobjektívebb statisztikának tartják, ugyanis ebbe beleszámít lényegében minden. A gyõzelmi százalék, az ellenfelek gyõzelmi százaléka, és az ellenfelek ellenfeleinek gyõzelmi százaléka (ebben a sorrendben az elsõ egyszeresen, a második félszeresen, a harmadik csak negyedével).

Az elõbbiekben nagyvonalaban vázolt statisztikával felállított csapatrangsor már hûen tükrözi az erõviszonyokat és kiszûri annak a trükknek a lehetõségét, hogy az alapszakaszban a szabadon választható ellenfelek közül (az egyes csapatok ugyanis nemcsak a konferencia ellenfelekkel mérkõznek, hanem más konferenciák csapataival is) mondjuk az erõsebb gárdák ne csak gyenge ellenfelekkel mérjék össze erejüket és ezzel kimagaslóan jó gyõzelem/vereség mutatóra tegyenek szert. Abban az esetben, ha így tesznek, hiába van sok gyõzelmük a gyenge ellenfelek miatt az RPI indexük alacsony marad, így nem kapnak magas besorolást.

Ami a 2019-es menetrendet illeti: a március 18-án bemutatott fõtáblán négy régióra bontva kezdik meg a küzdelmeket a résztvevõk. Az elsõ két forduló mérkõzéseit március 22-25. között játsszák le a csapatok. A regionális négyes döntõket március 29. és április 1. között vívják. Ezek gyõztesei pedig a sportág csúcseseményén, az országos bajnoki címrõl döntõ Final Four-on április 5. és 7. között mérkõznek. A négyes döntõnek idén Tampa Bay, az Amalie Aréna ad otthont.

Fotó: Twitter.com/ncaawbb

Hirdetés