Hirdetés
Utánpótlás

Elképesztő dráma után bajnok a junioroknál az NKA Pécs

Darazsak Sportakadémia/A - NKA Pécs/A 54-56 (15-12, 21-12, 9-15, 9-17)

Nemzeti Leány Junior Bajnokság "A" döntő 2024 - Döntő
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Gombos Márk Bálint, Farkas Péter Gábor, Hegedűs Attila (Schwarz Mária)

Darazsak Sportakadémia/A: Kókai 8/6, Toman D. 11, Janzsó 11, Völgyi 5/3, Toman R. 5/3. Csere: Gergő 2, Csaplár-Nagy 2, Rokob, Salamon, Szikszai 2, Sinka-Pálinkás 8.

NKA Pécs/A: Josepovits 20, Hőgye 6, Rátkai 21/9, Szakolczi 5, Gréts 4. Csere: Bojtár, Piukovits, Csirke, Bercsi

Hirdetés

A Nemzeti Leány Junior Bajnokság 2024-es döntője bevonul a klasszikusok közé. Drámai mérkőzésen az NKA Pécs Josepovits Kinga utolsó másodperces találatával 56-54-re legyőzte a Soproni Darazsak Sportakadémia együttesét és ezzel elhódította a bajnoki címet.

Szépen megteltek a lelátók a fináléra. A hazaiak feketébe öltözve biztatták kedvenceiket. Igazi klasszikus párharc volt ez, ahol a soproniak kapták el jobban a fonalat. Nem telt el négy perc és 8-2-re léptek el, közte Kókai Patrícia két triplájával.  A pécsi gárda élére Josepovits Kinga állt, aki az első negyedben egymaga 9 pontot szerzett, de Rátkai Eszter is triplát értékesített. Soproni oldalon jobban megoszlottak a terhek, hiszen Kókai Patrícia mellett Toman Dóra, Janzsó Alíz és Sinka-Pálinkás Szofi is betalált. Talán ennek is köszönhető, hogy pár pontos előnyüket őrizték a Darazsak. 10 perc után 15-12 állt az eredményjelzőn. A második negyedet Toman Dóra és Josepovits Kinga pontjai vezették fel. Völgyi Lili triplája után 20-16-nál pécsi időkérés állította meg a játékot.

Kifejezetten jó védőmunka jellemezte a második szakaszt. Őrizte pár pontos előnyét a Sopron, de Rátkai Eszter találataival – triplát és büntetőket is értékesített – tartotta a lépést a finálé házigazdája. Nagy iramú, de pontszegény periódus volt a második. Érdemes kiemelni Hőgye Petra és Gergő Janka kosárváltását. Az utolsó két perce paprikázódtak fel az események. Sinka-Pálinkás Szofi triplát értékesített. A hazaiak lépéshibát reklamáltak, amit technikaival jutalmaztak. A ráadás büntető is célt ért. A folytatásban Toman Dóra és Sinka-Pálinkás Szofi kétszámjegyűre növelte a soproni előnyt. A félidőben 36-24-re vezetett a Sopron, melynek keretében a 9 pontos Toman Dóra volt a legeredményesebb. A pécsieknél Rátkai Eszter és Josepovits Kinga járt 11-11 pontnál. A soproniak 33-ból 14-et, a pécsiek 25-ből 8-at dobtak be mezőnyből. A harmadik negyed elején Janzsó Alíz és Toman Réka erősítette meg a soproni vezetést. Rátkai Eszter igyekezett közelebb hozni társait, de összességében 10 pont felett látszott állandósulni a differencia.

Faultok okoztak fejfájást a harmadik negyed feléhez érkezve a szakvezetőknek. A soproniaknál Kókai Patrícia a 4., Janzsó Alíz a 3., míg pécsieknél Rátkai Eszter szintén a 3. hibáját ütötte be. Eközben lassan, de biztosan a mérkőzés is fordulatot vett. Hőgye Petra és Rátkai Eszter triplája után 43-37-nél teljesen nyílt lett a találkozó. Toman Dóra büntetői törték meg a soproni kosárcsendet, de nem a szerzett pontok, hanem a faultok váltak főszereplővé. Kókai Patríciát ugyanis az utolsó másodpercekben kipontozták. A 45-39-ről induló negyedik negyed elején pedig Rátkai Eszter és Toman Dóra ütötte be a 4. faultját. Ezekben a feszült percekben összességében a Sopron tudott higgadtabb maradni, Toman Réka és Janzsó Alíz 51-42-nél újra 9 pontra növelte a csapata előnyét.

A pécsiek sem adták fel. Az akadémiai növendékek elképesztő biztatása közepette Szakolczi Dia és Rátkai Eszter hozták vissza a hazai reményeket. Rátkai Eszter pedig higgadt büntetőkkel vezetéshez is juttatta csapatát. Ráadásul ezeket a büntetőket Toman Dóra kipontozódása előzte meg. A dráma azonban még csak most ezután jött. 54-53-as állásnál Janzsó Alíz két büntetőt dobhatott. Az első lejött, a második célt ért. 54-54-nél egyenlített a Sopron. Még 5 másodperce maradt Pécsnek és ez elégnek bizonyult a döntéshez. Josepovits Kinga dudaszós találatával megnyerte a bajnoki címet a hazaiaknak. Hosszasan videózták a szituációt a játékvezetők és úgy ítélték meg, hogy rendes játékidőn belül született a találat.

A Nemzeti Leány Junior Bajnokság 2024-es aranyérmese az NKA Pécs. Ezüstérmes a Soproni Darazsak Sportakadémia csapata.

A döntő MVP-jének Josepovits Kingát választották.

Hirdetés