Hirdetés
Utánpótlás

Elképesztő hajrá a lengyelek ellen, de az alsó ágon folytatjuk az U20-as Európa-bajnokságon

Magyarország - Lengyelország 63-66 (12-16, 13-23, 11-15, 27-12)

FIBA U20 Women's EuroBasket 2024
Vilnius, Jeep Arena

Magyarország: Laczkó 9/3, Aho T. 5/3, Strausz 4, Holcz 2, Baa 11. Csere: Katona, Zsámár 2, Takács 6, Oláh 7/3, Gyöngyösi 16/9, Bajzáth 1.

Lengyelország: Piasecka 5/3, Ullmann 22/9, Makurat 19/6, Ulan 11, Adamczuk 2. Csere: Gilmajster, Furman, Burzynska, Tomasik 1, Batura 4, Goszczynska 2.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az alsó ágon, a 9-16. helyért folytathatja szereplését válogatottunk a litvániai U20-as Európa-bajnokságon. Drámai nyolcaddöntőben maradtak alul a mieink. A harmadik negyedben 22 ponttal is vezetett Lengyelország. Ezt követően azonban nagy hajrába kezdtek a lányok és teljesen nyílttá tették a végjátékot. Végül azonban 66-63-as lengyel siker született.

Laczkó Sára és Baa Dominika találatai vezették fel a nyolcaddöntőt. A lengyelek 5-0 után gyorsan felzárkóztak és innentől az első szakaszban fej-fej melletti küzdelem bontakozott ki. Bajzáth Lili büntetőjével és Gyöngyösi Janka duplával 12-9-nél még vezettünk. Ezt követően viszont az utolsó három percet 7-0-ra hozta riválisunk és így 10 perc után 16-12-re mentek. A második negyed elejét gyors kosárváltások határozták meg, majd pontszegény mederbe terelődött az összecsapás. A differencia 6-8 egység között látszott állandósulni.

Fotó: FIBA.Basketball

Aho Tyra triplája után 22-19-nél karnyújtásnyi közelségbe került csapatunk. Erre azonban 7-2-es lengyel futás érkezett válaszul. Magyar részről Gyöngyösi Janka és Strausz Edina egy-egy villanását rögzíthettük a jegyzeteinkbe. Ugyanakkor a félidőig 9 eladott labda is bekerült ezen jegyzeteikbe, és ezeket könyörtelenül megbüntette a lengyel alakulat. Kinyílt az olló, a 6-8 pontos tartományból hirtelen kétszámjegyű különbség lett. 29-23 után 10-2-vel zárta a félidőt riválisunk. A mieink 20 perc alatt 29-ből 11-et dobtak be mezőnyből. Különösen a 1/10-es triplamutató jelentett lépéshátrányt. A harmadik negyed elején rögtön az első támadásból betaláltak a lengyelek, ami lélektanilag is nehéz helyzetbe hozott minket. Közel három percet kellett várni az első magyar találatra, mely Laczkó Sára hármasa volt.

Fotó: FIBA.Basketball

Sokáig úgy nézett ki, hogy minden erőfeszítésünk ellenére ezen a délutánon magabiztos lengyel siker születhet. A harmadik negyedből 1 perc 38 volt hátra, amikor 52-30-nál tetőzött ellenfelünk előnye. Ez 22 pont volt. Takács Dorina és Oláh Fruzsina gondoskodott arról, hogy már a játékrész hajrájában faragjunk a különbségen. Becsülettel küzdöttek a lányok. Baa Dominika büntetője zárta a játékrészt, így 54-36-ról futottunk neki az utolsó 10 percnek. Rögtön a záró etap elején Takács Dorina és Zsámár Panna erősített rá a felzárkózási kísérleteinkre, így lassan, de biztosan újra nyílt lett a nyolcaddöntő.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem véletlenül emeltük ki a triplákat, betalált távolról Gyöngyösi Janka. Összességében pedig megdupláztuk sikeres hárompontosaink számát a záró szakaszban. Szerzett labdák után Baa Dominika is megvillant többször. Janka 12, Dominika 7 pontot szerzett az utolsó 10 percben. Gyorsan olvadt a különbség. Rendkívül szemfülesen használtuk ki a lengyel megingásokat. Egy idő után az érzelmi oldal is a javunkra fordult. Maradhatott hiányérzet egy-egy játékvezetői ítéletet követően, de 59-56-nál másfél perccel a vége előtt volt labdánk ziccerhelyzetben, hogy egy pontra megközelítsük a riválist. Ezzel nem sikerült élni. Megugrottak a lengyelek, de a végjátékban 65-63-ra így is szépítettünk. Az utolsó másodpercekben pedig egy kísérlet adódhatott még triplára, akkor azonban már nem volt reális esély.

Lengyelország 66-63-ra nyert és Spanyolországgal vívhat negyeddöntőt. A mieink péntektől a 9-16. helyért folytatják, az első rivális Litvánia lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés