Hirdetés
Európa

Elképesztő teljesítménnyel megvédte címét a Fenerbahce az Euroligában

Fenerbahce Alagoz Holding - Villeneuve d'Ascq LM 106-73 (28-27, 30-18, 19-16, 29-12)

Euroliga Final 4 2024, döntő
Mersin, Servet Tazegul Spor Salonu
Ariadna Chueca (Spanyolország), Viola Györgyi (Románia), Gvidas Gedvilas (Litvánia) - Eleonora Rangelova (Bulgária)

Fenerbahce Alagoz Holding: Meesseman 22, Anderson 7/3, Milic 16, McBride 17/6, Collier 33. Csere: Uzun 3/3, Sacalir, Onar 2, Senyürek 2, Badiane 4, Lekovic, Laksa.

Villeneuve d’Ascq LM: Zellous 17/12, Smalls 12/3, Diaby 6, Burke 17/9, Salaun 12/3. Csere: Gueye 3, Heriaud, Abraham, Mununga, Mbaka 5.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A női kosárlabda Euroliga 2024-es döntőjében a Fenerbahce Alagoz Holding 106-73-ra múlta felül a Villeneuve d’Ascq LM gárdáját. Ezzel a Fenerbahce megvédte címét és fennállása második sikerét ünnepelhette a legrangosabb európai kupasorozatban.

A bombaerős kerettel rendelkező és toronymagas favorit Fenerbahce, illetve az évad meglepetéscsapata, a francia Villeneuve d’Ascq vívta a 2024-es női kosárlabda Euroliga döntőjét. Több beharangozó, esélylatolgatás feltette a kérdést, hogy meccs lesz-e ebből? A választ úgy adhatjuk meg, hogy amíg a Villeneuve d’Ascq ereje és koncentrációja engedte, meccs lett belőle, ami számukra egy álomszerű menetelés méltóságteljes és kerek lezárását adta.

Elképesztő adok-kapokkal indult a finálé, melyre hazai érdekeltség nélkül is szépen megtelt a lelátó Mersinben. Dél-Törökország Fenerbahce rajongói igencsak kitettek magukért mozgósításban. Nikolina Milic, Napheesa Collier és Kayla McBride találataival gyorsan előnybe került a Fener, de igyekezett megfogni a találkozót a Villeneuve d’Ascq. Amikor Kennedy Burke triplája célt ért, 14-12-nél már teljesen nyílt volt a finálé. Egy újabb hárompontossal pedig a vezetést is átvették a franciák.

Az első szakasz második felében felváltva estek a kosarak. Akadtak ugyan kihagyások védekezésben, de elsősorban a támadójátékot kell méltatni. Óriási koncentrációval és pontosan játszottak a csapatok. A Fenerbahcénak az első 10 percben a 16-ból 12 mezőnykísérlete célt ért, ami 75%-os mutató volt. A Villeneuve d’Ascq oldalán 16 kísérletből 9 lett sikeres, ez is bőven 50% feletti arány. Amíg a Fener-nél a 12 mezőnykosárból csak egy volt tripla, addig a Villeneuve d’Ascq-nál négy és ennek köszönhető, hogy mindössze egypontos hátrányban követték a címvédőt 10 perc játék után.

Fotó: FIBA.Basketball

A 28-27-ről induló második negyed úgy kezdődött, ahogy az első. Egy 6-0-s Fenerbahce rohanással, amivel 34-27-re léptek el. Úgy is folytatódott, mint az első, hiszen Shavonte Zellous és Kamiah Smalls kettőse másfél perc alatt karnyújtásnyi közelségbe hozta vissza a Villeneuve d’Ascq-ot. A kérdés az volt, hogy ezt a macska-egér játékot meddig lehet játszani. A francia együttesnek 34-34-nél még volt labdája a vezetéshez. Ezzel nem tudtak élni, amit könyörtelenül megbüntetve 40-34-re megugrott a Fener. Innen két triplával ismét mutatkozott visszaút Janelle Salaunéknak. A vezetést azonban ekkor sem tudták megragadni.

A félidő hajrája 40-40 után a Fener-nek sikerült jobban. Egészen pontosan 11-2-vel 51-42-re léptek el a törökök. Az utolsó percbe fordulva a lélektani 10 pontot is elérte a differencia. Az első 20 percet ráadásul Yvonne Anderson triplája zárta, ami 58-45-re alakította az eredményt. A második negyedben a Fener a 17 mezőnykísérletéből 10-et értékesített. Ehhez mindössze két eladott labda társult és a lepattanókban is magukhoz ragadták a vezetést. Elképesztő szintet hoztak: Emma Meesseman már 18, Napheesa Collier 13 pontnál járt.

Óriási szó, hogy a Villeneuve d’Ascq ennek ellenére tudta tartani a lépést. Ehhez kellett, hogy a tudásukhoz képest maximumot vagy még felette is hozzanak. Masszívan 50% környékén tartsák mezőnymutatójukat. Sőt, a triplákban meg is haladják ezt. Shavonte Zellous 12, Janelle Salaun 10 egységnél járt náluk.

Fotó: FIBA.Basketball

Óriási kérdés volt, hogy egy ilyen félidő után mit tartogathat a folytatás a Villeneuve d’Ascq-nak. Az első találatot még ők szerezték és aztán öt percen át, 64-53-ig tudtak válaszolgatni a Fener rohamaira. Ezt követően azonban gyorsan kinyílt az olló. Napheesa Collier állt a török gárda élére, egymaga 9 pontot szerzett, de ki kell emelni Nikolina Milic 6 pontját is. A klasszis érettségét mutatja, hogy ezúttal pontszerzésben nem Kayla McBride volt a csapat alfája és omegája, ugyanakkor négy olyan gólpasszt feljegyezhettünk tőle, ami továbblendítette csapatát.

Amikor a harmadik negyed utolsó percében Napheesa Collier duplája célt ért és 74-61-re módosult az állás, lekerültek a felsők a Fener ultráiról. Érezni lehetett a játék képén, hogy ez volt az a pillanat, ahonnan már nem nyílhatott visszaút a Villeneuve d’Ascq-nak. A negyedik negyednek 77-61-ről futottak neki a csapatok. Elfogytak a fejek és a lábak Rachid Meziane tanítványainál, miközben a Fenerbahce felszabadultan játszva, elképesztően jó ritmusú, gördülékeny és helyenként lenyűgöző kosárlabdát bemutatva növelte előnyét.

A különbség 84-63-nál lépte át a 20 pontot, majd 98-68-nál már 30 egységre hízott a differencia. Stílszerűen egy török játékos, Sevgi Uzun triplájával ugrott 100 szerzett pont fölé a Fenerbahce. Mindkét oldalon minden nevezett játékos lehetőséget kapott, hogy megízlelje a hangulatot. Amikor az utolsó percben a pályáról lejövőben Collier és Meesseman összeölelkezett, egy olyan pillanatot láthattunk, mely nem csak a Fenerbahce, hanem az Euroliga történelemkönyveibe is bekerül majd.

Fotó: FIBA.Basketball

Sok kritikát kapott az évad közben Valerie Garnier és innen a távolból nem is lehet megítélni, hogy bizonyos döntései mennyire működtek vagy mekkora hatásuk volt. Egy biztos, ebben a fináléban egy olyan Fenerbahcét láthattunk, melynek tagjai egy irányba eveztek és vélhetően azokat az alapelveket, melyek betartását megkövetelték a keretet alkotó óriási klasszisoktól, maximálisan betartották. Erről a 40 gólpassz is árulkodik.

A Fener címvédésén túl is óriási mérföldkő volt ez a döntő. 20 év után játszott ismét francia klubcsapat Euroliga finálét, utoljára 2004-ben Pécsett az USVO tette ezt meg. Ők meg is nyerték a sorozatot, a Villeneuve d’Ascq-nak ez nem sikerült és elfogytak a végére. Ugyanakkor, amit letettek az asztalra, az elvehetetlen tőlük.

A 106-73-as végeredményt hozó döntőben Napheesa Collier 33, Emma Meesseman 22, míg Kayla McBride 17 pontot ért el. A Villeneuve d’Ascq legeredményesebbjei az egyaránt 17-17 ponttal záró Kennedy Burke és Shavonte Zellous lettek.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés