Hirdetés
Európa

Elkezdődik a bajnokság Franciaországban is:

:

Hirdetés

Törökország után a hétvégén két újabb meghatározó európai nemzetnél rajtolnak el a bajnoki küzdelmek, Spanyolországban, illetve Franciaországban. A spanyol körkép után folytassuk Franciaországgal. A legnagyobb esélyes a Lyon, mely egyben tartotta tavalyi bajnok, Európa Kupa győztes keretét.

Az LDLC ASVEL Feminin az elmúlt szezonban mindent vitt, hiszen elhódították a bajnoki címet és az Európa Kupát. A tavalyi keretből Julie Allemand, Alexia Chartereau, Helena Ciak, Sandrine Gruda, Juste Jocyte, Marine Johannes és Laura Quevedo maradt. Mindössze két csere történt. Blake Dietrick és Dominique Malonga helyét Marine Fauthoux és Endy Miyem vette át. Ennek a csapatnak ilyen összeszokott kerettel nem csak hazai pályán, hanem az Euroligában is tényezőnek kell lennie. Annak ellenére, hogy rengeteg sérülés hátráltatta a munkájukat tavasszal, nagyon jól kezelték az elvárásokat és két igazán várt trófea meglett nekik.

Egyedül a Francia Kupáról maradt le a Lyon. Azt a Basket Landes hódította el. A Landes kifejezetten kupaspecialista, hiszen múlt héten a Szuperkupát is megnyerték Párizsban. 77-60-ra verték a WNBA játékosai nélkül felálló Lyon-t. A Landes más utat választott, náluk mindössze ketten maradtak a tavalyi csapatból: Kendra Chery és Clarince Djaldi-Tabdi. Ide igazolt a Csatából ismert Sam Fuehring és az egykoron Sopronban is megforduló Angela Salvadores. A Szuperkupa MVP-je éppen a spanyol játékos lett. Mellettük új érkező még Marie Pardon (Tarbes), Alexis Peterson (Angers), Yohana Ewodo (Tarbes), Luisa Geiselsoder (La Roche-Vendée), Sixtine Macquet (Landerneau B. B.), Louise Bussiere (Mondeville) és Claire Parisi (Calais). Érdekes lesz figyelni, hogy miként állnak össze. Elsősorban Celine Dumerc immár végleges visszavonulása és a nagy riválishoz távozó Marine Fauthoux hiánya olyan űr, amit betölteni pokoli nehéz.

A Lyon és a Basket Landes mellett a harmadik francia Euroliga hely a Villeneuve-d’Ascq együtteséé idén. Tavaly Európa Kupa elődöntőig jutottak. Ők abszolút megfelelnek annak a tradicionális, jól szervezett, hatékony védekezésre építő csapatnak, amilyen kép a fejünkben él a francia női klubkosárlabdáról. Tavalyról Caroline Heriaud, Janelle Salaun, Kamiah Smalls, Kennedy Burke, Kariata Diaby és Maïa Hirsch maradt náluk. Az Euroligára érezhetően próbáltak nagyobbat dobni, így érkezett a külső sorba Maxuella Lisowa Mbaka, egy belga Európa-bajnok játékos és a 37 éves Shavonte Zellous, aki a rutint hivatott képviselni. Ötös pozícióban pedig egy fiatal francia tehetség Aminata Gueye bizonyíthat. Továbbra is mindössze az 5-6. költségvetéssel rendelkezik a Villeneuve-d’Ascq hazájában, de amíg a fentebb felsorolt vázat meg tudják tartani, a saját utánpótlás bázisukkal kiegészítve ez egy versenyképes gárda lehet.

Nyilván két csapatot még ki kell emelni, ha a francia élvonalról beszélünk. A Bourges egymást követő második évben nem lesz ott az Euroligában. Öt játékost megtartottak tavalyról: Alix Duchet, Pauline Astier, Sarah Michel, Anete Steinberga és Kayla Alexander a hosszabbítók. Artemis Spanou, Kamile Nacickaite vagy éppen Kristen Mann rendkívül rutinos erősítések. Talán túl rutinos is? – tehetnénk fel a kérdést, de erre majd csak tavasszal kapunk választ. A hazai magba immár édesanyaként érkezik Ana Maria Filip és a még igencsak feltörekvő Tima Pouye. A Buorges újra az Euroligáért küzdhet. A másik ilyen kategória a Lattes Montpellier, akik a rutinosabb embereik, mint Kyara Linskens, Romane Bernies, Migna Touré, Marième Badiane, illetve Elodie Naigre, Elena Zemoura és Garance Rabot megtartásával igyekeztek nagyobbat húzni. Nem is kellett sokat beleigazolni a csapatba, mindössze az egykori TFSE klasszis Alisia Jenkins és Ameryst Alston az új érkezőik.

Olimpiai évbe fordulunk és Franciaország házigazdaként mindent megtesz a sikeres szereplés érdekében. A 3×3-as válogatottakat ebben a szezonban a francia szövetség versenyezteti, így hét játékos: Jodie Cornelie-Sigmundova, Marie-Eve Paget, Laëtitia Guapo, Anna Ngo Ndjock, Marie Mane, Hortense Limouzin és Myriam Djekoundade nem tagja 5:5 csapatnak. Ez különösen a sűrű középmezőnyt érintheti érzékenyen, hiszen minőségi játékosok estek ki az átigazolási piacról. A Lyon nagy favoritnak tűnik, de lehetnek nehéz perceik – talán ez a legjobb összegzés. Minden mást a következő hónapok megmutatnak.

Hirdetés