Hirdetés
Magyarország

Elkezdődött a munka Sopronban – Interjú Gáspár Dáviddal:

:

Hirdetés

Megkezdte a felkészülést az új évadra a Sopron Basket. A napokban pedig azt is bejelentette a klub, hogy Gáspár Dávid vezetőedző szerződését 2023-ig meghosszabbították. A soproniak szakvezetőjét ebből az alkalomból kérdeztük.

Gratulálok! Ez a szerződés egy nagyon komoly visszajelzés az eddig elvégzett munkáról.

Nagyon szépen köszönöm! Ezt már megtettem személyesen is a klub vezetőinek, de itt is szeretném megköszönni. Megtisztelő munka és felkérés ez! Örömmel vetem bele magam a további három évbe. Sokat tanulok az itt dolgozó emberektől és szeretném járni tovább az utamat, fejleszteni magam és további sikereket elérni. Bízom az eredményes folytatásban.

Az elismerésen túl a mai világban legalább ilyen fontos, hogy tervezhetőséget jelent szakmailag a klubnak, a játékosoknak és természetesen neked is ez a megállapodás.

Nyilván sokkal harmonikusabban, könnyebben lehet dolgozni. Ezzel azonban nem szabad, hogy párosuljon a megnyugvás és úgymond egy kényelmes lét, munkafelfogás. Engem is inspirálni fog az, hogy bizalmat szavaztak nekem és nem fordítva, hogy mostantól hátra lehet dőlni. A tervezhetőség szempontjából nyilvánvaló, hogy hosszabb távú terveket is lehet szövögetni.

Ha már említetted a terveket. Ilyen hosszú távú szerződésnél nem lenne ritka a sportban:  ti fogalmaztatok meg nagyobb célokat, hogy például a harmadik év végére hova kellene eljutni?

Megmondom őszintén nincs így egzaktul ez kijelentve sem címekben, sem elérendő helyezésekben. Az eddigi, már megalkotott klubfilozófia alapján fogunk dolgozni és azon az úton fogunk haladni. Mi a kemény, alázatos munkában, szorgalomban hiszünk. Bízom benne, hogy minél több játékost tudunk fejleszteni és minél több olyan mérkőzést tudunk megvívni az Euroligában és a magyar bajnokságban, amelyek emlékezetesek és szép eredményekkel járnak. A legfőbb cél az a saját határaink feszegetése lesz.

Hétfőn megkezdődött a felkészülés az új évadra. Március óta zajlanak az edzések a klubnál. Miben más a hét elején indult munka?

Jelenleg még kevesen veszünk részt az edzéseken. Ez amiatt van, miután nulladik lépésként a klubba való belépés feltétele és a szerződések úgy aktivizálódnak, ha mindenki egy negatív Covid-19 vírus teszttel érkezik. Nem minden játékos tudta ezt bemutatni. Nem csak amiatt, mert pozitív lett a tesztje, lásd Jelena Brooks. Ő egy pozitív tesztet még augusztus elején produkált, most ennek a hétnek a végén fogja elvégezni a következő tesztet. Jól van, nincsenek tünetei. Bízunk benne, hogy ő is hamarosan fog tudni csatlakozni a csapathoz. Határ Bernadett is a héten végezte el a tesztet, még az eredménye nem ismert. Pfeiffer Virág pedig betegséggel küzdött a múlt héten. A biztonság kedvéért elvégeztettük a tesztet, aminek az eredménye még nem jött meg.

Az előzőek tükrében jelenleg hat játékossal edzünk. Javarészt itt is elmondható, hogy az egyéni képzéseken és a taktikai képzésen van a hangsúly. Ahogy az előbb említett játékosok csatlakoznak, egyre több 1-1, 2-2, 3-3 helyzetek teremthetőek majd. Ezek által fogunk haladni lépcsőzetesen a csapatvédekezés irányába és a támadás struktúrájának a felépítésében. Ebben lesz a legfőbb különbség. Míg márciustól kezdődően kizárólag és koncentráltan az egyéni képzésen, az egyéni fejlesztésen volt a hangsúly.

Fotó: Pados Noel – Sopron Basket

Kívülről én azt gondolom, hogy a keret épülésének két fontos lépcsőfoka lesz. Előbb amikor a fent említett három játékos csatlakozik, majd amikor immár a három amerikai légióssal a fedélzeten dolgozhatsz.

Ezt jól látod. Mind az edzésmunkában, mind a játék minőségében biztos vagyok benne, hogy szinteket fogunk lépni általuk. Ezt különösebben szerintem nem is kell magyarázni. Nyilván ez a két különbség majd mutatkozni fog, de leginkább szeptember második felére mondható ez az időszak. Most még senki nem tudja megmondani, hogy a WNBA-ben mely csapatok meddig jutnak. Itt a New York Liberty, a Connecticut Sun és a Chicago Sky együtteséről van szó. Meglátjuk, hogy ők milyen eredménnyel zárnak.

A következő fontos dátum szeptember 1. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor aznap este a kezünkben lesz egy döntés a nemzetközi sorozatokról. Olyan szempontból egy korrekt és kellően korai időpontnak tűnik ez, hogy onnantól – szülessen bármilyen határozat – lehet majd annak ismeretében igazítani a felkészülést.

Így van, egyetértek. Én továbbra is szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Nem tudom, szeptember elsején a FIBA a nemzetközi helyzet alapján látni fogja-e, hogy a Covid-19 levonulása és hatása mely országokban milyen lesz ősszel. Nagyon nehéz helyzetben vannak és nehéz megmondani, hogy mi a jó, mi a helyes lebonyolítása ennek a versenysorozatnak. Kíváncsian várom milyen döntés születik.

Zárásul, ahhoz képest, amit az előző szezonban megismerhettek a szurkolók, miben lesz más a következő évad soproni játéka?

Én azt gondolom, hogy támadásban fog leginkább megmutatkozni ez a változás. Más kaliberű, stílusú játékosok fogják most alkotni a keretünket. Különböző befejezés formákat preferálnak ezek a játékosok. Elég, ha csak egy Aleksandra Crvendakicsot összehasonlítok egy Gabby Williams-szel. Nyilván más jellemzi őket, más helyzetekből szeretnek kosarat szerezni. Alapvetően ebből indulunk ki, hogy próbáljuk a játékunkat hozzájuk igazítani. Mely helyzetekben érzik jól magukat, mik azok a szituációk, amikből könnyebben kosarat szereznek.

Egy szervezett, kemény védekezés lesz az alapja mindennek, ami eddig is jellemzett minket és abból próbálunk minél több könnyű kosarat, gyorsindítás kosarat szerezni, korai 2-2 helyzeteket teremteni. Próbáljuk jobban erőltetni a következő évben ezeket a szituációkat. Ennél többet nem árulnék el, de összességében a lényeg az, hogy a játékosok kvalitásához fogjuk igazítani a kialakított játékot.

Fotó: Pados Noel – Sopron Basket

Hirdetés