Hirdetés
Utánpótlás

Elkezdte a felkészülést az U20-as válogatott – Cziczás Lászlót kérdeztük:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, megkezdte a munkát a soproni U20-as A-divíziós Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott. Cziczás László szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a csapatépítésről és a nyári tervekről.

Tavaly az U19-es világbajnokságon bronzérmes lett a magyar válogatott. Mennyire tudsz arra a csapatra építeni?

A csapat gerince adott tavalyról. Két játékos biztosan nem lesz, Gyöngyösi Janka és Holcz Rebeka, ők a saját U18-as korosztályukban versenyeznek majd. Nagyon fontos szereplői voltak a tavalyi U19-es világbajnoki bronzérmes válogatottnak és véleményem szerint nehéz lesz őket pótolni, de ez a feladat vár azokra a játékosokra, akik újonnan kapnak bizonyítási lehetőséget. Vannak tehát kiadó helyek a csapatban.

Ami még nagy problémát okoz, hogy Miklós Melinda komoly lábsérüléssel küzd. Vele úgy számolunk, hogy nem fog szerepelni az U20-as Európa-bajnokságon. Ez azért is nagy hátrány számunkra, mert óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évben és a csapat egyik legfontosabb tagja lett volna. Hivatalosan a keretben van és a szívem azt mondatja, hogy játszani fog, de az eszem azt, hogy nélküle kell megoldanunk ezt az Európa-bajnokságot.

A közelmúltban, amikor Boros Julcsival készítettem interjút, tőle is megkérdeztem: nyilván egy U20-as Európa-bajnokság más versenyhelyzet, de a munkában a tavalyi nyár hangulata felidézhető? Ezt azért tartom fontosnak, mert szerintem az a felszabadultság, egység, amit mutattatok, nagyban hozzájárult a sikerekhez.

A hangulat az mindenféleképpen hasonló lesz a terveim szerint. Az elvek nem változtak, tehát igyekszünk magas szintű, professzionális munka mellett elérni, hogy a játékosok jól érezzék magukat.

Szeressenek itt lenni és megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy ezt a nyári másfél hónapos elfoglaltságot ne úgy érezzék, hogy elveszünk a nyarukból értékes időt, hanem inkább örömmel jöjjenek. Tavaly efelől több visszajelzés is érkezett, így próbáljuk ezt a stílust tovább vinni.

Fotó: FIBA.Basketball

Bár utánpótlásról beszélünk, de hazai rendezésű eseménynél mindig megkerülhetetlen a kérdés: van eredménykényszer a csapaton?

Eredménykényszer nincsen. Nyilván vannak gondolatok az elérhető helyezésekről, de hangsúlyozom: kényszer nincsen.

Úgy vélem, hogy pár meghatározó játékos nélkül is a korábbi eredmények feljogosítanak minket arra, hogy elérhessünk akár egy jó helyezést. Ahogy te is mondtad, ez egy U20-as Európa-bajnokság lesz, ami azért más. Az összes európai topcsapat ott van a mezőnyben. Ráadásul egy csoportba kerültünk Franciaországgal és Csehországgal. Itt már a csoportban ki-ki mérkőzések várnak ránk. Nehéz tornára számítok.

Az Euroligában is 15 percet átlagoló Miklós Melindára már kitértünk. Nyilván követted a teljes keret pályáját. Ha az összképet nézzük, akkor milyen benyomásaid alakultak ki az elmúlt évad tapasztalatai alapján?

Nagyon szép fejlődéseket és a statisztikát nézve nagyon szép perceket is láthattunk. Elsősorban a fiatal szabály miatt, de voltak olyan játékosok, akik ezen felül is sok időt töltöttek a pályán. Ők megharcoltak a lehetőségért és megérdemelten voltak fent.

Szerintem a tavaly nyári világbajnokságból sokat profitáltak a játékosok, de ki kell emelni a klubokban zajló professzionális munkát is. Látható, hogy vannak, akiknek nagyon szép irányt vett a karrierjük és bízom benne, hogy ez a fejlődés töretlen marad. Akár még további egy-két játékos elkezdhet a felnőtt válogatott ajtaján kopogtatni.

Ez a folyamat már idén elindult.

Való igaz, a mostani keretből Dombai Réka, Boros Julcsi és Madár Eszter dolgozott velünk a májusi összetartás első hetében. Miklós Melinda lett volna a negyedik.

Nem csak a világbajnokságon mutatott teljesítményük alapján döntöttünk ilyenkor, hanem az egész szezonban figyelemmel kísérünk minden játékost.

Mindent figyelembe véve ez a négy játékos kapott most meghívót a felnőtt válogatottba. Úgy éreztük, hogy megérdemlik ezt a kis bizalmi hetet és szépen éltek vele.

Még egy területre térjünk ki. Mozgalmas szezon volt, de talán tervezhetőbb munkával zajlott a kerettagok számára, mint az azt megelőző covidos év. Mondhatom, hogy talán jobb állapotban kezdi meg a munkát a csapat?

Ezzel tavaly sem volt probléma. A szövetség jóvoltából tavaly is – és idén is – lehetőség van arra, hogy Dr. Lukasz Trzaskoma kiváló erőnléti edző segítse a munkánkat.

Remek edzésprogramot állított össze a lányoknak. Ezt hetekkel a felkészülés előtt megkapták a játékosok és becsülettel megcsinálták. Így az edzőtábor első napjaiban nem azzal kellett foglalkoznunk, hogy ki milyen állapotban van, hanem az első naptól kezdve minőségi, szakmai kosárlabdát végezhettünk. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az eredményeket tekintve ilyen kifutása lett a tavalyi nyárnak.

Idén is megkapták ezt a programot a lányok és így mindenki úgy tud jönni, hogy a legjobb tudása szerint bizonyíthat és küzdhet meg a soproni 12 fős versenyző csapatba kerülésért. Vannak biztosabbnak látszó pontok, de a legtöbb hely nyitott és nagy versenyre számítunk közöttük.

Zárásul, milyen felkészülési mérkőzések lesznek?

A terveink szerint a második hétvégén lépünk először pályára. Akkor Szlovákia érkezik ide hozzánk Székesfehérvárra. Ezt követően június 24. és 26. között utazunk Spanyolországba egy tornára. Az utolsó hetet pedig Sopronban töltjük és ott Szlovéniával mérkőzünk meg. Összesen öt felkészülési találkozó szerepel a programunkban.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés