Hirdetés
Európa

Ellenfélnéző: hétfőn és kedden Portugáliával mérkőzik a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Hétfőn és kedden Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában zártkapus találkozókon Portugáliával méri össze az erejét a magyar válogatott.

A mieink múlt héten Szlovéniában szerepeltek és bizakodásra okot adó teljesítménnyel két magabiztos győzelmet arattak. Székely Norbert szövetségi kapitány lapunknak részletesen értékelt a szlovén túrát követően és akkor a portugálok elleni találkozókra is kitértünk.

A portugálok nem ismeretlen ellenfél, hiszen egy évvel ezelőtt felnőtt válogatottunk járt náluk felkészülési találkozókon, majd tavaly júniusban az Universiade válogatottunkat is vendégül látták. Egy évvel ezelőtt 74-70-re alulmaradt az első találkozón a magyar csapat, majd 69-63-as és 73-63-as sikert arattak a mieink. Az egy utazási nehézségekkel tarkított túra volt. Ugyanakkor fontos és értékes tapasztalatot jelentett egy olyan kellemetlen stílust képviselő rivális ellen játszani, amilyen karakterű csapattal bármikor találkozhatunk akár az Európa-bajnokságon is.

A portugálok nem leszek ott a nyári kontinenstornán, így nekik egy rövidített válogatott programjuk van. Múlt hétfőn találkoztak és vasárnap érkeztek hazánkba. Innen pedig Luxemburgba mennek majd tovább és már hangolnak a novemberben kezdődő 2025-ös Eb-selejtezőkre.

A székesfehérvári keretüket Carolina Rodrigues (SL Benfica), Carolina Cruz (SL Benfica), Joana Alves (SL Benfica),  Joana Soeiro (SL Benfica), Josephine Filipe (Domusa Teknik ISB – Spanyolország),  Laura Ferreira (Inexio Royals Saarlouis – Németország), Márcia da Costa Robalo (GDESSA), Maria João Correia (Hozono Global Jairis – Spanyolország), Mariana Silva (Sernova Renovables Real Canoe – Spanyolország) Marta Martins (SL Benfica), Simone Costa (Valur Reykjavik -Izland) és Susana Carvalheira (CU Sportiva) alkotja.

A fenti névsorból is kiderül, hogy vannak hiányzók riválisunknál, hárman légióskodnak alacsonyabb osztályban szereplő spanyol együttesnél. Van németországi és izlandi légiósuk is, de alapvetően a Benfica bázisára épül jelenleg a csapatuk.

A portugálok nagy csatában maradtak le a 2023-as Európa-bajnokságról. Görögországgal, Nagy-Britanniával és Észtországgal voltak egy négyesben. Joggal számoltak úgy, hogy lehetnek esélyeik (főleg miután Oroszország és Fehéroroszország kizárását követően némileg korrigálta a kiírást a FIBA). Ugyanakkor kétszer kikaptak a britektől és így hiába lepték meg a későbbi csoportgyőztes görögöket, ez kevés volt a kijutáshoz. Észtországot természetesen magabiztosan verték, de ez nem lehetett kérdés.

Hat játékosuk volt ott mind a hat Európa-bajnoki selejtezőn a februárban zárult sorozatban. Közülük hárman: Josephine Filipe (12 perc, 3.5 pont, 2.0 lepattanó) Joana Soeiro (13.5 perc, 0.7 lepattanó, 1.5 gólpassz) és Laura Ferreira (22.8 perc, 6.5 lepattanó, 4.7 gólpassz) itt vannak a székesfehérvári csapatban is. A múlt heti találkozókhoz hasonlóan értékes tapasztalatokat adó összecsapások várnak a magyar lányokra. Más stílust képviselnek mint Szlovénia. Eközben viszont lehet építeni a szlovéniai visszajelzésekre és a zárt kapus jelleg egy nagyobb repertoár kipróbálását is lehetővé teszi.

Hirdetés