Hirdetés
Magyarország

ÉLŐ: Dinamo Kurszk – Sopron Basket:

:

Hirdetés

Az Euroliga 6. fordulójában szerdán 17 órától a Dinamo Kurszk otthonában lép pályára a Sopron Basket. Az alábbiakban linkeket ajánlunk az élő közvetítéshez és olvasható korábbi beharangozónk is.

ÉLŐ VIDEÓ

ÉLŐ STATISZTIKA

BEHARANGOZÓ

Nehéz elkezdeni a mérkőzés felvezetését. Jó kiindulási pont lenne a februári bravúr felidézése, amikor a Sopron nyerni tudott orosz riválisa otthonában hosszabbítást követően 93-83-ra. Természetesen megkerülhetetlen, hogy hazánkból éppen Kurszkba igazolt Roberto Iniguez, de a talán a legaktuálisabb szempont, hogy egyik csapat sincsen jó formában. Mindkét klub egy kicsit újragondolta az építkezésre vonatkozó stratégiáját, de az új évad első heteiben a sérülések igencsak meghatározták a szakvezetők mozgásterét. Természetesen nincsen “ha” az Euroligában és az sem elképzelhetetlen, hogy sérülések nélkül sem állnának jobban a csapatok a tabellán. Ugyanúgy 2/3-as mutatóval rendelkező együttesek csatájára készülnénk, ahogy tesszük most.

A Sopron Basket szerepléséről sokat írtunk a nemzetközi eseménykövetés kapcsán. A Gdynia elleni találkozón, amikor 61-59-re maradt alul a magyar bajnok, a védekezés dominált, míg támadásban mindkét csapat többet hibázott. A lengyeleknek a német center Marie Gülich személyében volt egy extra opciójuk és ebből adódóan valamivel jobb szerkezetük, ami végül meghozta számukra a sikert. A PEAC-Pécs elleni 83-77-es vereség során az első félidőben még 10 pont felett is vezetett Gáspár Dávid együttese. A második 20 perc 54 kapott pontja azonban döntőnek bizonyult. Bár a végjátékban sikerült visszajönni, de végül alulmaradt a bajnoki címvédő. A kapott pontok magas száma mellett a nagy különbséggel elveszített lepattanócsata emelkedik ki. Amit pedig a statisztika nem ad vissza, a kihagyott dobóhelyzetek mindkét mérkőzésről. Igaz, ez a sérülések és az ebből adódó felforgott csapatszerkezet miatt része a játéknak.

A Dinamo Kurszk a saját dimenziójához, szakmai közegéhez viszonyítva hasonló útra lépett, mint a Sopron. Az idei évnek kevesebb rutinos nemzetközi klasszissal, a meglévő értékeikben rejlő lehetőségek jobb kihasználásának reményében vágtak neki. Roberto Iniguez-nek a korábbi években látott felálláshoz képest gyakorlatilag teljesen új csapatot kellett építenie. Astour Ndour hosszabb kiválása, Tatiana Vidmer és DeWanne Bonner sérülései, illetve az a tény, hogy Marta Xargay vállproblémákkal küzd és nem 100%-os Epiphanny Prince sem, minden előzetes tervet borított. Az Euroligában már három vereséget szenvedtek el (Lattes Montpellier, Fenerhabce, Girona) és a hétvégén a bajnokságban a Jekatyerinburggal szemben maradtak alul. Jessica Breland és Glory Johson szerződtetésével megkezdték a keret feltöltését, de idő kell, amíg minden összeáll.

Roberto Iniguez csapataira nem jellemző módon a Kurszk az elmúlt három Euroliga találkozóján 70 pont felett kapott. A Jekatyerinburgtól a hétvégén pedig 93-at. Ez egyértelműen sok, főleg, hogy támadásban egyelőre nem érkezik megfelelő segítség. A mezőnymutatók átlagait tekintve 40% alatt van eddig a Kurszk. Ehhez jön, hogy a 16-os mezőnyben átlagban a legkevesebb lepattanót szedték és meccsenként 13.8 eladott labdájuk van, amik után átlagosan közel 14 pontot kapnak. Ráadásul a Kurszk nagy problémája az, hogy miközben rengeteg indításos pontot szereznek ellenük aktuális riválisaik – múlt héten például 19-et a Girona – ők nem tudnak futni. Könnyű pontjaik alig születnek és így mivel még nem állt össze védekezésük, minden rangadójukon komoly hátrányba kerültek. Nem csak a csoport állását nézve, de az összehasonlító statisztikában a fontosabb mutatókat tekintve sincs jelentős differencia a Sopron és a Kurszk között. Sőt, a mieink rendelkeznek több lepattanóval, kevesebb eladott labdával és a magyar bajnok eredményesebb második esélyből.

Vannak olyan esetek, ahol még hosszú bekezdéseken át szükséges lenne felvezetésként vizsgálni a statisztikát és a különböző adatokból következtetéseket levonni. Ezen meccs kapcsán viszont most talán nem ez a legfontosabb. Sokkal inkább az, hogy el tudjon mozdulni a kisebb hullámvölgyből a soproni együttes. Megtalálja a támadás befejezésekkel, a helyzet-kialakítással kapcsolatos problémák megoldását. A pécsi vereséget követő sajtótájékoztatón Gáspár Dávid kitért arra, hogy mentálisan egy picit problémával küzd a csapata. Nagy lendületet adna egy sikerélmény, egy olyan játék, amely elősegítené az önbizalom visszaépítését a korábbi szintre.

Hirdetés