Hirdetés
Európa

ÉLŐ: Európai Szuperkupa – Jekatyerinburg – Orenburg:

:

Hirdetés

Csütörtökön 16 órától rendezik az Euroliga győztes UMMC Jekatyerinburg és az Európa Kupát elhódító Nagyezsda Orenburg között az Európa Szuperkupát. Élőképes közvetítés a találkozóról.

Fotó: FIBA.Basketball

ÉLŐKÉPES KÖZVETÍTÉS

BEHARANGOZÓ

Csütörtökön magyar idő szerint 16 órától rendezik az Európai Szuperkupát Jekatyerinburgban. Az Euroliga címvédője az UMMC Jekatyerinburg és az Európa Kupát elhódító Nagyezsda Orenburg méri össze az erejét. Részletes beharangozónk.

Fotó: orenbasket.ru

Ha igazán hatásvadász felvezetést szeretnénk csinálni a 2019-es Európai Szuperkupának, akkor most az lenne a cím, hogy három magyar válogatott játékossal rendezik a mérkőzést az évad első európai tórfeájáért. Honosítottjaink közül a Nagyezsda Orenburgnál Yvonne Turner, míg az UMMC Jekatyerinburgnál Allie Quigley és Courtney Vandersloot szereplését követhetjük figyelemmel.

Az Európai Szuperkupa női kosárlabdában a FIBA leghányattatottabb sorsú trófeája. Sokáig maga a nemzetközi szövetség sem igazán tudta, hogy mi legyen a Szuperkupával. Akadt év, amikor négyes döntő formájában írták ki, de 2012-ben és 2014-ben rendező hiányában el is maradt. Az utóbbi években – köszönhetően annak, hogy a Jekatyerinburg a lebonyolításra és a marketingre is áldoz – újra meg tudják rendezni a két kupasorozat győztesének mérkőzést. Joggal maradhat azonban hiányérzet a sportág hiveiben, hiszen a Szuperkupa lehetne az őszi időszak egyik “zászlóshajó rendezvénye” a nemzetközi női kosárlabdában. Jelen pillanatban azonban még a televíziós közvetítési jogokat sem értékesítik a mérkőzés kapcsán. Utoljára a 2010-es Eurosportos közvetítés alkalmával sikerült biztosítani, hogy a teljes kontinensen látható legyen a találkozó. Azóta marad a FIBA jól bevált YouTube csatornája, ahol természetesen idén is követhető a Szuperkupa.

Egy kis kitérő után térjünk rá magára a mérkőzésre. Eddig a Szuperkupa összes kiírását az Euroliga címvédője nyerte. Hol nagyobb, hol kisebb különbséggel. A legszorosabb eredményt a 2015-ös négyes döntő fináléja hozta, amikor az USK Praha 93-91-re verte a Jekatyerinburgot. A legnagyobbat pedig a tavalyi meccs, amikor a Jekatyerinburg 79-40-re kiütötte a Galatasaray-t. Nyilván idő kérdése, hogy ez a sorozat megszakadjon. Azzal ugyanis, hogy az Euroliga csoportkör után négy csapat az Európa Kupában folytatja, már messze nincs akkora különbség a két széria között. A Jekatyerinburg egyébként sorozatban negyedik alkalommal érhet fel idén a csúcsra.

Tavaly Oroszország klubszinten mindent vitt Európában. A Jekatyerinburg Sopronban megvédte címét az Euroligában. Minden eddiginél nagyobb fölény jellemezte a menetelésüket. Az Orenburg pedig az Euroligából átkerülve diadalmaskodott az Európa Kupában. A maga kategóriájában legalább olyan elismerésre méltó szériát produkáltak a Salamanca, a Schio, majd a fináléban a Lattes Montpellier legyőzésével.

Fotó: basket.ugmk.com

A Szuperkupa esélyese a Jekatyerinburg, igaz Miguel Mendez együttese hiányos összeállításban készül és emiatt valamivel több is a kérdőjel idén, mint a korábbi években. Erre az orosz beharangozónkban részletesen is kitértünk. Ahogy azt már megszokhattuk, nagyon sok változás nem történt. A koncepció sem változott, tehát mindig csak annyi új impulzust hoznak be, ami biztosítja, hogy éhes maradjon a keret. Ezúttal ez az új érkező Allie Quigley, akinek európai pályafutása ezzel a csúcsra ért. Változás még Jekatyerinburgban, hogy a bő keretből néhány kevés lehetőséget kapó játékossal elváltak a klub útjai. Itt talán a legnagyobb név Nika Baric, akire rögtön le is csapott a Kurszk.

Nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van Alba Torrens és mikor térhet vissza. Nagy kérdés, hogy miként alakul az orosz állampolgársággal rendelkező Jamierra Faulkner pályafutása. Egyáltalán neki van-e visszaút ennyi kihagyás után a legmagasabb szintre. Az eddigi bajnokikon keveset mutatott, de ez érthető. Akkor még nem esett szó a WNBA döntőjében érdekelt Emma Meesseman-ról és Jonquel Jones-ról. Mikor érkeznek? Milyen állapotban lesznek és ennek megfelelően hogyan alakul az Euroligába nevezett keret? Kicsit tehát több a rizikó, de az orosz válogatottak, illetve az orosz szezont bombaformában kezdő Griner, Vandersloot és Quigley triója adott esetben több hiányzó ellenére is extraklasszissá teszi őket.

Orenburgra itthon Yvonne Turner szereplése miatt nagyobb figyelem fog hárulni idén. Egy régi-új szakvezető kezdte meg a munkát, aki nem más, mint George Dikeoulakos. Az ismert görög szakember teljesen más stílust képvisel, mint a Fener-hez távozó Victor Lapena, érdekes lesz figyelni, hogy a tavalyi sikeres év után merre indulnak el vele. Erős orosz mag állt össze Orenburgban. Ezzel igyekeznek rendre megkülönböztetni magukat tehetőssebb riválisaiktól. Anastasiya Shilova, Darya Namok, Olga Novikova, Karina Nizamova, Viktoriia Medvedeva, Ksenia Tikhonenko és Albina Razheva alkotja ezt a sort.

A légiósok közül Yvonne Turner bemutatkozásáról hosszabban írtunk. Az MBA Moszkva elleni siker alkalmával közel 30 perc alatt 12 pontot, 4 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett. Esetében szintén nagy erőpróba a soproni extrán sikeres időszak után egy másik környezetben bizonyítani. A tavalyi keretből maradt Erica Wheeler, aki zseniálisan játszott tavasszal. Jó formáját átmentve pedig a WNBA All-Star gála MVP-jének is megválasztották. A spanyol válogatott centert Laura Nicholls-t pedig senkinek sem kell bemutatni. Érkezett még a csapathoz a kanadai Nayo Raincock-Ekunwe, aki Franciaországban eredményes időszakot tudhat maga mögött.

Hirdetés