Hirdetés
Magyarország

ÉLŐ: Sopron Basket – Lattes Montpellier:

:

Hirdetés

Szerdán 18 órától a női kosárlabda Euroligában a Sopron Basket a Lattes Montpellier gárdáját látja vendégül. Az alábbiakban a találkozó élő eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvasható korábbi beharangozónk is.

ÉLŐ VIDEÓ

ÉLŐ STATISZTIKA

BEHARANGOZÓ

Idén egy héttel korábban rajtolt az Euroliga csoportköre és ezt jelenti, hogy nem a téli szünettel fordul az alapszakasz. Még a kisebb megszakítás előtt lejátsszák a 8. fordulót a csapatok. Ennek megfelelően az első játékhéten legyőzött Lattes Montpellier érkezik Sopronba. Mielőtt azonban rátérnénk a szerdai mérkőzésre, érdemes egy kis mérleget vonni. A hétvégén a hagyományos félidős statisztikai összefoglalót elkészítettük. A számok ez alapján sok mindenre rávilágítanak, de ahogy mondani szokás: nem mindent mutatnak meg.

Talán a legfontosabb adat, ami tényleges visszajelzést adhat, hogy az eddigi 429 kapott pont – ez 61.3-as átlagot jelent – a harmadik legkevesebb a mezőnyben. Az USK Praha és a Famila Schio ellen értek el a riválisaik kevesebb pontot. Az eladott labdák száma pedig szintén kiemelkedően alacsony. A 12.1-es érték a harmadik legkevesebb, holtversenyben a Kurszkkal. Fegyverneky Zsófiáéknál jobban mindössze a Schio és a Gdynia becsülte meg a labdát. A többi mutatóban jellemzően a 10-14. pozíció között helyezkedik el a magyar bajnok a 16-os mezőnyben .

A Sopron október közepén a Lattes Montpellier otthonában kezdte az Euroliga 2019/2020-as kiírását. Kiemelkedően magas szintű játékot hozó mérkőzés volt, extra védekezéssel és remek lepattanózással. Sikerült teljesen elbizonytalanítani a Lattes Montpellier-t hazai pályán, ami egy francia csapat ellen nagy szó. Mindössze 18 mezőnykosarat szereztek, amihez ráadásul 59 kísérletre volt szükségük. Ez 30.5%-os mutató. Gabby Williams egyéni képességeit nem kell bemutatni, ő a Sopron ellen is remekelt. A BLMA második legjobb dobója jelenleg, a mieink ellen októberben 19 pontig jutott.

Ha az első meccsre tekintünk vissza, akkor Stephanie Mavunga kikapcsolása talán a legnagyobb fegyvertény arról az estéről. Talán ez lehet a meghatározó szerdán is. A kiváló center 18.1 pont, 11.4 lepattanó átlaggal rendelkezik. Akkor azonban mindössze két találatot jegyzett 11 kísérletből. Ugyan összejött 10 lepattanója, de így is messze a Sopron tudta a legjobban semlegesíteni eddig az élete szezonját futó játékost. A 43-39-re megnyert lepattanócsatának kulcsa pedig az volt, hogy 14 támadó-lepattanót sikerült megkaparintani és 21 pont jött második esélyből.

A fentebb leírt mutatóknak nem kedvez, hogy a Franciaországban 16 pontot, 10 lepattanót, 3 gólpasszt, 2 szerzett labdát elérő Jelena Brooks sérült és Tina Jovanovicot térdproblémák hátráltatják. A hétvégi bajnokit ki is hagyta. Érdemes egyébként néhány szóban kitérni a kozármislenyi meccsre. Az ugyanis egy olyan kötelező győzelem volt, ami mégis nagyon komoly lépcsőfokot jelentett a Sopron megújulási folyamatában. Talán most sikerült a legjobban előlépniük vezérré azoknak, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. Dubei Debóra 30 perc alatt 22 pontot, 5 lepattanót és 3 gólpasszt szerzett. A hét triplakísérletéből öt sikeres lett. Varga Alíz 37 perc alatt 15 pontot és 11 lepattanót jegyezve dupla-duplát ért el. Czukor Dalma 29 perc alatt 6 pontot szállított 4 gólpassz mellett. Varga Kamilla 15 perc alatt egy triplát értékesített, Varga Sára 4 perc alatt 2 egységig jutott.

Az Euroliga alapszakasz második köréhez érkezve az előbbiekben kiemelt két meccs egy kiváló keretet ad a szezonnak. A Lattes Montpellier otthonában elért siker azt mutatta meg, hogy teljes összeállításban, önbizalommal telve a rutinos játékosok vezetésével milyen szintet ostromolhat a magyar bajnok. A hétvégi bajnoki pedig arról árulkodott, egyre inkább alkalmas arra a fiatal hazai mag, hogy a felelősséget felvállalják és tétmeccsen elő tudjanak lépni. A következő hét Euroliga csoportmérkőzés egyik érdekes visszajelzése lesz, hogy ezt a kettőt miként sikerül vegyíteni.

A Lattes Montpellier az eddigi nemzetközi szereplésével a 4/3-as mutatója és a csoportban elfoglalt második helye ellenére nem lehetett maradéktalanul elégedett. Nagyon közel álltak ahhoz a franciák, hogy most csoportelsőként forduljanak. A Girona otthonában 17 pontos előnyről buktak, de Schióban is reális győzelmi esélyt szalasztottak el. Talán maguk sem gondolták a selejtező sikeres megvívása után, hogy legyőzik a Kurszkot és a Fenerbahcét, de olyan körbeverés lesz a csoportban, hogy ez a két bravúr sem jelent különösebb lépéselőnyt. Williams és Mavunga mellett nem szabad megfeledkezni az ausztrál válogatott honosított amerikai játékosáról Sami Whitcomb-ról (12.1 pont, 4.4 lepattanó és 2.8 gólpassz), illetve a hazai magról. Minden francia csapat esetében irigylésre méltó, hogy bőven tudnak meríteni az otthoni bázisból. A Lattes Montpellier-nél idén ezt a sort a Tchatchouang, Bernies, Milapie, Kamba, Duchet, Bankole hatos adja.

A Sopron számára kulcsfontosságú lesz az “odavágóhoz” hasonlóan a védekezés és a lepattanók. Reálisan 50-60 pont között tartva az ellenfelet lehet a legnagyobb esély a győzelemre. Múlt héten a Girona a Williams, Mavunga, Whitcomb hármasnak 25 pontot engedélyezett, ami egy jó iránymutató. A másik oldalról a magyar bajnoknak nagy fegyvertény, hogy a sérülések közepette a Schio ellen a magas szintű védekezés mellett öten is kilenc pontot vagy többet értek el. Határ Bernadett az idei szezonban rendszeressé váló hatékony játéka bővítette a mozgásteret magas posztokon, ami szintén kiemelendő. Összességében tehát bizakodva várhatja a szerdai fellépést Gáspár Dávid együttese.

Hirdetés