Hirdetés
Archivum

Élõ: Sopron Basket – USK Praha bronzmérkõzés:

:

Hirdetés

Vasárnap 17 óra 30 perctõl a 2019-es nõi kosárlabda Euroliga Final4 bronzmeccsén csap össze a Sopron Basket és az USK Praha. Az alábbiakban linkeket ajánlunk a találkozó élõ eseménykövetéséhez. Emellett olvasható korábbi beharangozónk is.

M4 SPORT ÉLÕ

NEM MAGYARORSZÁGI INTERNET ELÉRÉSSEL A FIBA YOUTUBE CSATORNÁJÁT AJÁNLJUK

ÉLÕ STATISZTIKA

BEHARANGOZÓ

Az Euroliga Final4 elõdöntõi alkalmával összességében érvényesültek az erõviszonyok. A Sopron Basket és az USK Praha is felkészült, szervezett kosárlabdával, amíg ereje engedte igyekezett mérkõzésben maradni. A harmadik negyed végére azonban mindkét párosításban nagyobb különbség alakult ki. Mindkét találkozóhoz készítettünk visszatekintõ összeállítást, melynek végkövetkeztetése az volt, hogy az orosz sztárcsapatok kiemelkedõ egyéniségei pontosan érezték, hogy melyek azok a pillanatok, amikor meg kell nyomni a meccset és el lehet bizonytalanítani a fáradó riválist.

A Sopron és az USK Praha teljesítményében közös, hogy mindkét csapat elmaradt az átlagaitól a triplákat tekintve. A soproniak mind a négy hárompontosukat az elsõ negyedben értékesítették és utána nem találtak be távolról. A mieinknek a Final4 elõtt 16 lejátszott találkozó után 38.6%-os mutató mellett 5.9-es meccsenkénti átlaga volt. A prágaiak az elõdöntõben a Kurszk elleni elsõ félidõben nem voltak pontosak távolról, de a második 20 percben is mindössze kétszer bizonyultak eredményesnek. Õk is öt feletti átlagról jutottak ide. Közös mindkét csapatban, hogy a szezon átlagaiknál több eladott és kevesebb szerzett labdájuk volt. Összességében – különösen a második félidõkben – egyik oldal sem tudta saját alapjátékát hozni. Olyan megoldásokat választottak a játékosok, amelyeket a korábbi mérkõzéseken nem.

Fizikálisan mennyire megerõltetõ az oroszok ellen játszani, azt jól mutatja, hogy sem a Sopron, sem a Prága nem szerzett pontot gyorsindításból három negyeden át. A rotációt nézve Natalia Hejkova és Roberto Iniguez is három-három játékosát szerepeltette 33 perc felett. Õk Sopronban Yvonne Turner, Candice Dupree és Aleksandra Crvendakic voltak. Prágai oldalon pedig Alyssa Thomas, Teja Oblak és Valeriane Ayayi. Nyilván minden meccs más, de sok szempontból hasonló alaphelyzetbõl várja a két alakulat a bronzcsatát. Ahogy az is közös, hogy mindkét fél számára óriási siker lenne a bronzérem megszerzése. Ezzel együtt pedig az az elõkelõ cím is, hogy a más dimenziót képviselõ orosz csapatok mögötti versenyfutás legjobbjaként tekinthet magára a gyõztes.

Egy bronzmeccs kapcsán mindig sok a kérdõjel, hiszen speciális versenyhelyzet. Itt elsõsorban az a kérdés, hogy melyik fél kulcsjátékosai tudnak jobban regenerálódni. A mérkõzés folyamán az ilyenkor várható holtpontnál majd a Sopronnak nagy segítség lehet a hazai közeg, a szurkolói támogatás és az extra motiváció, hogy egy kiemelkedõ sikerrel záruljon a hazai rendezés. Ez mindenképpen komoly elõny. Különösen úgy, hogy nagy különbség nincs a felek között. A rotációs lehetõségekrõl már volt szó, de ugyanez elmondható a szerkezetrõl is. Érdekes lesz azt is figyelni, hogy a kevesebb lehetõséget kapók közül elõlép-e valaki bármelyik oldalon.

A csapatstatisztikát figyelve azt láthatjuk, hogy mindkét fél 45-45%-os mezõnymutatót átlagol. A Sopron a duplákat, az USK Praha a triplákat értékesíti jobban. A csehek valamivel jobban szedik a lepattanókat, de a 40-35-ös differencia, illetve a támadó és védõlepattanók megoszlása sem döntõ jelentõségû. Amíg a Jekatyerinburg elleni derbin az ellenfél a domináns magas játékosai, különösen Brittney Griner révén uralta a festéket, itt ilyen jellegû lépéshátrányra nem kell készülni. Bár a csehek elsõsorban Valeriane Ayayi (18 pont, 9 lepattanó) és Isabelle Harrison (6 pont, 9 lepattanó) vezetésével a Kurszk ellen nyerték a lepattanócsatát. Több szerzett labdája és több gólpassza van minimális különbséggel Natalia Hejkova gárdájának, de például a Sopron adta el átlagban a kevesebb labdát.

Az egyetlen mutató, ahol markánsnak nevezhetõ a különbség, az a gyorsindításból elért pontok. A Sopronnak 8.3, míg a Prágának kétszer ennyi 16.6 az átlaga. Ez jórészt Alyssa Thomas zsenijének köszönhetõ. Az Euroligában idén debütáló klasszis szerzett pontokban, lepattanókban és gólpasszokban is csapata legjobbja. Az õ szerzett labdái és ziccerei hozzák ezt a magas számot. Tanulságos volt látni, hogy mennyire készült rá a Kurszk. A Sopronnak is az Iniguez-érában az alaposan megszervezett védekezés az egyik nagy erõssége. A prágai gárda nehéz helyzetbe hozható, ha Thomas nem tud érvényesülni. Ilyen szempontból valamivel több opciót tud pályára tenni a Sopron. Az elõdöntõben Turner és Zahui extrán kezdett, aztán a meccset Crvendakic és Dupree kettõse zárta. A negyedik negyed hat soproni mezõnykosarából ötöt õk ketten jegyeztek. Nekik köszönhetõ, hogy sokáig sikerült 10 pontos hátrány környékén maradni. Ráadásul Dupree mindössze egy dobást hibázott az utolsó 10 percben.

A fenti beharangozó is mutatja, hogy egy bronzcsata elõtt mindig rettenetesen nehéz eligazodni. Sok tényezõ befolyásolhatja, hogy egy ilyen hosszú versenysorozat végén egy elveszített elõdöntõ – és nyilván annak az érzelmi oldala – után melyik fél lesz adott pillanatban az élesebb. A Sopron Basket azonban sokszor bizonyított, hogy gyorsan tudja rendezni a sorait és hazai közönség elõtt nagy lehetõség ez a mérkõzés egy éremre.

Hirdetés