Hirdetés
Archivum

Élõ statisztika, beharangozók: Európa Kupa – 3. forduló:

:

Hirdetés

Szerdán mind a négy magyar csapat pályára lép a nõi kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának harmadik fordulójában. Az alábbiakban a játéknap magyar érdekeltségû találkozóinak élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi beharangozóink is.

November 7., szerda

18:30 Atomerõmû KSC Szekszárd – Basketball Nymburk

ÉLÕ STATISZTIKA

Olyan helyzetbõl várja a Nymburk elleni rendkívül fontos hazai Európa Kupa mérkõzést az Atomerõmû KSC Szekszárd, amire régóta nem volt példa a klubnál. Egymást követõ három tétmérkõzést veszített a csapat. Ezekbõl – akár a játékot, akár a szemszerû eredményt tekintve – a Sopron elleni elõzetesen is kalkulálható volt a jelenlegi erõviszonyok ismeretében, de a rózsahegyi és a zalaegerszegi okozhat a késõbbiekben fejfájást. Az Európa Kupában tehát egy gyõzelem és egy vereség a mérleg. Tekintve, hogy a Celje kilógni látszik a mezõnybõl, gyakorlatilag három csapat futhat versenyt a két továbbjutó helyért a H-csoportban. Ezért szerepel ezen bekezdés elsõ mondatában, hogy „rendkívül fontos” meccs elõtt áll Zeljko Djokic együttese.

A statisztikát figyelve elsõsorban a dobóformát tekintve látható visszaesés Szekszárdon. A rózsahegyi vereség alkalmával 58 mezõnykísérletbõl mindössze 20 lett sikeres, míg Zalaegerszegen 67 kísérletbõl 25. A ZTE otthonában a negyedik negyed felzárkózásakor a triplák segítségre siettek, hiszen végül hét is utat talált a gyûrûbe, de Szlovákiában ezek is hiányoztak. A többi fontos mutatóban nagy elmaradásban nincs a Szekszárd. Abby Bishop hiányában is jól szedi a lepattanókat a KSC. Az elmúlt két vereség alkalmával végig egálban volt aktuális riválisával ezen a téren. Az eladott labdák száma sem kiugró. Rózsahegyen 15 lett, de ebbõl csak 12 pontot csinált a szlovák ezüstérmes, míg Zalaegerszegen mindössze 11. Mindkét meccsre igaz, hogy voltak szerzett labdák és indításos pontok, tehát maga a rendszer adott és mûködik. Az a kis plussz, ami az elmúlt években hozta az extrát, most nincs meg. Hogy ennek fizikális vagy mentális okai vannak, azt kívülrõl nem lehet megmondani.

A Nymburk nem ismeretlen ellenfél, hiszen tavaly egy csoportban volt velük a Szekszárd. Akkor idegenben 17, hazai pályán 7 ponttal sikerült felülmúlni a cseheket. Ez azért érdekes, mert nagy változás azóta a riválisnál nem történt. A légiósokat tekintve a tapasztalt 202 cm magas orosz centert Aleksandra Khomenchuk-ot és a ponterõs amerikai bedobójukat Chloe Wells-t az idei évre is megtartották. Az elsõ meccsen tavaly Khomenchuk ért el egy 17 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát a mieink ellen. Szekszárdon pedig Wells szerzett 11 pontot. A cseh magjuk egészült ki azóta a DVTK-ban is megforduló Tereza Pecková és Romana Stehlíková érkezésével.

Az idei évadot nézve a bajnokságban a Nymburk együttesének két veresége van. A KP Brnótól és az USK Praházól kaptak ki. A prágaiaktól elszenvedett papírforma volt, viszont a második helyért zajló versenyfutásban a KP Brnóval szemben elbukott rangadó komoly lépéshátrányt hozhat. Az Európa Kupában a Rózsahegyet egylabdás végjátékban verték Wells 19 és Stehlikova 16 pontjával. Celjében pedig 83-68-as sikert arattak. Ekkor Wells 23, Peckova 18 egységig jutott. A statisztikát nézve nagy különbség a KSC és a Nymburk között nincs. A csehek valamivel pontosabban dobnak. A Szekszárdnak viszont több a lepattanója. Ugyan mindkét csapat 10-10 szerzett labdát átlagol két találkozó után, viszont a mieinknek lényegesen több a gyorsindításos pontjuk, ami nagy fegyver lehet ezen az estén is. Hasonló képességû csapatok találkozójára készülhetünk, mely kapcsán ha a Szekszárd át tud lendülni ezen a kisebb hullámvölgyön, akkor lehet esélye hazai pályán.

19:30 Reyer Venezia – Aluinvent DVTK

ÉLÕ STATISZTIKA

Túlzás nélkül állítható, hogy az Aluinvent DVTK jelenleg az egyik legjobb formában lévõ magyar klubcsapat. Kifejezetten pontos játékkal, kevés hibával verte az Európa Kupában a KP Brnót és a Nantes-ot, a bajnokságban pedig a Gyõrt. A háromból ráadásul két sikert idegenben ért el a miskolci gárda, ami külön is kiemelkedõ. Az M4 Sporton elemezte a hét elején a tanítványai eddigi teljesítményét Cziczás László vezetõedzõ. Ebbõl a nyilatkozatból is kiderül, hogy mentálisan nagyon erõsnek tûnik a DVTK, ami extra távoli dobóformával és a festékben domináns játékkal párosul az elmúlt idõszakban.

Lehetne hosszasan sorolni a statisztikai mutatókat, de például a nantes-i 9 tripla és 28 gólpassz jól szemlélteti az elõzõekben leírtakat. A gyõri bajnokin Chanel Mokango 27 pontos, 11 lepattanós dupla-duplája pedig azt is megmutatja, hogy a festékben valóban van kire támaszkodni. Medgyessy Dóra karakteres teljesítményét irányítóként nem lehet elég alkalommal méltatni, de a DVTK erõssége abban is rejlik, hogy Shatori Walker-Kimbrough, Maja Skoric vagy éppen Egle Sulciute ugyanúgy elõ tud lépni vezérré. Ráadásul eddig támadásban a kiemelkedõ adottságokkal rendelkezõ játékosok nem kioltják, hanem felerõsítik egymást. Biztosan lesznek nehezebb idõszakok is, de a mutatott erények komoly reményekre jogosíthatják fel a DVTK-t. Ráadásul, ami legalább ilyen fontos, hogy a jelenlegi forma nemzetközi porondon is versenyképesnek tûnik.

Az Európa Kupa harmadik fordulójában az eddigi legnehezebb erõpróba következik, hiszen a Reyer Venezia vendége lesz a magyar csapat. A velenceiek tavaly döntõt játszottak a sorozatban és ezzel a lendülettel nyáron igyekeztek tovább erõsíteni a keretüket. Rendkívül vegyesek a benyomások eddig a Reyer idei teljesítményérõl. Az Euroliga selejtezõjében kifejezetten gyenge formát mutattak, így kerültek ismét az Európa Kupába. Itt múlt héten a KP Brno otthonában óriási meglepetésre kikaptak. Eközben viszont a bajnokságban veretlenek. Mindkét nagy riválisukat, a bajnoki cím másik két esélyesét, tehát a Ragusát és a Famila Schio-t is verték.

A keretüket nézve magyar kötõdés a válogatottunkban is bemutatkozó Cyesha Goree szereplése, aki eddig elsõsorban a nemzetközi porondon kapott lehetõséget. Goree-nak múlt héten Brnóban jó meccse volt, de nem számít húzóembernek. Ezt a szerepet Anete Steinberga, Jolene Anderson és Marie Gulich triója tölti be. Bár eddig a légiósokról esett szó, de a velenceiek mellettük markáns hazai maggal (Carangelo, Bestagno, De Pretto, Kacerik, Gaia Gorini, Crudo) dolgoznak. Ezért is meglepõ, hogy nemzetközi porondon eddig nem jött ki nekik a lépés.

A DVTK a múlt heti nantes-i bravúrjának köszönhetõen a saját kezébe vette a sorsát a csoportban. Ennek megfelelõen különösebb teher vagy gyõzelmi kényszer nélkül léphet pályára Olaszországban. Ha sikerül a nantes-ihoz hasonló felszabadult játékot megismételni, akkor okozhat meglepetést Cziczás László együttese. Eddig a DVTK kapcsán elsõsorban a támadásról esett szó, de az extra dobóforma mellett védekezésben is egyre jobban összeáll a csapat játéka. Velencében a kiemelkedõ eredményhez ezen a téren is stabil teljesítményre lesz szükség.

20:00 Spar CityLift Uni Girona – CMB Cargo UNI Gyõr

ÉLÕ STATISZTIKA

A CMB Cargo UNI Gyõr finoman szólva sem utazhat kedvezõ elõjelekkel az elõzetesen (is) legnehezebbnek elkönyvelt Európa Kupa csoportmeccsére. A gyõriek sorozatban négy bajnokit veszítettek, miközben a Gernika otthonában az Európa Kupában is alulmaradt a csapat. Hétfõn edzõváltásra került sor, ráadásul Laklóth Anna kiválásával is meg kell küzdeni, aki maga kérte, hogy a klub tekintsen el a játékától ebben az évadban. Az új vezetõedzõ Milos Pavlovic a gyõriek hivatalos honlapján egyértelmûvé tette, hogy a hétvégi szekszárdi bajnokit tartja prioritásnak, de a sikerélmény szempontjából természetesen Spanyolországban is fontos lenne a gyõzelem. 

A Gyõr eddigi szereplése kapcsán a nehézségeket a statisztika szépen kirajzolja. A távozó vezetõedzõ Sandro Orlando több mérkõzés után azt emelte ki, hogy elsõsorban egyéni megoldásokat választottak játékosai. Nem véletlen tehát, hogy arányaiban nagyon alacsony a gólpasszok száma eddig mindkét sorozatban. Ha ehhez hozzávesszük az eladott labdák magas arányát és a festékben mutatkozó nehézségeket, akkor nem véletlen az eddigi szerényebb eredménysor. A lepattanók terén érdekesség, hogy a Gyõr az Európa Kupa 40 csapatos mezõnyét nézve két forduló után a negyedik legkevesebbet gyûjtötte. Nem kérdés, hogy még Laklóth Anna nélkül is komoly lehetõségek vannak a keretben, de ehhez összjátékban és önbizalomban sokat kell elõrelépni. Jól fog jönni a válogatott szünet, ahol Milos Pavlovic majd megkezdheti az építkezést.

Ha ideálisabbak lennének az elõjelek, akkor is a legnehezebb csoportmeccsére utazna a Gyõr. A Girona a Salamanca közvetlen kihívója Spanyolországban. Az idei évadra tovább erõsítették a keretüket. A tavalyi alapcsapatukból Nuria Martínez, Roso Buch és Nadia Colhado maradt. Hozzájuk a világklasszis veterán irányító Laia Palau, illetve Bea Sánchez személyében két világbajnoki bronzérmes csatlakozott. A légiósok közül pedig két ponterõs amerikait kell kiemelni Shay Murphy és Keisha Hampton személyében. Az Európa Kupában a Gernikát és a Clube Uniao Sportivát is magabiztosan verték. Az Azori-szigeteken tett túra azonban sokba került nekik és a hétvégén a bajnokságban elszenvedték elsõ vereségüket. A Cadi La Seu otthonában maradtak alul meglepetésre, ami a Salamancával való versenyfutásban komoly lépéshátrány.

Eddig az Európa Kupában a Colhado, Murphy, Hampton trió a legeredményesebb. Õk hárman az elsõ két meccsen 51,5 pontot átlagoltak. A statisztikákat nézve azt is érdemes kiemelni, hogy csapatszinten 80 pont felett átlagolnak idén. Az eddigi hét tétmeccsükbõl hatszor átlépték ezt a ponthatárt, ami kiemelkedõ teljesítmény. A klasszikus spanyol erényeket mutatják a szerzett labdákkal, a gólpasszok kiugró számával, a gyorsindításból elért találataikkal. A két EK-meccsen eddig 15 pontot értek el átlagban ilyen játékszituációkból. Jól dolgoznak a palánk alatt. Bár a lepattanóik száma nem extra, de a festékbõl és a második esélybõl így is eredményesnek bizonyulnak. Nagy kérdés, hogy miként alakulnak a bajnoki erõviszonyok és a hangsúlyok a klubnál, de csúcsformában ez a csapat még az Európa Kupában is sokáig juthatna.

20:00 Lattes Montpellier – VBW CEKK Cegléd

ÉLÕ STATISZTIKA

A VBW CEKK Cegléd az elmúlt két hétben mindkét arcát megmutatta. A Keltern, a Lyon és a Gyõr ellen versenyképes teljesítménnyel, egyre jobban összeálló csapatjátékkal kifejezetten elõremutató volt a csapat formája. A Gyõr ellen megszületett az évad elsõ sikere tétmeccsen. Aztán jött a kozármislenyi vendégjáték, ahol ismét azok a problémák mutatkoztak, amik az évad elsõ heteiben. Nagyon elengedte riválisát a Cegléd. Nem volt összhang a pályán, amit a 15 eladott labda és a mindössze 13 gólpassz jól mutat. Mire felpörgette támadásait a CEKK, már akkora volt a differencia, hogy onnan éles végjátékot kialakítani nem lehetett.

A Lattes Montpellier otthonában óriási bravúr lenne a gyõzelem, de a lyon-i vendégjáték megismétlése reális cél lehet. Akkor a 76-62-es vereség ellenére a jóval erõsebb riválisa otthonában a CEKK jó teljesítménnyel rukkolt elõ. A 9 szerzett labda, a 14 gólpassz, a közel 50%-os mezõnymutató teljesen rendben volt. Egy más lehetõségek mellett, nagyobb célokért küzdõ együttes ellen teher nélkül, bátran, nagyjából ilyen mutatókkal kell játszani. Bízzunk benne, hogy ez Montpellier-ben is összejön. Ugyanígy veszíteni való nélkül lép pályára a magyar együttes. A CEKK számára a hétvégi meccsen látott 15 eladott labda nem fér bele. Egy francia csapat a játékstílusából adódóan ezt könyörtelenül megbünteti. A versenyképesség javítása érdekében szükség lehet több támadólepattanóra. Lyonban és Kozármislenyben is mindössze 7-7 került a statisztikai lapra. Ennek megfelelõen második esélybõl sem születtek pontok.

A csapatbemutatónkban kiemeltük, hogy a Lattes Montpellier extra igazolásokkal és nagy tervekkel kezdte a szezont. Olyan francia válogatott játékosok jöttek hozzájuk, mint Marielle Amant, a Dinamo Kurszkból Hélèna Ciak, a Famila Schio-tól Endy Miyem vagy a Bourges-tól Diandra Tchatchouang. Mellettük a WNBA-bajnok, világbajnoki ezüstérmes ausztrál Sami Whitcomb, Taylor Wurtz és Alix Duchet teszi teljessé a csapatukat. Az Európa Kupában a Lyon-t és a Keltern-t is simán verték. A francia bajnoki tabellát pedig 3 gyõzelemmel és 1 vereséggel jelenleg vezetik. A statisztikát tekintve a ceglédiekkel való összehasonlításban lényegesen több a lepattanójuk és a gólpasszuk, több pontot értek el gyorsindításukból és a mély keretüknek köszönhetõen a padjuk is jóval eredményesebb. Nem lesz könnyû feladat játszani ellenük.

Hirdetés