Hirdetés
Archivum

Élõ statisztika, beharangozók: Európa Kupa – 4. forduló, szerdai mérkõzések:

:

Hirdetés

Szerdán két magyar csapat lép pályára a nõi kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának negyedik fordulójában. Az alábbiakban a játéknap magyar érdekeltségû találkozóinak élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi beharangozóink is.

November 28., szerda

18:00 KP Brno – Aluinvent DVTK

ÉLÕ STATISZTIKA

Az Európa Kupa csoportkörében a válogatott szünet után a második kör kezdõdik. Innentõl ismeretlen riválisok már nincsenek a mezõnyben. Októberben a KP Brno ellen komoly sikert ért el az Aluinvent DVTK. Nem is feltétlenül a gyõzelem ténye, hanem annak módja volt az extra. A 77-59-es diadal alkalmával 50%-os mezõnymutatóval, 45-30-ra megnyert lepattanócsatával, festékbõl elért 48 ponttal és 18 gólpasszal dominált a magyar csapat. Azóta már tudjuk, hogy ez a siker egy extra sorozat kezdete volt, amely a DVTK-t a válogatott szünetet megelõzõ idõszak egyik legjobb formában lévõ magyar csapatává tette. Ezt hûen tükrözi statisztikai összefoglalónk is, de errõl bõvebben késõbb. Sikerült a bravúr a Nantes otthonában ezt követõen és a velencei helytállást is ki kell emelni. Ahogy azt a hétvégi rövid ráhangolódó összeállításunkban hangsúlyoztuk, a továbbjutási esélyek terén egyértelmûen a saját kezében van a magyar csapat sorsa.

A válogatott szünet után a hétvégén egyik csapatnak sem kellett pályára lépnie, így ezen a téren egyik fél sincs elõnyben vagy hátrányban. Amíg a DVTK extra mutatókkal és játékkal, addig a csehek Trutnovban egy váratlan vereséggel vonultak szünetre. Bízzunk benne, hogy mindkét fél megõrizte ezt a formáját. A két csapat keretét tekintve az õszi meccshez hasonlóan ki kell emelni, hogy több a rutin és a minõség a mieinknél. Amennyiben a DVTK az elsõt találkozón látott mértékben tudja uralni a festéket, a dobóforma és az összjáték pedig maradt a szünet elõtti szinten, akkor kiválóak az esélyek. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a csoportkör felénél a 40 csapatos mezõnyben a mieink rendelkeznek a harmadik legtöbb szerzett ponttal és a harmadik legtöbb kiosztott gólpasszal, miközben a negyedik legmagasabb mezõnyzázalékkal is a DVTK bír. A triplákat pedig leghatékonyabban a magyar csapat értékesítette a teljes mezõnyt figyelve.

A fentiek ellenére nem szabad lebecsülni a cseh riválist. Az egész alapszakasz egyik legnagyobb meglepetését okozva hazai pályán 66-64-re verték a Reyer Veneziát, ami mindenképpen figyelmeztetõ jel. Kellemetlen védekezés jellemzi a csapatukat. Ezzel gyakaran tudnak kifejezetten ritmustalan mederbe terelni találkozókat. Emellett különösen hazai környezetben bátran vállalkoznak távolról. A velenceiek ellen kilenc triplájuk is célt ért, ami egy szoros meccsen akár döntõ is lehet. Támadásban a koncentráció szinten tartásával és szervezett védekezéssel azonban a DVTK bizakodva léphet pályára.

22:30 Uniao Sportiva – CMB Cargo UNI Gyõr

ÉLÕ STATISZTIKA

Rendkívül érdekes mérkõzés elõ nézünk és ez nem feltétlenül csak a nagy távolság, illetve az idõeltolódás miatt van így. A CMB Cargo UNI Gyõrnél november elején nagy változások történtek. Sandro Orlando helyére egy szerb szakember Milos Pavlovic érkezett vezetõedzõnek. Eközben távozott a klubtól Laklóth Anna is. A válogatott szünetig a gyõriek két meccset játszottak az új felállásban. A csoportból kiemelkedõ Girona otthonában nem sok esély volt a bravúrra. Utána Szekszárdon viszont egy rosszul alakult elsõ félidõ után nagy hátrányból sikerült felállni. Nem véletlen, hogy azt követõen az M4 Sporton Raksányi Krisztina bizakodva nyilatkozott. „Más a hangulat, más a mentalitás. Elindultunk a jó úton.” – fogalmazott akkor a csapatkapitány. Abból a szempontból lesz tehát érdekes a mérkõzés, hogy játékban az átalakuló Gyõr mit tud hozni és, hogy ez az út valójában mit tartogathat.

Ha van csapat a magyar mezõnybõl, amelyiknek kifejezetten hátrány lehet, hogy a válogatott szünet után nem rendeztek bajnoki fordulót, akkor az a gyõri gárda. Mindenképpen jót tett volna a mieinknek egy újabb közös meccs a fontos túra elõtt. Hiába ugyanis a szerényebb õsz, a Gyõr továbbjutási esélyei még nem vesztek el. Egy sikerrel a Clube União Sportiva otthonában életben tarthatóak lennének a remények. Ezzel ugyanis hazai pályán a spanyol bajnokság két élcsapata ellen bravúrral még a második hely is megcélozható Milos Pavlovic tanítványai számára. A viharos õszön éppen az egyik legjobb meccset a portugálok ellen teljesítette a Gyõr. Az októberi 78-67-es siker alkalmával a második félidõ extrán sikerült. Csapatszinten a 60%-os mezõnymutató, a 33-22-re nyert lepattanócsata, a 19 gólpassz kiváló mutatónak számítanak. A festékben domináltak a mieink, 34 pontot sikerült innen elérni, miközben mindössze 14-et kaptunk errõl a területrõl.

Érdekesség, hogy a 40 csapatos mezõny két legkevesebb lepattanóját gyûjtõ gárdája találkozik. A portugálok 22.3-as, a gyõriek 30.7-es átlaggal rendelkeznek. A Clube União Sportiva esetében a keretet, a szerkezetet nézve ez teljesen érhetõ. Gyõri oldalon viszont a belsõ posztok mérsékeltebb hozzájárulása az õszi eredménytelenség egyik alapját jelenti. Ezen téren – a védekezés mellett – például biztosan igyekszik majd változtatni az új szakvezetõ. A két csapat között a fontos statisztikákat nézve általánosságban is elmondható, hogy nagy különbségek nincsenek. A portugáloknak a játékstílusukból adódóan lényegesen több gyorsindításos pontjuk van. Emellett ki kell emelni, hogy a harmadik legkevesebb eladott labdával rendelkeznek. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni. A Clube União Sportiva még nyeretlen a sorozatban, de a Gironától mindössze 9, a Gernikától 11 ponttal kaptak ki. Kellemetlen stílusú ritmustalan játékok otthon sokkal jobban érvényesül a sok utazástól fáradt, idõeltolódással küzdõ riválisok ellen. Az októberi elsõ meccs felvezetéséhez hasonlóan ezt a beharangozó is azzal kell zárni, hogy a minõség és a rutin a mieink mellett szól.

Hirdetés