Hirdetés
Archivum

Élõ statisztika, beharangozók: Európa Kupa – 5. forduló, szerdai mérkõzések:

:

Hirdetés

Szerdán három magyar csapat lép pályára a nõi kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának negyedik fordulójában. Az alábbiakban a játéknap magyar érdekeltségû találkozóinak élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi beharangozóink is.

December 5., szerda

18:00 Atomerõmû KSC Szekszárd – MBK Ruzomberok

ÉLÕ STATISZTIKA

Az Atomerõmû KSC Szekszárd úgy lép pályára az MBK Ruzomberok ellen, hogy a válogatott szünet óta mindössze egy tétmérkõzést vívott. Igaz, az az egy találkozó rendkívül fontos volt, hiszen Celjében a csoport végkimenetele szempontjából meghatározó idegenbeli sikert jegyzett Zeljko Djokic együttese. Bár a harmadik negyed utolsó 3-4 percében akadt egy hullámvölgy, de összességében jó formában tért vissza a Szekszárd. Nem szabad elfelejteni, hogy a csapat az Európa Kupa különbözõ rangsorait nézve a lepattanók (6.), a gólpasszok (8.) és a szerzett labdák (11.) terén is a legjobbak között található. Ilyen pozíciót ingyen nem adnak, ez azt mutatja, hogy szervezettségben, rendszerszinten rendben van a KSC. Celjében ráadásul jöttek a jó egyéni teljesítmények is. Abby Bishop és Erica McCall kiválóan ismerte fel, hogy az alacsonyabb szerkezetû rivális ellen vezérré kell elõlépniük.

A celjei meccsrõl a 21 gólpasszt, a 10 szerzett labdát és a rendkívül jó értéknek számító mindössze 10 eladott labdát ki kell emelni. Igazi profi csapat volt a KSC, amely ugyan visszaengedte a meccsbe ellenfelét, de a vezetést nem adta át és döntõ pillanatokban nem remegett meg. A szerdai ellenfél MBK Ruzomberok-tól szenvedte el eddigi egyetlen vereségét a sorozatban a Szekszárd. Az a rózsahegyi meccs az õszi hullámvölgy legrosszabb pillanatában érkezett. A védekezéssel akkor sem akadt probléma, de támadásban nem találta a ritmust Zeljko Djokic együttese. Az 58 mezõnykísérletbõl mindössze 20 lett sikeres. Ezen belül a 23 triplakísérletbõl pedig 3. A szlovák listavezetõ 10 szerzett labdával, 16 gólpasszal zárt és így hazai pályán behúzta a gyõzelmet.

Az MBK Ruzomberok kapcsán már õsszel is kiemeltük, hogy van egy stabil nyolcfõs magjuk, amelyik már tavasszal is együtt versenyzett. Az öt légiósukból pedig három (Janeesa „Chucky” Jeffery, Eglé Siksniuté, Nevena Markovic) szerepelt korábban hazánkban. Szlovákiában veretlenek, de az ottani statisztikáikból a mezõnyben mutatkozó nagy különbségek miatt messzemenõ következéseket nem szabad levonni. Az Európa Kupában a Jeffery, Siksniuté, Ellenberg trió remekel. A szakmai stábjuk nem kockáztat. A légiósok a bajnokságban pihennek, az Európa Kupában jellemzõen 30 perc felett átlagolnak. A hazai magból egyedül Miroslava Mistinova kap több lehetõséget. Összességében azt lehet mondani, hogy játékerõben és szerkezetben a szekszárdihoz hasonló gárda a Rózsahegy. Ugyanakkor amíg Zeljko Djokic a lehetõségekhez képest törekszik a bõvebb rotációra, az ellenfélre ez nem igaz. Ezen a téren tehát kemény védekezéssel zavarba hozhatóak. A fontos mutatókban nagy különbségek nincsenek. Kiemelendõ, hogy közel 20 pontot átlagol gyorsindításból a KSC. Erre lehet tehát alapozni. A rózsahegyinél jobb dobóformával, stabil lepattanózással esélyes a magyar csapat.

18:00 CMB Cargo UNI Gyõr – Lointek Gernika

ÉLÕ STATISZTIKA

A CMB Cargo UNI Gyõr utoljára októberben az elsõ fordulóban szerepelt hazai pályán az Európa Kupában. Akkor még a klubnál bekövetkezett változások elõtt jártunk és a portugál Clube União Sportiva gárdáját 11 ponttal sikerült felülmúlni. Ezt három idegenbeli túra követte, mely alatt érkezett az edzõváltás és Laklóth Anna távozása. Ilyen sorsolás két spanyol (Gernika, Girona) és egy Azori-szigeteki túrával még egy jó formában lévõ csapatnak sem lett volna egyszerû, a Gyõrt pedig érezhetõen nagyon megfogta. A három vereség miatt a továbbjutási esélyek jelentõsen csökkentek, ugyanakkor nem lehet tét nélkülinek tekinteni a szerdai összecsapást. Már csak azért sem, mert a spanyol élvonalban jelenleg második helyen álló Gernika ellen egy bravúr lelkileg, az önbizalom szempontjából elindíthatná felfelé a gyõri együttest.

A válogatott szünet után az Azori-szigetek fõvárosában Ponta Delgadában lépett pályára a Gyõr. Fordulatos találkozón 66-61-re maradt alul a magyar csapat a Clube União Sportiva gárdájával szemben. Védekezés terén már láthattuk azokat a jeleket, amik megalapozhatják az elõrelépést. A hat szerzett labda, a 15 gyorsindításos pont kiemelést érdemel. Ugyanakkor támadásban sok hiba csúszott a gépezetbe. Nem is feltétlenül a statisztikán szereplõ 23 eladott labda okozhatott fejfájást. A késõi idõpont, a sok utazás miatt ez benne van. Hanem az, hogy a hibák nem elhanyagolható hányada ki nem kényszerített volt. Ezek csökkentése lehet az elõrelépés egyik kulcsa. A Gyõr az eladott labdák után 30 pontot kapott akkor a riválisától. Ráadásul az MTK ellen a hétvégi bajnokin szintén 16 eladott labdával zárt. A meccsek felvételét és a statisztikákat figyelve magas posztokról hiányzik még klasszis teljesítmény. A második legkevesebb lepattanót szerezték a mieink négy fordulót követõen az EK-ban. Amennyiben itt tud hatékonyabb lenni a csapat, szintén javulhat a versenyképessége.

A Gernika idén kiváló szezont fut. A bajnokságban a Salamanca mellett veretlenek nyolc fordulót követõen. Az Európa Kupában ugyan kétszer alulmaradtak a Gironával szemben, de az esélyeik itt is adottak a továbbjutásra. A keretükben a légiósok remekelnek. Az Európa Kupában Margaret Roundtree emelkedik ki 14.8 pont, 5.3 lepattanó és 2.5 gólpassz átlaggal. Mellette Valeriya Berezhynska (13.7 pont, 4.8 lepattanó), Blake Dietrick (11 pont, 4 gólpassz, 3.8 lepattanó) és Rachael Vanderwal (7 pont, 3.3 lepattanó, 4 gólpassz) tekinthetõ húzóembernek. Ideális szerkezetû gárda és a stábjuk mély rotációt alkalmaz, ami lehetõvé teszi a nagy ritmusú gyors játékukat. Komoly fegyverük, hogy kiváló tripladobókkal számolhatnak. A Gyõr 79-67-es legyõzése során például 14 távoli dobást értékesítettek október végén. Erre mindenképpen figyelni kell. Más mutatókban nagy differencia nem rajzolódik ki. Összességében tehát kialakítható egy szorosabb eredmény.

18:30 Aluinvent DVTK – Nantes Reze

ÉLÕ STATISZTIKA

Az Aluinvent DVTK aktuális Európa Kupa mérkõzésének felvezetését ott folytathatjuk, ahol a KP Brno és a Vasas Akadémia elleni találkozók kapcsán abbahagytuk. Továbbra is az egyik, ha nem a legjobb formában lévõ magyar csapatról beszélhetünk. A statisztikai adatok sora természetesen nem minden, de komoly kapaszkodókat ad. A DVTK pedig egészen kiemelkedõ számokat produkál. Medgyessy Dóra klasszis irányító teljesítménye nagy visszhangot kapott, de nem szabad elfelejteni, hogy csapatszinten a gólpasszok mellett a szerzett pontokban, a triplák mezõnyszázalékában is a top5-ben található az Európa Kupa rangsoraiban a magyar együttes. Ráadásul ezt az impozáns sort tovább erõsíti, hogy az EK eddigi négy meccsén átlagban 15 pont felett ért el a DVTK gyorsindításból, 45 pontot jegyzett festékbõl és emellett meccseként átlagban 17 pontot a kispad is hozzá tudott tenni. Ezek pedig azt mutatják amit, hétrõl hétre láthatunk is, hogy a keret erényeit felerõsítõ játékrendszerben van összerakva a gárda és ez igen komoly reményekre jogosít.

Kulcsfontosságú a DVTK szempontjából, hogy az elõzetesen rázósnak elkönyvelt pasaréti vendégjáték összességében zökkenõmentes lett. A Vasas Akadémia 81-51-es legyõzése során az elõbbiekben kiemelt tulajdonságokat láthattuk. A kulcsembereknek is jutott pihenõ és ekkor mutatkozott meg a játék hatékonysága. Hiszen bõ rotáció mellett is összejött 28 gólpassz. A Nantes együttesét október végén máig emlékezetes csatában sikerült legyõzni. Franciaországban nyerni mindig nagy dolog. Ráadásul 50% feletti mezõnymutatóval 97 pontot, közte kilenc triplát elérve, különösen igaz ez. Ugyan a lepatatnócsatát megnyerte a Nantes, erre majd figyelni kell, de a 28 gólpassz, a 12 szerzett labda mindenképpen extra volt. Ráadásul a második negyed hajrájától a hazai felzárkózási kísérletek ellenére végig tudta menedzselni elõnyét a DVTK, ami komoly tartásról árulkodik. Amennyiben az elõbbiekben kiemelt erényeket tudja hozni a magyar csapat szerdán, esélyesnek tekinthetõ.

A Nantes egy rendkívül kétarcú csapat a szezon eddigi menetét nézve. Az Európa Kupában belga fiatalokat kiejtve könnyedén nyerték a selejtezõ-párharcukat. A bajnokságban ezt követõen beragadtak, de az a két gyõzelem, amit hét forduló alatt szereztek, viszont egyértelmûen extra. Az Euroliga-résztvevõ Villeneuve d’Ascq-ot verték, illetve a mindig nehéz helyszínnek számító Mondeville-ben tudtak nyerni. Az Európa Kupában is két sikerük van. A KP Brno legyõzésével elõzetesen is számolhattak, viszont a múlt héten kiemelkedõ játékkal a Reyer Veneziát is felül tudták múlni. Azon a meccsen kiválóan védekeztek (talán az egész szezon legjobbja volt eddig a részükrõl) és nyerték a lepattanócsatát. Összességében teljesen kizökkentették az olaszokat, akik rengeteget hibáztak. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Nantes a harmadik legtöbb lepattanót gyûjtötte az Európa Kupában négy forduló után. Kulcsfontosságú lesz, hogy itt tudja tartani a lépést a DVTK. Emellett sok múlik azon, hogy a kellemetlen francia védekezést miként reagálják le a mieink.

Hirdetés