Hirdetés
Archivum

Élõ statisztika, beharangozók: Európa Kupa – 6. forduló, csütörtöki mérkõzések:

:

Hirdetés

Csütörtökön két magyar csapat lép pályára a nõi kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának hatodik fordulójában. Az alábbiakban a játéknap magyar érdekeltségû találkozóinak élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi beharangozóink is.

December 13., csütörtök

18:30 Basketball Nymburk – Atomerõmû KSC Szekszárd

ÉLÕ STATISZTIKA

Az Atomerõmû KSC Szekszárd az Európa Kupát tekintve kiválóan tért vissza a válogatott szünet után. Elõbb a Celje otthonában aratott értékes sikert Zeljk Djokic együttese, majd hazai pályán egy igazi csoportrangadón az MBK Ruzomberokot sikerült felülmúlni 15 ponttal. A csoportgyõzelemre is reális esély mutatkozik a „H” jelû négyesben, sõt akár az elsõ fordulós kiemelés sem elérhetetlen, ahogy erre a korábbi összefoglaló táblázatban rávilágítottunk. A bajnokságban egy mérkõzést vívott a Szekszárd. Itt az Aluinvent DVTK otthonában 10 ponttal maradt alul a KSC. A második negyedben összeszedett nagy hátrány után még Gereben Lívia nélkül is többször felzárkóztak a szekszárdiak, de fordítani azon a magas hõfokú, kifejezetten jó színvonalú összecsapáson nem sikerült.

A Szekszárd a szlovák listavezetõ ellen jó formát mutatott. A címlapokra a forduló All-Star ötösébe bekerülõ Erica McCall (25 pont, 11 lepattanó), illetve Abby Bishop (29 pont, 8 lepattanó) extra egyéni teljesítménye került. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni csapatszinten a 22 gólpasszról, a 13 szerzett labdáról, melyre mindössze 13 eladott labda jutott. Az 52%-os mezõnymutató és a 16 gyorsindításos pont mind-mind olyan erény, ami a KSC számára kulcsfontosságú a nemzetközi eredményességhez. Ilyen játékkal még idegenben is kiválóak az esélyek. A Szekszárd a szerzett pontok, a lepattanók és a gólpasszok átlaga terén is a 10 legjobb között van öt fordulót követõen.

Õsszel a Szekszárd 72-65-re múlta felül a Nymburk gárdáját. A negyedik negyed elején egy 11-2-es futás döntött azon a meccsen. Akkor szintén Abby Bishop és Erica McCall remekelt, mind a ketten 24 ponttal zártak. A siker alapját a magabiztosan 46-28 arányban megnyert lepattanócsata, a hat tripla és a 18 gólpassz adta. Ilyen extra mutatók mellett még a 20 eladott labda is belefért. Bár erre Csehországban és egyáltalán az idegenbeli rangadókon mindenképpen jobban oda kell figyelni. Ha az összehasonlító statisztikát nézzük, akkor is elmondható, hogy a fontos mutatók többségében jobb a Szekszárd. A fentebb kiemelt erényeken túl jobb mezõnymutatóval, több gyorsindításos ponttal rendelkezik a magyar csapat, mely festékbõl is jóval eredményesebb riválisánál. A szekszárdi kispad pedig lényegesen többet tesz hozzá.

 
A Nymburk 3 gyõzelemmel és 2 vereséggel rendelkezik. Szekszárd mellett az MBK Ruzomberok otthonában is alaulmaradtak. Emellett belefutottak a Celjével szemben egy küzdõs meccsbe. Múlt héten csak négy ponttal múlták felül a csoport nyeretlen tagját. Idõközben viszont változott a keretük. Ahogy arról hétvégi körképünkben hírt adtunk, csatlakozott az együttesükhöz Ashley Paris, aki a Hatay-ból és a WNBA küzdelmeibõl jól ismert Courtney Paris ikertestvére. A hasonló testi adottságokkal rendelkezõ center nem futott be akkora karriert, mint testvére. Ettõl függetlenül magas posztokon jelentõsen növelheti a csehek versenyképességét. A lepattanók terén nem csak a KSC-vel szemben maradtak alul, de a többi rivális is jobbnak bizonyult ezen a téren és a bajnokságban szintén szenvedtek idén a festékben. A Nymburk együttesében is látható egy kiemelkedõ légiós teljesítmény, az amerikai Chloe Wells 21.8 pont, 5.8 lepattanó és 6.2 gólpassz átlagnál tart.

Összességében nem vár könnyû meccs a magyar csapatra. Ugyanakkor szervezett védekezéssel, az eddig látott erényeit kidomborítva idegenben is lehet esélye a Szekszárdnak.

18:30 VBW CEKK Cegléd – Lattes Montpellier

ÉLÕ STATISZTIKA

A ceglédi gárda úgy érkezik az Európa Kupa csoportkörének utolsó fordulójához, hogy idén még nem nyert meccset a sorozatban. Ahogy azt többször kiemeltük, brutálisan nehéz csoportba került a CEKK. Két francia élcsapat és a német bajnoki címvédõ ellen még lényegesen jobb formát mutatva is bravúr lett volna a továbbjutás kivívása. Arra viszont mindenképpen jók ezek a találkozók, hogy minõségi riválisok ellen lehet építkezni. Egy héttel ezelõtt a francia listavezetõ Lyon ellen is láthattunk kifejezetten jó szakaszokat és az I-csoportot veretlenül vezetõ rivális ellen is hasonlóra készülhet a Cegléd. Önbizalom-növelõ fontos sikerbõl fordul erre a meccsre a magyar csapat. A CEKK az MTK gárdáját 78-68-ra múlta felül vasárnap és ezzel megszerezte második bajnoki sikerét. A gyõzelem alapját az adta, hogy Dongue és Hamilton-Carter mellett Gorjanácz Ágnes is elõlépett vezérré, miután 15 pontot ért el. A második félidõre minimalizálta eladott labdái számát Peter Jankovic együttese. A megnyert lepattanócsata és a 23 gólpassz pedig azt mutatja, hogy csapatszinten is mutatkozik elõrelépés.

A Lattes Montpellier otthonában az õszi mérkõzés nagyon nem sikerült. A 92-50-es vereség alkalmával percek alatt 23-2-re lépett el a francia gárda. Az nem lehet kérdés, hogy hazai pályán jobb kezdésre lesz szükség, Múlt héten a Lyon ellen az elsõ 15 perc extra volt, 4-5 pontra sikerült többször felzárkózni. Kulcsfontosságú volt a múlt heti tisztes helytállás alkalmával, hogy jöttek a triplák, szám szerint 8 talált utat a gyûrûbe. A mezõnymutató pedig végig 50% környékén alakult. Ilyen kaliberû riválisok ellen sebességben, magas posztokon a jelenlegi CEKK nem tudja felvenni a versenyt. Ha azonban megmarad a higgadtság és így az eladott labdákat 20 alatt sikerül tartani, miközben a dobóforma kitart, akkor lehet esély szorosabb eredményre. Tét nélkül nehéz motivációt találni. A kisebb téli szünetig ugyanakkor a Cegléd két hazai élcsapattal találkozik a bajnokságban, ez a Szekszárd és a DVTK. Ezen összecsapásokra való felkészülésre pedig jó lehetõséget kínál a minõségi ellenfél. A francia csapatból Sami Whitcomb játékát kell kiemelni. A friss WNBA-bajnok klasszis az ausztrálok honosítottja volt a Világbajnokságon, ahol így ezüstérmet szerzett. Az EK-ban 18.4 pont, 5.2 lepattanó átlaggal vezeti csapatát. Ugyanígy nagy élmény lehet majd figyelni a francia válogatottból ismert Endy Miyem vagy éppen Helena Ciak játékát.

Hirdetés