Hirdetés
Archivum

Élõ statisztika, videó, beharangozó: Európa Kupa rájátszás – 2. forduló, 1. meccsek:

:

Hirdetés

Csütörtökön a nõi kosárlabda Európa Kupa rájátszás 2. fordulójának elsõ mérkõzései közül négyet bonyolítanak le. Pályára lépnek a magyar együttesek is. Az alábbiakban a játéknap élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi beharangozóink.

MENETREND

17:00 Besiktas – Cukurova – ÉLÕ STATISZTIKA
17:30 Galatasaray – Aluinvent DVTK – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
18:00 Artego Bydgoszcz – Atomerõmû KSC Szekszárd – ÉLÕ STATISZTIKA
20:00 Lyon ASVEL – Gorzow – ÉLÕ STATISZTIKA

BEHARANGOZÓK

Galatasaray – Aluinvent DVTK

Az Aluinvent DVTK rendkívül erõs csoportkört produkált az Európa Kupában. Cziczás László együttese 5 gyõzelemmel és mindössze 1 vereséggel zárt. Hazai pályán még a tavalyi döntõs Reyer Veneziát is sikerült legyõzni. Ennek az eredménysornak köszönhetõ, hogy a DVTK a továbbjutó csapatok összesített tabelláján bekerült a nyolc legjobb közé és így a rájátszás elsõ fordulójában kiemelt volt. Ez azért is nagy fegyvertény, mert így nem kellett a kisebb téli szünetet meg tovább rövidíteni és január 3-án nemzetközi tétmeccsen pályára lépni.

Az utolsó Európa Kupa mérkõzés óta sérülések nehezítették meg a DVTK életét. Eglė ©ulèiūtė december 20-án súlyos töréses sérülést szenvedett a Cegléd elleni találkozón. A litván játékost 4-es, 5-ös poszton a lett klasszis Aija Putninával pótolta a szakvezetés. Múlt héten pénteken pedig Katona Szidóniát egy edzésen veszítette el erre a szezonra a DVTK. Soha nem jön jókor egy-egy sérülés, de ezúttal kifejezetten balszerencsésnek mondható a miskolci csapat. Novemberben és december elején ugyanis extrán összeállt a csapatjáték. A lapunk felületein akár a bajnoki, akár az Európa Kupa statisztikai összefoglalónk szépen rávilágított erre.

A 2019-es esztendõ nem indult jól a DVTK számára, hiszen két bajnoki rangadót veszítettek el Medgyessy Dóráék. Elõbb Zalaegerszegen, majd hazai pályán a Sopron ellen. Ezek után kulcsfontosságúnak bizonyult a jelentõsen megerõsített NKE-Csata otthonában lejátszott derbi, ahol 76-64-es sikert aratott a DVTK. A 45%-os mezõnymutató, a 34-32-re megnyert lepattanócsata, a 21 gólpassz és az eladott labdák alacsony száma (mindössze 12 volt az alapvetõen határozott védekezésre építõ rivális ellen) mindenképpen elõremutató. Szépen kirajzolódik, hogy ismét kezd összeállni egy hatékonyan mûködõ gépezetté a keret.

A DVTK esetében nagy fegyvertény a rendkívül erõs csapategység mellett, hogy Medgyessy Dóra karmesterként nagyon komoly ponterõvel rendelkezõ játékosokat találhat a pályán. Shatori Walker-Kimbrough, Chanel Mokango vagy éppen Maja Skoric akár egymaga is képes eldönteni egy-egy rangadót. Eközben viszont jól osztják meg a terheket egymás között. A DVTK másik nagy erõssége, hogy magas posztokon kifejezetten mozgékony a keret. Mokango, Putnina vagy éppen az egyre maghatározóbb Kiss Angelika is ebbe a körbe tartozik. Ez a felállás szintén növeli a nemzetközi versenyképességet.

Múlt heti ellenfélnézõ összeállításunkban a Galatasaray-t részletesen bemutattuk. Tavaly megnyerték az Európa Kupát. Azóta nagy változás, hogy már nem a szerb szövetségi kapitány Marina Maljkovic irányítja a szakmai munkájukat. Egy hazai szakvezetõ Efe Guven vette át ezt a feladatot nyáron. A keretük ugyan nem Euroliga szintû és nem tartozik a közvetlen élmezõnyhöz, de klasszisokban így sincs hiány. A csoportkörben a lengyel Energa Torun, az orosz MBA Moszkva és a görög Niki Lefkada alakulatával voltak egy négyesben. Öt gyõzelemmel és mindössze egy vereséggel zártak. Egyedül a Torun otthonában maradtak alul, igaz akkor nagy különbséggel. Az összesített tabellán éppen a DVTK mögött a 9. helyen zártak. Emiatt nem lettek kiemeltek és kerültek össze a Gernikával, akikkel az évad eddigi legemlékezetesebb párharcát vívták. Kikaptak az elsõ meccsen óriási meglepetésre 15 ponttal, de hazai pályán 18 ponttal gyõzték le riválisukat.

Nézzük a keretüket. A legismertebb név természetesen Moriah Jefferson. Az egykori UConn-növendék, Las Vegas Aces irányító a bajnokságban 13.2 pont, 4.1 gólpassz, 3.1 lepattanó átlagnál tart, míg az EK-ban eddig 14.9 pont, 3.8 lepattanó és 3.5 gólpassz átlagot jegyez. Nem a legeredményesebb a csapatukban. Ezt a címet a honfitársa, a magas posztokon bevethetõ Victoria Macaulay birtokolja. A rendkívül jó adottságokkal rendelkezõ 193 cm magas klasszisnak a bajnokságban 12.7 pont, 7.8 lepattanó, az Európa Kupában kiemelkedõ 16.3 pont, 9.1 lepattanó az átlaga.

Az elõbbiekben kiemelt amerikaiak mellett még két légióst foglalkoztatnak. Monika Grigalauskyte Gyõrben is szerepelt. A rutinos litván center stabil 20 perces játékosnak számít. A bajnokságban 7.4 pont, 5.17 lepattanó, míg az EK-ban 8.3 pont, 5.5 lepattanó átlaggal rendelkezik. A 188 cm magas svéd klasszis, Farhiya Abdi pedig 10.4 pont, 4.4 lepattanó bajnoki és 9.8 pont, 4 lepattanó Európa Kupa átlaggal bír. A török magból az elnyûhetetlen irányító Isil Alben neve kívánkozik az élre. Ikonikus játékosnak számít a klubnál. Többször egyértelmûvé tette, hogy hazájában máshol nem is kíván játszani. Idén a bajnokságban 8.4 pont, 5.4 gólpassz, 4.1 lepattanó, az Európa Kupában 8 pont, 4.9 gólpassz, 4.8 lepattanó az átlaga.

Összességében elmondható, hogy rendkívül nehéz dolga lesz a DVTK-nak. Bár a jelenlegi Galatasaray nem hasonlítható az 5-6 évvel ezelõtti világklasszis kereteikhez, de így is bombaerõs gárda. Jó szerkezettel, különösen támadásban extra villanásokra képes játékosokkal. Maljkovic távozásával a tavalyi évhez képest védekezésben valamelyest visszaesett a hatékonyságuk. Átkerült a fókusz más játékelemekre. Ez jelenthet igazi esélyt a mieinknek, hiszen a támadó potenciál a DVTK keretében kiemelkedõ. Jó egyéni teljesítménnyel, az õsszel látott csapatjátékkal kialakítható olyan eredmény Isztambulban, ami esélyt kínálhat a bravúrra hazai pályán.

Artego Bydgoszcz – Atomerõmû KSC Szekszárd

Kiváló pozícióban zárta az Atomerõmû KSC Szekszárd az Európa Kupa csoportkörét. Zeljko Djokic együttese 5 gyõzelemmel és 1 vereséggel, +79-es pontkülönbséggel nyerte saját négyesét. A továbbjutó csapatok összesített tabelláján ezzel az elõkelõ 6. helyen végzett a magyar csapat. Sokszor kiemeltük azóta különbözõ összeállításainkban, hogy ennek jelentõsége elsõsorban abban rejlett, hogy az igen korai január eleji idõpontban, amikor rendkívül nehéz a téli szünet után formába lendülni, nem kellett nemzetközi tétmeccset vívni.

A Szekszárdot a jól sikerült csoportkör után a FIBA munkatársai is méltatták. Beszámoltunk arról, hogy az alapszakaszt követõ szubjektív erõsorrendjükben a szakírók a 4. helyre tették a teljes mezõnyt nézve Studer Ágneséket. Ezen felül Paul Nielsen szakírónál a csoportkör második ötösébe Erica McCall és Abby Bishop is bekerült. Mint ismert, McCall a második legmagasabb teljesítmény-index átlaggal zárt. Az átlagai 19.8 pont, 10.0 lepattanó és 2.2 gólpassz. Bishop ugyan csak négy meccsen szerepelt, ezeken viszont 22.5 pont, 9.0 gólpassz és 3.0 átlagot hozott össze. Az Atomerõmû KSC Szekszárd csapatszinten is minden mutatóban a mezõny elsõ harmadához tartozott a csoportmecsceket követõen.

Külön is érdemes kiemelni a csapat 75.4-es pontátlagát, ami a 11. legmagasabb volt. Azt is láthatjuk, hogy a Szekszárd a duplák terén remekelt. Itt 52.8%-al értékesítette a lehetõségeit, ezzel a rangsorban az 5. helyen zárva. A lepattanók terén kereken 41-es átlaggal a 11. legtöbbet gyûjtötte mérkõzésenként Zeljko Djokic együttese. A gólpasszokat nézve 20.5-ös átlaggal szintén top10-es lett a Magyar Kupa címvédõje. Szerzett labdák terén pedig 10.2-es átlaggal a nyolcadik. Érdemes hangsúlyozni azt is, hogy a KSC a tíz legkevesebb eladott labdát jegyzõ gárda között zárt.

Az Európa Kupa csoportkörét követõen a téli szünetben változott a szekszárdi keret. Nevena Jovanovic helyett Ivana Dojkic érkezett. Az eddigi három bajnoki meccs alapján még nem lehet felmérni, hogy ez a csere pontosan milyen hatással lesz a játékra. Erre választ éppen az elõttünk álló nemzetközi kupapárharc adhat. Egy biztos, hogy az év az eredményeket tekintve kifejezetten jól indult. A Szekszárd a bajnokságban két üldözõjét (PEAC, Csata) verte és érvényesítette a papírformát a BEAC otthonában is. Ezekkel az eredményekkel a riválisok botlásait ki tudta használni a KSC, hiszen sikerült visszaszerezni a tabellán a második helyet.

A munkát sérülések hátráltatták Szekszárdon. A svéd klasszis Frida Eldebrink a térdével bajlódik, míg Abby Bishop Kiss Virággal ütközött. A TEOL.hu beszámolójából tudjuk, hogy a szeme bevérzett és szédülésre panaszkodott. Az ausztrál magas játékos a BEAC ellen nem is lépett pályára. Bishop játékára Lengyelországban nagy szükség lenne. Folytatva decemberi extra játékát 2019-et is csúcsformában kezdte. A PEAC és a Csata ellen is 20-20 pontot ért el. Eldebrink a Csata elleni rangadót hagyta ki, de elõtte Pécsett 24 ponttal a legeredményesebbnek bizonyult. Mellettük az idei találkozókról is ki kell emelni Erica McCall-t, aki mindhárom bajnokin elérte legalább a 14 pontot és 7 lepattanót. A magyar magból pedig a januári statisztikákat nézve Studer Ágnes ponterõs játéka a szembetûnõ.

Múlt heti ellenfélnézõ összeállításunkban az Artego Bydgoszcz alakulatát bemutattuk. A lengyelek azóta lejátszották hazájuk kupasorozatának hatos döntõjét. Itt kisebb meglepetésre nem jutottak a fináléba. A bajnokságban jelenleg 10 gyõzelemmel és 3 vereséggel rendelkeznek, amivel a tabella negyedik helyét foglalják el. Az Európa Kupa Keleti Konferenciájában a hazai rivális Gorzow, illetve a Södertälje és a Szpartak Moszkva gárdájával szerepeltek egy négyesben. Négy gyõzelemmel és két vereséggel zártak. A Gorzow-tól és a Szpartak Moszkvától kaptak ki egyszer-egyszer. Nem fértek be a nyolc kiemelt közé. A rájátszás elsõ körében a szekszárdiak által is jól ismert Nymburk-kal mérkõztek. A cseheket két magabiztos sikerrel ejtették ki. Már az elsõ meccsen eldönthették volna a továbbjutást, hiszen 15 ponttal is vezettek riválisuk otthonában. Onnan még faragott a hátrányából a Nymburk és 72-66-ra visszajöttek. A 93-66-os visszavágón azonban nem engedett felzárkózást ellenfelének a lengyel élcsapat.

A keretüket nézve egy magas szerkezetû alakulatról van szó, melyben két center dominál. Õk Ziomara Morrison és Dragana Stankoviæ. Morrison a bajnokságban 14.5 pont, 6.3 lepattanó, az Európa Kupában pedig 13.1 pont, 6.5 lepattanó átlaggal rendelkezik. A hazánkban is jól ismert Stankoviæ eközben a bajnokságban 13.8 pont, 8.2 lepattanó, az EK-ban pedig 14 pont, 9.9 lepattanó átlagot hozott össze. Ez a felállás az igazán nagy fegyverük, hiszen az Európa Kupa szintjén a festékben a mezõny egy jelentõs része zavarba hozható. Nem Stankoviæ az egyetlen, aki megfordult Magyarországon. Itt pattogtat a Gyõrbõl ismert Tamara Radocaj. A szerb irányító 20 perces játékosnak számít náluk.

Ki kell még emelni a honosított veterán amerikai irányítójukat Julie McBride-ot, aki szíve-lelke és szellemi vezére ennek a gárdának. A 36 éves klasszis a bajnokságban 10.1 pont, 6.6 gólpassz, míg a nemzetközi porondon 7.4 pont és 7.8 gólpassz átlagot hozott össze. A lengyel magot nézve két meghatározó veterán válogatottjuk van a 186 cm magas erõcsatár Agnieszka Szott-Hejmej és 180 cm magas bedobó El¿bieta Miêdzik személyében. A téli átigazolási piacról a kettes, hármas poszton bevethetõ Alexis Hornbuckle megszerzésével erõsítettek. Eddig két-két bajnoki és Európa Kupa meccsen játszott. Ha sikerül beépíteni, tõle ponterõs teljesítmény várható.

Összességében egy nagyon komoly erõpróba elõtt áll az Atomerõmû KSC Szekszárd. Ahogy a fenti részletes összeállításból is kiderül, sok tekintetben egy hasonló szerkezetû és hasonló erényeket mutató riválissal mérkõznek a mieink. Amennyiben teljes kerettel, például a Nymburk otthonában látott szervezett, átütõ erejû támadójátékkal és a megszokott magas szintû védekezéssel tud elõrukkolni Zeljko Djokic együttese, akkor esélyes.

A többi pályán

A török bajnokságban veretlen, bombaerõs kerettel rendelkezõ Cukorova egy hazai riválissal a Besiktas-sal mérkõzik. A többek között Iagupova, Ndour, Gray trió nevével fémjelzett Cukorova és a Kelsey Mitchell, illetve Bahar Caglar féle Besiktas rutinos klasszisokat felvonultató ütközet. Nem életbiztosítás ez a párosítás a Cukorovának. Különösen úgy, hogy a bajnokságban is nagy csatában, mindössze 77-69-re verték a Besiktas-t.

A francia elsõ Lyon a lengyel Gorzow alakulatával mérkõzik. A sztárcsapatok közül talán nekik lesz a legkönnyebb dolguk. A hétvégén a Bourges verték. A WNBA-bõl ismert Alysha Clark mellett Julie Allemand, Michelle Plouffe, Clarissa Dos Santos vagy éppen Fatimatou Sacko klasszisa a végsõ gyõzelemre is esélyessé teszi õket. A Gorzow már pénteken kiesett a Lengyel Kupa hatos döntõje alkalmával, így volt idejük regenerálódni. Ugyanakkor két amerikai légiósuktól, Sharnee Zoll-Norman-tól és Ariel Atkins-tól extraklasszis teljesítmény kell, hogy legyen bármi esélyük.

Hirdetés