Hirdetés
Archivum

Élõ statisztika, videó, beharangozó: Sopron Basket – Hatay:

:

Hirdetés

Csütörtökön egy találkozóra, de magyar szempontból a legfontosabbra kerül sor a nõi kosárlabda Euroliga 13. fordulójában. A Sopron Basket 18 órától a Hatay-t fogadja. Az alábbiakban a mérkõzés élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvasható korábbi szerkesztõségi beharangozónk is.

ÉLÕ FIBA VIDEÓ: 18:00 SOPRON BASKET – HATAY

ÉLÕ ESEMÉNYKÖVETÉS

B-csoport
18:00 Sopron Basket – Hatay

ÉLÕ STATISZTIKA

M4 Sport ÉLÕ VIDEÓ

BEHARANGOZÓ

A hajrájába érkezett az Euroliga alapszakasza. A B-csoportban még bõven akadnak nyitott kérdések. Mindig a legjobb azonban a következõ feladatra koncentrálni, ami jelen esetben a Hatay vendégjátéka. Az utolsó forduló elõtt aztán természetesen elkerülhetetlen és kizárhatatlan csapat, a szurkolók, a sajtó életébõl a számolgatás. Az azonban még a jövõ zenéje. Az biztos, hogy a Sopron egy sikerrel már kvalifikálná magát a legjobb nyolc közé. Abban az esetben, ha mindkét hátralévõ meccsét megnyerné a magyar csapat, tehát jövõ héten Rigában is gyõztesen hagyná el a pályát, akkor pedig a “B” jelû nyolcas második vagy harmadik helye is elérhetõ lenne az utolsó kör Carolo – Fener mérkõzés eredményétõl függõen.

A Sopron a Hatay elleni találkozóra egy nem várt és nagyon extra bravúrból fordul. Kurszkban nyerni még teljes kerettel, a legideálisabb körülmények között is csoda. Tenni mindezt ilyen sérüléshullám közepette, a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia hiányában, ráadásul három elveszített Euroliga mérkõzés után még nagyobb bravúr. Ráadásul a siker értékét tovább növeli, hogy az utolsó percekben 12 pontos elõnyt adtak le a mieink. A hosszabbításra azonban nem omlott össze a magyar bajnok, sõt elfogulatlanul állíthatjuk, hogy mentálisan jobban bírta a ráadást, mint nagynevû riválisa. Ez a játékosok akaraterején és szívén túl a szakmai stáb munkáját is dicséri, hiszen ezt a fókuszt meg kellett teremteni és szinten kellett tartani végig azon az emlékezetes estén.

A kurszki sikere után a Sopron 6/6-os mutatóval rendelkezik az Euroliga B-csoportjában. A hat gyõzelembõl az egyik éppen a Hatay otthonában született meg. Az a decemberi találkozó minden túlzás nélkül a szezon elsõ felének legjobban sikerült Euroliga meccse volt. Védekezésben, szervezettségben, hatékonyságban mindenképpen. Emlékezhetünk rá, hogy a 66-56-os siker alkalmával idegenben 51%-al dobott mezõnybõl a Sopron, sikerült megnyerni a lepattanócsatát és született 14 pont gyorsindításból. Extra védekezést láthattunk, ahol a törökök 17 eladott labdájának többségét a mieink kényszerítették ki. A 19 gólpassz pedig azt mutatta, hogy a csapatjáték is rendben volt. Ekkor még a Hatay teljes, legerõsebb felállásában szerepelt. A keretükben mindhárom télen távozó légiósuk, Glory Johnson, Courtney Paris és Hind Ben Abdelkader is helyet kapott.

Ezzel át is tértünk a török gárdára, melynek kerete jelentõsen átalakult. Nagy sajtóvisszhangot kapott három légiósuk távozása, hiszen a Johnson, Paris, Abdelkader trió nélkül már nem tudnak azokért a célokért küzdeni, amiket a szezon elõtt megfogalmaztak. A belga Hind Ben Abdelkader ráadásul Twitteres búcsújában elárulta, hogy financiális problémák jellemezték a klub életét. A három távozót egy játékossal igyekeztek pótolni. Õ a 170 cm magas 1-es, 2-es poszton bevethetõ Riquna Williams, aki azóta is a legeredményesebbjük. Gyakorlatilag teljesen szabad kezet kapott. Az Euroligában 17.8 pont, 4.4 lepattanó és 2.4 gólpassz az átlaga öt lejátszott meccs után.

A sztárok kiválása egyrészt szerkezetben érezteti hatását, hiszen a festékbõl komoly magasság és tömeg esett ki, de a rotációs lehetõségekben is. Williams mellett még két légiósuk maradt, Katsiaryna Snytsina és Marica Gajic. Érdekesség, hogy õk múlt héten a Fener elleni Euroliga meccset kihagyták, de vasárnap az Izmit elleni bajnokin Snytsina már játszott. A hazai mag a nyertese ennek a helyzetnek, ha lehet így fogalmazni. A válogatottjuk bõ keretében számításba vett Gizem Basaran vagy éppen Merve Aydin 30 perc feletti játékossá léptek elõ. A megoldásaikban annyi változás látható, hogy elsõsorban a triplák felé mozdultak el. Amikor kéthete az Olympiacos otthonában egylabdás végjátékot nyertek, akkor 10 hárompontosuk ért célt. A vasárnapi bajnokijukon pedig 12. Erre mindenképpen érdemes lesz figyelni.

Összességében a Sopron Basket esélyeként készülhet a találkozóra. Nem féltétlenül a törökök meggyengülése miatt, hanem elsõsorban az utóbbi hetek felfelé ívelõ formája okán. A legtöbb játékelemben még Fegyverneky Zsófia hiányában is már láthatjuk azokat az elemeket, statisztikai mutatókat, amiket a szezon eddigi legjobb szakaszai alkalmával. Bár mindkét csapat szûkös rotációval dolgozik, de a rutin már egyértelmûen a mieink mellett szól. A megszokott kemény védekezéssel és a Kurszk, illetve azt megelõzõen a Szekszárd ellen látott jó iramú és végtelenül pontos támadójátékkal ez a Hatay zavarba hozható.

Hirdetés