Hirdetés
Archivum

Élõ statisztika, videó, beharangozók: Európa Kupa – rájátszás – 1. forduló:

:

Hirdetés

Csütörtökön kezdetét veszi a nõi kosárlaba Európa Kupa rájátszása. Az elsõ forduló elsõ mérkõzéseit rendezik a kuparendszerû párharcok alkalmával. Az alábbiakban a játéknap élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi beharangozóink is.

ÉLÕ STATISZTIKÁK

14:00 MBA Moszkva – Botas Spor + ÉLÕ VIDEÓ
16:00 Sparta&k M.R. Vidnoje – Lyon ASVEL Féminin
17:00 MBK Ruzomberok – WBC Enisey Krasznojarszk
17:00 Besiktas JK – Orman Genclik
19:00 Basketball Nymburk – Artego Bydgoszcz
19:30 Nantes Reze – Energa Torun
20:00 Lointek Gernika Bizkaia – Galatasaray
20:00 Basket Landes – Reyer Venezia 

BEHARANGOZÓK

A Szekszárd és a DVTK ágát is figyelhetjük

Az Atomerõmû KSC Szekszárd az alapszakaszt követõ 24 csapatos rangsorban a 6. helyen zárt. Kiemeltként a rájátszás második körében az Artego Bydgoszcz – Basketball Nymburk párharc gyõztesével találkozik. A két gárda közül a Nymburk nem ismeretlen ellenfél, hiszen a csoportkörben velük egy négyesben szerepelt a magyar együttes. November elején a tolnai megyeszékhelyen 72-65-ös gyõzelmet aratott a csehek felett Zeljko Djokic együttese. A téli szünet elõtti utolsó fordulóban pedig Nymburkban 72-49-es sikert ünnepelhettek a mieink. Ennek a gyõzelemnek az értékét növeli, hogy ekkor már a felfrissített keretével szerepelt a cseh alakulat. Többek között az új centerük Ashley Paris is pályára lépett náluk.

Az Artego Bydgoszcz együttese sem lehet teljesen ismeretlen. A lengyel élvonalban 9 gyõzelemmel és 2 vereséggel a tabella 3. helyérõl vonultak a kisebb téli szünetre. Az Európa Kupában pedig 4 gyõzelemmel és 2 vereséggel fejezték be a csoportkört. Az összesített rangsorban a 11. helyet szerezték meg. A csapatuk sztárja a hazánkban is hosszú idõt eltöltõ Dragana Stankovic, aki élete formájában játszva 14 pont, 10.2 lepattanó átlagot tudhat magáénak az Európa Kupában. A keretüket erõsíti a korábban Gyõrben szereplõ szerb válogatott irányító Tamara Radocaj. Ismert légiós még náluk Julie McBride és Ziomara Morrison, de a lengyel válogatott két húzóembere Elzbieta Miedzik és Agnieszka Szott-Hejmej is igen fontos láncszem. Szerkezetben, rutinban lényegesen erõsebbnek tûnnek a lengyelek. Meglepetés lenne, ha nem érvényesítenék a fölényüket az eddig keveset mutató Nymburk ellen.

Az Aluinvent DVTK az összesített rangsor 8. helyén zárt az alapszakaszt követõen. Az ellenfél a rájátszás második körében a Galatasaray – Lointek Gernika Bizkaia párharc gyõztese lesz. Nem volt szerencséje Cziczás László együttesének, hiszen a címvédõ török gárda és a jelenleg harmadik számú spanyol alakulat is bombaerõs kerettel rendelkezik az Európa Kupa szintjén. Az összecsapásuk a rájátszás elsõ körének egyik nagy rangadója lesz. A címvédõ Galatasaray ugyan anyagiakban nem tud versenyezni a török Euroliga csapatokkal, de a Moriah Jefferson, Victoria Macaulay, Isil Alben, Farhiya Abdi négyesük extra játékerõt képvisel. A bajnokságban 7 gyõzelemmel és 5 vereséggel a tabella hatodik helyén állnak. Az EK-ban 5 gyõzelemmel és 1 vereséggel zártak a csoportkörben. A játékukat Alben karakteres irányító-játéka mellett a 16.3 pontot átlagoló Jefferson és a 15.3 pontot jegyzõ Macaulay eredményes támadójátéka határozza meg. A tavalyi évhez képest Marina Maljkovic edzõnõ távozása után a védekezésük nem annyira karakteres, de így is kiváló játékerõt képviselnek.

A Gernikát a CMB Cargo UNI Gyõr csoportjából jól ismerhetjük. Ugyan a bajnokságban 10 gyõzelemmel és 3 vereséggel az alapszakasz felénél a Girona-Salamnanca kettõstõl elmaradva a harmadikak, de erõs keretük van. Az EK-ban Margaret Roundtree emelkedik ki 13.5 pont, 5.3 lepattanó és 2.8 gólpassz átlaggal. Mellette Valeriya Berezhynska (12.1 pont, 5 lepattanó), Blake Dietrick (14.7 pont, 4 gólpassz, 3.2 lepattanó) és Rachael Vanderwal (8.8 pont, 3.9 lepattanó, 3.9 gólpassz) is remek játékerõt képvisel. Ráadásul az ünnepi idõszakban Kamile Nacickaite személyében egy ponterõs és rutinos litván válogatott játékost igazoltak. Szerkezet és egyéni képességek alapján felvehetik a versenyt a Galatasaray alakulatával. A statisztikai összehasonlításban sem mutatkozik nagy különbség a két gárda között. A Gernika dobott jobban a csoportkörben, a több gólpasszt is õk jegyzik, de a lepattanók, a szerzett labdák és a gyorsindításos pontok terén a törökök állnak valamivel jobban.

Krivacevic Tijanáék esélyesek az MBA Moszkva ellen

Az Európa Kupa csoportkörét nézve a Botas az E-csoportban 4 gyõzelemmel és 2 vereséggel zárt. A hazai rivális Cukorovától kétszer kikaptak, de a Beroe és az A3 Basket gárdáját simán verték. A 4 gyõzelem és a 2 vereség +54-es pontkülönbség mellett az összesített tabella 14. helyére volt elég. Az MBA Moszkva a B-csoportban eközben 3 gyõzelemmel és 3 vereséggel zárt. A négyes harmadik helyérõl kerültek a play-offba. Egyszer verték a Torun-t és kétszer a görög Niki Lefkada alakulatát. Az összesített tabellán a 19. helyre nyertek besorolást ezzel a teljesítménnyel.

A két csapatot teljesen ellentétes építkezési stratégia jellemzi. A Botas az idei évre a légiósok tekintetében szintet lépett. Krivacevic Tijana mellett Jewell Loyd és Elizabeth Williams személyében két amerikai válogatottat szerzõdtettek, de nagy fogás volt a románok klasszisa Claudia Cuic is. Ponterõs játékkal hálálja meg a bizalmat. A hazai mag megerõsítéséhez pedig Olcay Cakir érkezett.

A bajnokságban mindenkivel versenyképes a Botas. Ennek megfelelõen 8 gyõzelemmel és 4 vereséggel a tabella 4. helyén állnak. A három bombaerõs gárda (Cukorova, Fenerbahce, Hatay) mögött ez egy reális pozíció. Az MBA Moszkva eközben légiósok nélkül dolgozik. Néhány rutinosabb játékos mellett jórészt saját utánpótlás-bázisukra építenek. A hazai bajnokságban 4 gyõzelemmel és 5 vereséggel a tabella 5. pozícióját foglalják el.

A rutin és a minõség egyértelmûen a Botas mellett szól. Ugyanakkor, ahogy az összehasonlító statisztika és az alapszakasz tapasztalata mutatja, lehetnek nehéz pillanataik. Hiába átlagol ugyanis közel 50%-os mezõnymutatót a török élcsapat, a lepattanók terén teljesen egyformák a két gárda számai. A szerzett labdákat, a gólpasszokat, az eladott labdákat tekintve sincs nagy különbség. Sõt még a felek gyorsindításos pontjainak átlaga is megegyezik, 15.8 mindkét oldalon.

Amennyiben az MBA Moszkva a kellemetlen védekezésével ki tudja zökkenteni a Botas-t és a törökök magassági fölénye sem érvényesül, szoros lehet a párharc. Ebbõl a szempontból is nagy feladat és komoly felelõsség hárul Krivacevic Tijanára. Klasszis centerünk összességében egyre jobban beépül a Botas játékrendszerébe és kiváló teljesítménnyel alapemberré küzdötte fel magát.

A Botas mellett szól, hogy az ünnepi idõszakban is végig játékban voltak. Az itt lejátszott három bajnoki fordulóban két gyõzelem (Ormanspor, Adana) és egy vereség (Galatasaray) a mérlegük. Velük szemben az MBA Moszkva háromhetes leállásból jón. A Botas minden területen hétrõl hétre jobb számokat produkál. Ha tudják tartani jelenlegi sportformájukat, akkor favoritként várják a párharcot. Különösen úgy, hogy a második meccset vívják hazai pályán. A hétvégén a Galatasaray ellen az átlagosnál valamivel több ki nem kényszerített hiba, eladott labda csúszott a játékba. Vélhetõen ennek a kijavítására nagy hangsúlyt fognak helyezni a csütörtöki moszkvai fellépés során.

Pikáns párharcok minden fronton

Nézzük röviden a többi párharcot, hiszen a címvédõ Galatasaray-on túl is láthatunk az elsõ fordulóban olyan együtteseket, akik sokáig menetelhetnek. Rögtön ilyen az idei évre jelentõsen megerõsített Lyon. Olyan klasszisokkal, mint Alysha Clark, Clarissa Dos Santos, Michelle Plouffe, Julie Allemand vagy éppen a francia válogatottjaik, a Szpartak Moszkva fiataljai ellen esélyesek.

Külön pikánsnak ígérkezik az Ormanspor – Besiktas csata. A két gárda december 30-án egylabdás bajnoki rangadót vívott. Minõségi légiósokkal megerõsített keretekkel dolgoznak, megjósolhatatlan a továbbjutó kiléte. Amelyik gárda viszont továbblép, könnyen lehet, hogy még tavasszal is versenyben lesz.

Láthatunk olyan csapatokat ebben a körben, amelyek a szezon elõtt nagyobb célokat fogalmaztak meg, mint amit eddig elértek. A Reyer Venezia az olasz bajnokságban mutatott formája és a keret erõssége alapján idén is eljuthatna az elõdöntõig, az EK-ban azonban hullámzóak voltak. Minden jel arra utal, hogy az erõforrásaikat elsõsorban egy hazai trófea megszerzésére fordítják. Amennyiben nem koncentrálnak maximálisan, a Celine Dumerc vezette Basket Landes kihasználhatja ezt a lehetõséget.

Érdekes lesz figyelni az Enisey Krasznojarszkot, akiknél a csoportkör legjobb egyéni teljesítményét nyújtó játékosa, Stephanie Mavunga folytathatja remeklését. Az MBK Ruzomberok ellen az orosz gárda favorit, de nagy kérdés, hogy a folytatásban minõségi társak nélkül meddig viheti õket az Indiana Fever klasszisa.

A végére maradt két brutálisan hullámzó alakulat csatája, az Energa Torun és a Nantes Reze is botladozott õsszel hazája bajnokságában és az Európa Kupában. A Torun több magyar kötõdéssel dolgozik, hiszen Stefan Svitek vezetõedzõ mellett Nirra Fields és Sanja Mandic is hosszabb idõt töltött hazánkban. A Nantes gárdáját pedig a DVTK alapcsoportjában láthattuk õsszel. Érdekes lesz figyelni mire juthatnak egymás ellen.

Hirdetés