Hirdetés
Archivum

Élõ statisztikák, videók, beharangozó – Euroliga 14. forduló:

:

Hirdetés

Szerdán lezárul a nõi kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírásának alapszakasza. A Sopron Basket 18 óra 30 perctõl a TTT Riga vendége lesz. Az alábbiakban a nyolc szerdai mérkõzés élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi szerkesztõségi beharangozónk is.

ÉLÕ VIDEÓ: 18:30 TTT RIGA – SOPRON BASKET

ÉLÕ ESEMÉNYKÖVETÉS

A-csoport
20:00 Castors Braine – UMMC Jekatyerinburg – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
20:00 Villeneuve d’Ascq – Bourges Basket – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
20:00 CCC Polkowice – USK Praha – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
20:00 Famila Schio – Nagyezsda Orenburg – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ

B-csoport
18:00 Carolo Basket – Fenerbahce – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
18:00 Hatay – Dinamo Kurszk – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
18:30 TTT Riga – Sopron Basket – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
20:30 Perfumerias Avenida Salamanca – Olympiacos – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ

BEHARANGOZÓ: TTT RIGA – SOPRON BASKET

Rendkívül fontos sikert aratott a Sopron Basket múlt héten a Hatay ellen. Azzal a gyõzelemmel ugyanis bebiztosította a helyét a legjobb nyolc között az Euroligában. A magyar csapat a legrangosabb európai kupasorozatban fennállása során két évtized alatt immár 10. alkalommal vívhat negyeddöntõt, ami óriási tett napjaink folyamatosan változó világában. Hogy milyen pozícióból és mely rivális ellen mérkõzhet az egyik fél második gyõzelméig tartó párharcban márciusban a Sopron, az majd csak az utolsó fordulóban dõl el.

Az biztos, hogy az Euroliga B-csoportját a Dinamo Kurszk megnyerte. Bár játékban több esetben nem volt meggyõzõ Kurszk, a fölényükhöz összességében nem férhetett kétség. Az oroszok mögött a Sopron, a Fenerbahce és a Riga lesznek a továbbjutók a 2-4. pozícióban. Ebbõl a trióból még mindenki végezhet mindenhol. Az már tudható, amennyiben a Sopron nyer Lettországban, akkor a TTT csapatát biztosan megelõzi és ezzel elkerüli a negyedik helyet. Ennek a pozíciónak az elkerülése azért kulcsfontosságú minden együttes számára, mert az itt végzõ pályahátrányból a címvédõ és teljesen más dimenzióban mozgó Jekatyerinburggal mérkõzne. Amennyiben a Sopron nyer Rigában és a Fenerbahce kikap a Carolo Basket alakulatától, akkor még a pályaelõnyt biztosító második hely is elcsíphetõ lenne. A törökök sikere esetén pedig a harmadik hely.

A TTT Rigával a Sopron Basket december végén mérkõzött. Akkor 68-55-ös sikert ünnepelhetett a magyar csapat máig emlékezetes körülmények között. Az esztendõ utolsó Euroliga találkozója volt, pár nappal az ünnepek elõtt, de finoman szólva sem emelkedett ünnepi hangulatban. Errõl legkevésbé a két csapat tehetett. Az összecsapást dekoncentrált, alacsony színvonalú, következetlen, az Euroligához egyértelmûen méltatlan játékvezetõi közremûködés jellemezte. Ez pedig egy olyan mederbe terelte az összecsapást, melyben borítékolni lehetett a sok vitát. Éppen ezért a statisztika rendkívül torz és igazán meg sem mutathatta a két alakulat, hogy valójában mit tud.

A decemberi derbin döntõnek bizonyult mindentõl függetlenül, hogy dominált a festékben a Sopron. A lettek ugyanis a statisztikákat nézve a teljes évad tekintetében jobban szedik a lepattanókat. Éppen a festékben mutatott karakteres és eredményes játékuk a bravúros menetelésük egyik alapja. Emellett a védekezés minden nehézség ellenére stabil tudott maradni. A 12 szerzett labda nagyon kedvezõ adat és továbbra is a Sopron egyik legnagyobb fegyvere. A magyar bajnokról általonosságban elmondható, hogy az utóbbi hetekre ismét szépen összeállt a januári nehézségek után. Nyilván adódtak nehezebb percek például a Hatay ellen, de amíg az egység és a szervezettség adott, addig egyetlen riválistól sem kell tartani. Roberto Iniguez munkájának pedig az egyik legfontosabb eleme, hogy ezek az erények minden körülmények között meg tudnak maradni.

A TTT Riga az évad meglepetéscsapatának számít. A selejtezõbõl kerültek fel és az utolsó forduló elõtt 8 gyõzelemmel, illetve 5 vereséggel az Euroliga B-csoportjának második helyén állnak. A lett válogatottra építenek, mely nyáron a részben hazai rendezésû Európa-bajnokságon az olimpiai részvétel esélyéért szeretne harcolni, és igazi kuriózum, hogy mindössze két légiósuk van. Sok tekintetben a menetelésûk a Sopron tavalyi csodáját idézi. Róluk is elmondható,hogy minden összeállt. Jó az egység, a légiósok kiválóan illeszkednek és a szakmai stáb által felépített rendszert tökéletesen elsajátították. A lepattanókról és a festékrõl már volt szó. A Riga nagy erénye szintén a védekezésben keresendõ, a meccsenkénti 8 szerzett labdájuk és a 10 gyorsindításos pontjuk kiemelkedõ. Mind a kettõben jobbak az átlagaik, mint a mieinknek. Emellett még a Sopronnál is több gólpasszt átlagolnak.

Összességében elmondható, hogy hasonló erényeket felmutató csapatok csatájára készülhetünk. Bízzunk benne, hogy lényegesen higgadtabb mederben zajlik a rangadó, mint decemberben a Novomatic Arénában. A Sopron Basket mellett a több rutinos játékos és az szól, hogy különösen Roberto Iniguez érkezése óta kiválóan kezeli a kulcsmeccseket a csapat. A rigaiak nyilván reménykednek abban, hogy hazai pályán idei szinte tökéletes szezonjukat megkoronázzák, megszerzik a csoport második helyét. Amiben titkon lehet reménykedni, hogy a náluk tapasztalható nagy várakozás egy kicsit megfogja a játékosaikat. Ekkor a rutinját érvényre juttatva egy nagyon szép estével ajándékozhat meg minkét a Sopron.

BEHARANGOZÓ: A TÖBBI PÁLYÁN

A B-csoportban a Sopron rigai vendégjátéka mellett a Carolo Basket – Fenerbahce találkozót kell követni megkülönböztetett figyelemmel. Amennyiben ugyanis tudna nyerni a Sopron a lett fõvárosban, úgy ezen találkozó eredménye határozhatná meg az elérhetõ pozíciót. Amennyiben a franciák bravúrt elérve legyõznék a Fener-t, úgy még a második helyre is mutatkozna lehetõség. A Fener szempontjából tehát óriási a tét. Ha továbbra is a saját kezükben szeretnék tartani a sorsukat, akkor érvényre kell juttatni a fölényüket. A franciák számára is van azonban tét. Amennyiben ugyanis a Hatay a papírforma szerint kikapna a Dinamo Kurszktól, úgy egy bravúrral az Európa Kupás folytatást jelentõ hatodik helyre léphetne elõ a Carolo. Ha ez számukra jelent kihívást, ez egy olyan cél, amiért például érdemes küzdeni hazai pályán.

A Hatay és a Dinamo Kurszk párosítását tehát részben érintettük. Az oroszoknak már nincs tét, hiszen korábban biztosították elsõ helyüket és ezzel azt, hogy az A-csoport negyedikjével mérkõznek a Final Four-ba kerülésért. Ezt a találkozót azonos idõben rendezik a Carolo – Fener derbivel. Nyilván a Hatay-nál fél szemmel követik majd a franciaországi eredmény alakulását. Akkor kerülhetnek bajba az Európa Kupás folytatást illetõen, ha a Carolo bravúrt ért el. A meggyengülõ török gárda esetében viszont az a nagy kérdés, hogy ezzel a szûkös kerettel érdemes-e komolyabban kacérkodni az EK-negyeddöntõvel. A Salamanca – Olympiacos meccsnek nincsen tétje. A görög bajnok nem mozdulhat el az utolsó helyrõl. A spanyolok pedig biztosan az Európa Kupában folytatják, ahol kellõ motivációval jó formát mutatva nem is lennének esélytelenek. Az erre és a Spanyol Kupára történõ felkészülésre használhatják a találkozót.

Az A-csoportban a „B” jelû nyolcassal ellentétben még nem dõl el minden Euroliga negyeddöntõs hely sorsa. Az már biztos, hogy a címvédõ UMMC Jekatyerinburg mögött az USK Praha és a Bourges is továbbjutó. A negyedik pozícióért azonban a CCC Polkowice és a Nagyezsda Orenburg között nem született döntés. A múlt heti oroszországi sikere után ebben a versenyfutásban a lengyel bajnok lépéselõnyben van. Amennyiben legyõzik az USK Prahát minden további számolgatás nélkül ott vannak Európa nyolc legjobb csapata között. Ugyanakkor a prágaiak is gyõzelmi kényszerben vannak, hiszen csak egy siker jelentené biztosan azt számukra, hogy megvan a második hely és ezzel a negyeddöntõs pályaelõny. A Polkowice sorsa a Schio – Orenburg rangadón is múlik. Ez a találkozó igazi ki-ki meccs. Itt az oroszok csak egy diadallal tudnának maguknak esélyt teremteni az Euroliga negyeddöntõre. Ugyanakkor az olaszok is gyõzelmi kényszerben lépnek pályára, hiszen az Európa Kupás folytatásra csak egy sikerrel maradna esélyük.

Érdekesnek ígérkezik a Bourges és a Villeneuve d’Ascq francia házi rangadója. Ahogy azt már kiemeltük, a Bourges-nak még a második helyre is van esélye. Igaz, ehhez a saját sikerük mellett az USK Praha lengyelországi vereségére is szükségük lenne. A Villeneuve d’Ascq pedig csak akkor mehetne biztosra az Európa Kupás folytatást illetõen, ha nyerne. Amennyiben kikapnak, akkor csak a Schio veresége esetén maradnának állva nemzetközi porondon. A program a Jekatyerinburg és a Castors Braine találkozójával zárul ebben a négyesben. Ez az A-csoport egyetlen tét nélküli találkozója. Az oroszok már biztosan elsõk, míg a belga bajnok, mely csúnyán visszaesett a téli idõszakra, már nem mozdulhat el az utolsó helyrõl.

Hirdetés