Hirdetés
Archivum

Élõ statisztikák, videók, beharangozó – Euroliga negyedöntõ – 1. mérkõzések:

:

Hirdetés

Kedden megkezdõdik nõi kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírásának rájátszása. A Sopron Basket 18 órától a Bourges együttesét fogadja a negyeddöntõ párharc elsõ felvonása során. Az alábbiakban a négy keddi mérkõzés élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi szerkesztõségi beharangozóink is.

ÉLÕ VIDEÓ: 18:00 SOPRON BASKET – BOURGES BASKET

ÉLÕ ESEMÉNYKÖVETÉS

Március 5., kedd

15:00 UMMC Jekatyerinburg – TTT Riga – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ

17:00 Dinamo Kurszk – CCC Polkowice – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
18:00 Sopron Basket – Bourges Basket – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ, DUNA WORLD ÉLÕ, FACEBOOK ÉLÕ
19:00 USK Praha – Fenerbahce – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ

BEHARANGOZÓ: SOPRON BASKET – BOURGES BASKET

A Sopron Basket csoportját tekintve az utóbbi évek legfordulatosabb alapszakaszát láthattuk. Bár a Dinamo Kurszk kiemelkedett, de mögötte a körbeveréseknek köszönhetõen az utolsó fordulókig rengeteg nyitott kérdés maradt. Végül a lehetõ legtöbbet hozta ki a Sopron a csoportkörbõl, hiszen a második hely és a pályaelõny, a maximum, amit józan számítások szerint szezon elõtt meg lehetett célozni. Ez a pozíció hozta magával azt, hogy a párhuzamos csoport harmadikja, tehát a Bourges lesz a rivális. Március 5-én Sopronban, 8-án Bourges-ban és szükség esetén 13-án ismét hazánkban randevúznak a felek. Az a Bourges az ellenfél, amelyet hasonló versenyhelyzetben 2009-ben már búcsúztatott egyszer a Sopron és ezzel kivívta akkor az F4 szereplés jogát. 

Jó benyomások a kupáról

A párharc felvezetése igencsak viharos lett, hiszen Roberto Iniguez nem egyszer hangot adott annak, hogy nem ideális a Magyar Kupa idõpont választása. Amit fontos látni, hogy nem feltétlenül a fizikai fáradtság a sok, hanem az idõ, ami kiesett a Bourges elleni párharcra történõ felkészülés szempontjából. Ezek a napok szólnának a finomra hangolásról és ennek a rendjét komolyan felborította a kupa. Ettõl függetlenül egy nagyon értékes éremmel gazdagodott szombaton este a Sopron. Azzal, hogy bõvebb rotációt alkalomazva olyanok is meghatározó szerepet kaptak, akik máskor kevesebbet töltenek a pályán, széles közönségnek (is) komoly értéket mutatott a Sopron. Bizonyította azt, amirõl soikat beszélünk, hogy kizárólag a játékpercekbõl nem szabad kiindulni. Az a játékrendszer, minõségi munka, ami zajlik a klubnál, a padon ülõk számára sem múlik el nyomtalanul. Úgy tudnak beszállni a játékba, hogy azzal érdemben segítik a csapatot.

Az Euroliga alapszakaszára több összeállításban tekintettünk vissza. Elkészítettük hagyományos statisztikai összefoglalónkat is, mely kirajzolja, hogy a Sopron Basket nagyon stabilan teljesített az alapszakaszban. Ez is az elõzõekben leírtakat erõsíti, tehát jól mûködik a begyakorolt szisztéma. A két orosz óriási mögött a közvetlen üldözõbolyban megingatatlan volt a helye Roberto Iniguez együttesének. A csapatrangsorokat nézve a pontátlagok, mezõnyszázalék terén hatodik-hatodikként végzett a Sopron. A lepattanók terén 10., a gólpasszokban és szerzett labdákban 11-11. a magyar bajnok. Kiemelkedõ, hogy a harmadik legjobb százalékkal büntetõznek Roberto Iniguez tanítványai és a harmadik legkevesebb eladott labdát is a Sopronnál regisztrálták a 14 játékhét összesítése alapján. Az egyéni mutatókat nézve pedig Candice Dupree és Yvonne Turner követel helyet magának az élmezõnyben. Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor a Bourges sok tekintetben hasonló erényeket mutat.

A statisztikákban nincs nagy különbség

Azért is nagyon nehéz meghatározni a párharc erõviszonyait, mert szinte azonos játékerõt és stílust képviselõ gárdák találkoznak. Mindkét szakvezetés hasonlóan szervezett játékra, elsõsorban védekezésre épít. Szerkezetben sem mutatkozik markáns különbség. A csapatstatisztikák terén pedig fõként nem. A mezõnyszázalék gyakorlatilag azonos (45% – 47%), a duplákat a franciák (47.1% – 51.3%), a triplákat a mieink (39.6% – 37.4%) dobják jobban. A lepattanókban minimálisan a Sopron vezet (35 – 34), a második esélybõl elért pontokat tekintve is (9.4 – 8.2). A szerzett labdákban (7 – 10), a gólpasszokban (16 – 20) a franciák állnak jobban. Az ellenfél eladott labdái után is õk szerzik a több pontot (14.1 – 16.7), ugyanakkor a Sopronnak van kevesebb eladott labdája (12 – 13).

Egyedül a rotáció tekintetében láthatjuk, hogy a két szakmai stáb más irányt visz. A Sopronnál négyen (Turner, Dupree, Crvendakic, Casas) 31 perc felett átlagolnak és Zahui 28.4 percét is ki kell emelni. Az aktív rotáció részét képezi Fegyverneky Zsófia, akinek a perceit a téli sérüléses idõszak csökkentette 22.7-es átlagra. A franciáknál eközben nincs 29 perc feletti átlag. Heten töltenek a pályán 23-28 perc között. Õk a jól ismert Johannes, Chartereau, Raincock-Ekunwe, Ouvina, Michel, Godin és Plouffe – féle alapcsapat. Mellettük a rotációjukat Sharp (14.9 perc) és Rupert (10.1 perc) kiegészítõ munkája teszi teljessé. A Bourges csapatszinten a 74.4-es átlagával a negyedik legponterõsebb volt az alapszakaszban, 20.4-es gólpassz-átlaggal pedig a harmadik legmagasabbat szállították. Ahogy azt a csapatbemutatónkban is kiemeltük, Olivier Lafargue visszaterelte egy kicsit konzervatívabb stílushoz a õket. Mozgékony és ponterõs magas játékosok jellemezte, kiemelkedõ lábmunkával szigorúan védekezõ alakulatot ismerhettünk meg az idei Bourges-ban.

Ideális felállás a Bourges-nál

A 2013-as bronzérem, illetve a 2014-es negyedik helyüket követõ kisebb visszaesés után szépen rendezte a sorokat a francia csapat. Ennek kulcsa, hogy kiválóan keveredik a rutinos és a feltörekvõ, illetve ideális korban lévõ játékosok aránya. Ebbe még a játékperceivel elégedetlen Lisa Berkani február eleji távozása is belefér. Ott van a keretben Elodie Godin, a honosított veterán Kristen Sharp vagy éppen Sarah Michel, de közben már a legfontosabb húzóemberek az élete formájában játszó, 14.8 pontot átlagoló Marine Johannes vagy éppen a még mindig csak 20 éves, feltörekvõ francia center Alexia Chartereau. Neki hazánkról jó emlékei lehetnek, hiszen 2015-ben Debrecenben lett U18-as 3×3-as világbajnok, majd egy évvel késõbb éppen itt Sopronban nyerte meg hazájával az U18-as Európa-bajnokságot. Akkor MVP-nek is megválasztották. Kiváló adottságai vannak, amit az idei 13.3 pontos átlaga is mutat.

A légiósok terén a Bourges az idei évadra sem változtatott az élvein. Továbbra sem gondolkoznak az individuumot elõtérbe helyezõ extra nevekben, sokkal inkább a játékrendszerükbe és ezzel együtt a francia bajnokságba jól beilleszthetõ játékosokat igazolnak. Ez teljesen érthetõ, hiszen Franciaországból minden évben vannak olyan távozók, akik máshol kiválóan teljesítettek, de egész egyszerûen nem tudnak érvényesülni. Idén két kanadai magas játékossal dolgoznak. A 188 cm magas Nayo Raincock Ekunwe 10.6 pont, 4.6 lepattanó és 1.9 gólpasszt jegyez meccsenként. A 191 cm magas Katherine Plouffe pedig 9.4 pont, 5.8 lepattanó átlaggal segítette az EL-alapszakaszban a csapatot. Cristina Ouvina, a spanyol válogatott védõje 26.1 perc alatt 8.6 ponttal, 3.6 lepattanóval és 3.9 gólpasszal idén is kiegyensúlyozott. Nem lesz könnyû ellenük.

BEHARANGOZÓ: A TÖBBI PÁLYÁN

A Sopron – Bourges csata mellett a negyeddöntõk másik csúcsrangadóját az USK Praha és a Fenerbahce versenyfutása jelenti. Natalia Hejkova Prágában sokadik alkalommal bizonyította zsenijét a játékosok kiválasztása és csapatépítés terén. A tavalyi kisebb visszaesés után Alyssa Thomas köré ismét Final Four esélyes gárda formálódott. A WNBA-n kívül eddig leginkább Ázsiában szereplt az alapszakasz idei legjobbja, mégis olyan vezérré lépett elõ, aki szintet tudott emelni a csapaton. Nagy meglátás elsõ Franciaországon kívüli szezonra elhozni Valerie Ayayi-t, míg Teja Oblak képességeit tavaly Szekszárdon csodálhattuk. A téli igazolás pedig Isabelle Harrison volt. Õk a cseh maghoz, illetve Maria Rezan-hoz tökéletesen illeszkednek. Ideális az összhang és a bajnokságot maximálisan alá tudják rendelni az Euroligának. Nem kell sokat terhelni otthon a kulcsembereket, miközben minden hazai bajnokit gyakorlásra használhatnak. Ezzel pedig a rangadókon maximálisan felkészültek tudnak lenni.

A Fener-t mindenki ismerheti, aki kicsit is követi az európai kosárlabdát. Kegyetlenül mély a keretük. A török válogatottak mellett négy amerikai (Kia Vaughn, Kelsey Plum, Bria Hartley, Kiah Stokes), két olasz (Cecilia Zandalasini, Giorgia Sottana) klasszis, illetve a fehéroroszok zseniális centere Anastasiya Verameyenka szerepel náluk. A fenti névsor minõségéhez képest sok vereségük van idén. Csalódás volt számukra, hogy nem lett pályaelõnyük az Euroligában és az is elmarad a várakozásoktól, hogy a Cukurova mögött várhatóan másodikak lesznek az alapszakaszban. Igaz, ezen szépített a Török Kupa elhódítása. Ugyanakkor a prágaiak ellen pályahátrányból nem lesz könnyû dolguk. Óriási kérdés, hogy a mélyebb keretüket érvényre tudják-e juttatni. Valerie Garnier szigorú védekezést követel meg, amire szükségük is lesz. Az USK Praha a Jekatyerinburg után közel 80 pontos átlaggal a mezõny második legeredményesebb gárdája. Ha nem tudják a cseheket lassítani, akkor a nagyobb variációs lehetõségeik ellenére bajban lehetnek. A prágai gárda a csoportkörben a címvédõt is verte és nem lenne meglepetés a Final Four-ba jutásuk.

A másik két párharcban egyértelmûen meghatározható az esélyes. A címvédõ UMMC Jekatyerinburg a TTT Rigával mérkõzik. A Jekatyerinburg hosszú idõ után veszített hazai pályán, amikor pénteken kikaptak a Kurszktól bajnokin. Elõtte az Orenburg ellen is döcögött a gépezet, mintha egy kisebb hullámvölgyben lennének. Ettõl függetlenül a Riga ellen nem lehet kérdés a továbbjutásuk. A TTT Riga a B-csoport kiélezett versenyfutásának nagy vesztese. A Soprontól elszenvedett vereséggel a negyedik helyre csúsztak vissza és így pályahátrányból megkapták a címvédõt. Ettõl függetlenül a bravúros szereplésükbõl ez nem von le semmit. Óriási dolog, hogy mindössze két légióssal a selejtezõbõl érkezve sorra okozták a meglepetéseket. Sokáig fogjuk emlegetni ezeket az eredményeket.

A Dinamo Kurszk szépen összeállt az utóbbi idõben, amit jól mutat a bajnokságban a jekatyerinburgi sikerük is. Váratlan lenne, ha a CCC Polkowice fejfájást tudna okozni Lucas Mondelo tanítványainak. Natasha Howard érkezése, Breanna Stewart és Sonja Petrovic zsenije, Anna Cruz klasszis irányítómunkája és az orosz mag egyre komolyabb hozzájárulása adja a felfelé ívelõ formájukat. A CCC Polkowice kemény védekezésre épít és komoly légiósokat foglalkoztat. Rutinos gárda, mely a csoportkörben a Jekatyerinburgot is megszorongatta. Ismerve Maros Kovacik hozzáállását, elõre biztosan nem adják fel. Ettõl függetlenül nem látni azt a posztot, játékelemet, ahol megfoghatják ezt a Kurszkot és egy hét alatt kétszer legyõzhetik.

Hirdetés