Hirdetés
Archivum

Élõ statisztikák, videók, beharangozó – Euroliga negyedöntõ – 2. mérkõzések:

:

Hirdetés

Pénteken a nõi kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírásának rájátszása alkalmával a negyeddöntõk második mérkõzéseit rendezik. A Sopron Basket 1-0-s elõnyben 20 órától a Bourges otthonában lép pályára az egyik fél második sikeréig tartó párharcban. Az alábbiakban a négy pénteki mérkõzés élõ eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi szerkesztõségi beharangozóink is.

ÉLÕ VIDEÓ: 20:00 BOURGES BASKET – SOPRON BASKET

ÉLÕ ESEMÉNYKÖVETÉS

17:30 Fenerbahce – USK Praha – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
18:00 TTT Riga – UMMC Jekatyerinburg – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
19:00 CCC Polkowice – Dinamo Kurszk – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ
20:00 Tango Bourges Basket – Sopron Basket – ÉLÕ STATISZTIKA, ÉLÕ VIDEÓ

AZ ELSÕ MÉRKÕZÉSEK

Sopron Basket – Tango Bourges Basket 66-65 (25-23, 15-17, 14-11, 12-14)
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a Sopron Basket javára.

USK Praha – Fenerbahce 76-54 (24-14, 17-13, 23-9, 12-18)
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 az USK Praha javára.

Dinamo Kurszk – CCC Polkowice 89-53 (20-11, 17-14, 29-9, 23-19)
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a Dinamo Kurszk javára.

UMMC Jekatyerinburg – TTT Riga 78-45 (18-6, 21-7, 16-16, 23-16)
Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 az UMMC Jekatyerinburg javára.

BEHARANGOZÓ: BOURGES BASKET – SOPRON BASKET

Keddi siker sokáig emlékezetes marad. Két kiválóan felkészített együttes magas hõfokú mérkõzését izgulhattuk végig. Ahogy arra számítani lehetett, markáns tudáskülönbség nem mutatkozott. Mindkét oldalon láthattunk kiemelkedõ egyéni teljesítményeket, de eközben mindegyik szakvezetõ tekinthet úgy a statisztikai lapra, hogy egy-egy elemben még maradt tartalék a folytatásra. A meccset körülvevõ fantasztikus hangulat az elsõ negyedben érezhetõen vitte magával a csapatokat. Ez egy rendkívül látványos és ponterõs szakaszban mutatkozott meg. A Sopront egészen 15 percig és hét tripláig repítette, ami 38-29-es vezetést eredményezett. Utána már abba a mederbe terelõdött a találkozó, amely játékát mindkét fél inkább a sajátjának tudhatja.

Érdemes egy kicsit megnézni a statisztikát, hiszen tanulságosan változott a mérkõzés alatt. A dobóformát tekintve a triplák az igazán érdekesek. A Sopron az elsõ 15 perc nagy rohama után már nem talált be távolról. Nyilván ez nem is elvárható, hiszen ha abban az ütemben halad végig a magyar csapat, ahogy kezdett, akkor Euroliga rekordot állított volna fel. A francia alakulat pedig a 18 kísérletébõl mindössze kétszer volt eredményes. Óriási kérdés például, hogy ezen a téren melyik gárda merre indul el pénteken. Térjünk rá a lepattanókra, ahol a félidõben mindössze 17-16-ra ment a Bourges. A meccs végére azonban 43-32-re nyerték ezt a csatát. Itt igazán a harmadik negyed középsõ szakasza, amikor kétszer is ellépett 3-3 ponttal a rivális és jöttek a támadólepattanóik (rövid idõ alatt hármat gyûjtöttek), volt az igazán kritikus. Utána viszont szépen rendezte a sorokat a Sopron. A védekezések feljavulását pedig az eladott labdák száma mutatja. Itt a félidei 5-3 és után a harmadik negyed 10 perce alatt elérték ugyanezeket a számokat a felek.

Nagyon féltettük a Sopront a kupa után ettõl a mérkõzéstõl. A fáradtságnak azonban egy-egy rosszabb ütemû faultot, illetve kihagyott ziccert leszámítva nem lehetett jelét látni. Sõt, a Bourges sem festette frissebb csapat benyomását. Szembetûnõ Marine Johannès visszaesése, akinek a negyedik negyedben mindössze két mezõnykísérlete volt. Fegyverneky Zsófia és a szintén extra mezõnymunkát végzõ Queralt Casas óriási tettet hajtott végre azzal, hogy a meccs döntõ szakaszára kifullasztották a franciák zsenijét. A semlegesítése a második meccsen is döntõ fontosságú lehet. Különösen úgy, hogy hasonlóan kiemelkedõ, ösztönös klasszis a jelenlegi Bourges-ban nincs. Johannès mellett a festékbõl, a magas játékosoktól érkezett sok pont. Azzal, hogy az elõbbiekben kiemelt módon nyerték a lepattanócsatát, azt is elérték a vendégek, hogy 21 pontjuk születhetett második esélybõl. A 65 pontjukból egyébként 36 jött a festékbõl.

Ki kell emelni, hogy a tavalyi negyeddöntõkhöz képest más a párharc idõbeosztásának dinamikája. Egy évvel ezelõtt heti egy mérkõzést rendeztek szerdai játéknapokkal. Ezúttal a nemzetközi szövetség a menetrend elkészítésekor visszatért a klasszikus rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy kedd-péntek-szerda ritmusban zajlanak a csatározások. Ennek több jelentõsége lehet. A mélyebb kerettel, bõvebb rotációval dolgozó gárdákat helyezi kedvezõbb pozícióba a sûrû idõbeosztás. Kevesebb lehetõséget kínál taktikai finomításokra, illetve lélektanilag is jobban ott marad egy-egy meccs a fejekben. Legyen szó akár sikerélményrõl, akár kudarcról. Például jelen esetben a Sopront is veheti elõre a keddi meccs élménye. Öröm volt látni a mérkõzés után a felszabadult, boldog arcokat. Nem szabad lebecsülni ennek a jelentõségét sem egy ilyen kiélezett versenyfutásban.

Összességében az elsõ mérkõzés tapasztalatai alapján a Sopron joggal bizakodhat. Elbírta a keret, hogy ezúttal Crvendakic és Jovanovic kevesebbet tudott hozzátenni. Ketten együtt mindössze három mezõnykosarat jegyeztek egész este. Különösen a második negyedtõl a remek védekezés, Turner és Dupree zsenije, illetve a keret remek mezõnymunkája meghatározta a találkozó végkimenetelét. Az orosz sztárcsapatok után túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar bajnok az idei Euroliga mezõny egyik legstabilabb csapata idegenben. Nagy gyõzelmeket hozott ez az év Sopront elhagyva. Mondani sem kell, hogy pénteken este egy újabb ilyen diadal Final Four-t érne!

BEHARANGOZÓ: A TÖBBI PÁLYÁN

A Sopron Basket és a Bourges klasszikus egylabdás meccse mellett kedden este még egy találkozó eredményére kapta fel a fejét az európai nõi kosaras társadalom. Az USK Praha ugyanis 76-54-re legyõzte a Fenerbahce-t. Nem a prágai gyõzelem ténye, hanem annak mértéke és különösen a játék képe volt meglepõ. A cseh gárda mindenben riválisa fölé nõtt. A rájátszásban természetesen nem számít a különbség, hiszen a továbbjutáshoz két gyõzelmet kell szerezni. Ettõl függetlenül amit Natalia Hejkova tanítványaitól láthattunk az igazi demoralizáló erõdemonstráció volt. Prágai részrõl a 49-38-ra megnyert lepattanócsata, a 22 gólpassz, a 10 szerzett labda és az a tény, hogy a Fener-nek 16 eladott labdája született, minden elõzetes várakozást felülmúlt.

Óriási kérdés, hogy ezek után merre indul el a párharc. Az USK Praha még Isabelle Harrison érkezése ellenére is szûkös rotációval dolgozik, ráadásul a cseh élvonal sem követel meg igazán nagy erõfeszítést. Emiatt nekik nem kedvez a kedd-péntek ritmus. Ezzel szemben a Fenerbahce a gondosan felépített mély keretét most kamatoztathatja igazán. Az elsõ meccsen prágai részrõl nagy tett volt, hogy az egész szezonban zseniálisan teljesítõ Alyssa Thomas (16 pont, 10 lepattanó) és Marija Rezan mellé Katerina Elhotova elõlépett vezérré. Ez Natalia Hejkova csapataira jellemzõ hatékony védekezéssel párosult. Gyakorlatilag nem jutott üres dobóhelyzethez a Fener, a 61 mezõnykísérletükbõl 19 lett sikeres. Bria Hartley és Kelsey Plum kivételével értékelhetetlen volt a támadójátékuk. Isztambulban várhatóan más lesz.

A címvédõ UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk nagy esélyesként lép pályára pénteken is. A Jekatyerinburg a TTT Riga 78-45-ös kiütésével került 1-0-s elõnybe. A rigaiak igyekeztek azt a játékukat hozni, mint az alapszakaszban, de nem volt esélyük. A Jekatyerinburg érezhetõen nagyon felkészült – különösen a Kurszk elleni hazai vereség után – erre a meccsre. Rendkívül fókuszált pofi teljesítményt láthattunk tõlük. Maria Vadeeva és Brittney Griner révén uralták a festéket, miközben a közel 50%-os mezõnymutatójuk 25 gólpasszal párosult. Született 16 pontjuk gyorsindításból. Rigában nem szeretnek játszani a vendégcsapatok. A kicsi, hangos csarnok kifejezetten kellemetlen. A lett bajnok az õszi menetelése során a Kurszkot is megszorongatta itt. Érezhetõen hiányzik a rigai rotációból Ivey Slaughter. Ettõl függetlenül biztosak lehetünk benne, hogy hazai pályán mindent megtesznek az egyenlítésért.

A Dinamo Kurszk hasonlóan magabiztosan 89-53-ra verte a CCC Polkowicét. Érdekes találkozó volt, ahol a második negyed közepén egy rövid idõre felcsillanhatott a remény a lengyelek elõtt még valamivel élesebb meccsre. A második félidõben viszont szembejött a valóság. Túlzás nélkül a kurszkiak egyik legjobb 20 percét láthattuk idén. Ehhez, ha hozzávesszük a múlt heti jekatyerinburgi sikerüket, akkor azt mondhatjuk, hogy jó formába lendültek. Különösen a védekezést rakta össze Lucas Mondelo. A lengyelek ellen 16 szerzett labdájuk volt. A riválist 20 eladott labdába kényszerítették bele és ebbõl született 28 pontjuk. Breanna Stewart (21 pont), Natasha Howard (17 pont, 11 lepattanó) extrája az élre kívánkozik. Ha nekik megy, akkor nagyon jól néz ki a Kurszk. A Polkowice hazai pályán a csoportkörben hozott extra meccset a Jekatyerinburg ellen és mivel a Kurszk hajlamos nagyvonalúbban kezelni egy-egy találkozót, így a lengyelek kikényszeríthetnek szorosabb csatát.

Hirdetés