Hirdetés
Archivum

Élõ videó, beharangozó: Fenerbahce – Sopron Basket:

:

Hirdetés

Szerdán magyar idõ szerint 18 óra 30 perctõl a Fenerbahce otthonában lép pályára a Sopron Basket az Euroliga negyeddöntõ párharc második mérkõzésén. Az alábbiakban a találkozó élõképes közvetítéséhez ajánlunk YouToube és Facebook elérhetõséget, illetve a szerkesztõségi beharangozónk olvasható.

A szerkesztõségi beharangozónk:

Az egyik fél második gyõzelméig tartó Euroliga negyeddöntõk szerdán este a második mérkõzésekkel folytatódnak. A magyar érdekeltségû párharcban a Sopron Basket az elsõ meccsen hazai pályán alulmaradt a Fenerbahce gárdájával szemben, így Isztambulban a sorsdöntõ harmadik találkozó jogának kivívásáért lép pályára.

Írta: Nagy Norbert 

A párharc elsõ felvonása alkalmával Sopronban 60-55-ös gyõzelmet aratott a Fenerbahce. Érdekes és tanulságos mérkõzés volt. Szigorúan a statisztikát nézve a 40-28-ra elveszített lepattanócsata és a 14 eladott labdából kapott 14 pont tûnt döntõnek. A lepattanóknál szembetûnõ, hogy a török csapat 15 támadólepattanót gyûjtött, míg a Sopron Basket statisztikai lapjára mindössze 6 került fel ebbõl. Az eladott labdák pedig azért fájóak, mert a döntõ többségük, szám szerint 9, az elsõ félidõben került bele a játékba. Lényegében ezekbõl építették fel a vendégek azt a 10 pont környéki különbséget, ami meghatározta a folytatást. Sokszor bebizonyosodott ugyanis, hogy ilyen kaliberû riválisok ellen egy korai hátrányból nehéz visszajönni. Ha sikerül is, az esetek többségében nem múlik el nyomtalanul és az az energia, koncentráció a végjátékban nagyon tud hiányozni.

A meccs kapcsán a közösségi felületeken a legtöbb szurkolói vélemény úgy hangzott, hogy „nyerhetõ lett volna.” Ami részben igaz is, hiszen abban az esetben, ha a harmadik negyedben sikerül átvenni a vezetést vagy az utolsó percben hosszabbítást kikényszeríteni, akár másként is alakulhatott volna a végeredmény. Ugyanakkor ilyen nagy várakozások mellett zajló összecsapás esetén hajlamosak vagyunk arról megfeledkezni, hogy nem véletlenül vezet a két orosz és a két török csapat a negyeddöntõ párharcokban. Nem véletlen, hogy döntõ szituációkban török oldalon hullik be egy tripla, érkezik egy labdaszerzés vagy éppen egy bravúros átadás. Ennyit jelent ugyanis a rutin, hogy a keret több tagjának akár 4-5 Final Four van a lábában, szerepelt Olimpián, Világbajnokságon. Ezért óriási dolog, hogy eddig eljutott a Sopron és egy ennyire éles meccset tudott vívni. Ugyanakkor ott vannak azok az apró momentumok, ahol ezek a különbségek az ellenfél javára döntenek és jelen pillanatban esélyesebbé teszik a továbbjutásra.

A párharc érdekessége, hogy mindkét csapatra az elmúlt hétvégén a legnagyobb hazai rivális elleni bajnoki meccs várt. Ennek megfelelõen egyik oldal sem lesz fáradtabb vagy kipihentebb. Ebbõl a szempontból az élet, illetve a versenynaptár igazságos a küzdõ felekkel. Ezeken a bajnoki rangadókon mindkét oldalon ugyanazok a problémák merültek fel, amikre az elmúlt hetekben panaszkodtak a vezetõedzõk. A Fener-t ismét elérte egy olyan hullámvölgy, amikor hét perc alatt elment 10 pont feletti elõnyük. Ez ellenük idén egy nagy esély a mindenkori riválisaiknak. A Sopronnál pedig ismét a lepattanók kerültek reflektorfénybe. Ezt a csatát 40-23-ra nyerte a Szekszárd szombaton és leszedett 14 támadólepattanót. Hasonlóak tehát az arányok, mint a Fener ellen. Igaz, szombaton Tina Jovanovic kimaradó légiós volt és emiatt magas posztokon beszûkültek a rotációs lehetõségek.

Crystal Langhorne távozásával várni lehetett, hogy a festékben az elmúlt hónapokhoz képest lesz visszaesés. A szombati meccs azonban azt is megmutatta, hogy a védekezés biztos lábakon áll. Támadásban pedig továbbra is komoly potenciál van a soproni keretben. Egy bajnoki rangadón a 47%-os mezõnymutató, miközben kilenc játékos is eredményes tud lenni, mindenképpen elõremutató. Jelena Milovanovic-tól extra érkezett és a szerdai meccs kapcsán sem kérdés, hogy szükség lesz hasonlóan kiemelkedõ egyéni teljesítményekre. Az eladott labdák számát már a bajnoki rangadóra csökkentette a Sopron. A Szekszárd ellen a második félidõben összesen 3 került rögzítésre a statisztikai lapra. Ahogy azt korábban kiemeltük, a Fener ellen az elsõ meccs elsõ félidejében ebbõl lett a hátrány. Isztambulban várhatóan még nagyobb lesz a nyomás török részrõl és egy hasonlóan pontatlanabb kezdés után a Fener csarnokában nehezen lenne visszaút.

Nyilván van a párharcnak egy lelki oldala, amibe nem látunk bele kívülrõl. Most egyértelmûen az lesz az elvárás a Fener-nél, hogy hazai pályán zárja le a negyeddöntõt és jusson be a Final Four-ba. A Sopront az elsõ meccs elején érezhetõen megfogta a nagy várakozás. Ezúttal ilyen jellegû teher nincs és bízzunk a szakmai stáb rutinjában, hogy ezt fel tudja használni egy felszabadultabb teljesítmény elérésére. Például egy olyan önbizalomtól duzzadó játékra, amit Prágában láttunk. Ha a két keretet nézzük, bár nagyon elfogultak vagyunk a Sopronnal, de el kell ismerni: több opciója van egy ilyen kulcsfontosságú meccs eldöntésére a Fener-nek. Másik oldalról viszont a Sopron bizonyította, ha nincs sérülés vagy kiemelkedõen indiszponált egyéni teljesítmény a kulcsjátékosok között, akkor bárki ellen bármikor eséllyel lép pályára ebben a mezõnyben. Óriási elõrelépés, hogy ezt a mondatot le lehet írni. A szerdai történésektõl függetlenül az idei évad legfontosabb eredménye ez.

Hirdetés