Hirdetés
Archivum

Élõ videó, statisztika, beharangozó: Albánia – Magyarország 17:00:

:

Hirdetés

Szombaton 17 órától Albánia vendége lesz a magyar válogatott a 2019-es a nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõjének utolsó elõtti, 5. fordulójában. Az alábbiakban a mérkõzés közvetítése látható és olvasható korábbi szerkesztõségi beharangozónk.

ÉLÕ VIDEÓ

BEHARANGOZÓ

Az Eb-selejtezõ versenyrendszere által generált speciális helyzet hozta azt magával, hogy az utóbbi idõszak legfontosabb válogatott meccsét Tiranában Albánia ellen vívja a magyar válogatott. Az ilyenkor elmaradhatatlan számolgatást már korábban megtettük. Érdemes ezt a találkozót az oroszországi vendégjátékkal együtt kezelni. Amennyiben a két meccsbõl minimum +20-as pontkülönbséggel jönnek ki Székely Norbert tanítványai, akkor kiváló esélyek mutatkoznak a továbbjutásra. Albániával tavaly november 15-én, Miskolcon mérkõzött a magyar csapat. Akkor 137-48-as gyõzelmet arattak a mieink. Albániáról az utóbbi másfél évben már sokszor leírtuk, hogy a selejtezõk mezõnyének legszerényebb játékerõt képviselõ együttese. Esetükben olyan klasszikus értelemben vett profikról, mint a mezõny elsõ felét alkotó csapatoknál, nem beszélhetünk.

Az albánok ebben a sorozatban egyszer már negatív értelemben történelmet írtak. Oroszországban 148-35-re kaptak ki. Az egy meccsen egy csapat által elért 148 szerzett pont és a 113 egységnyi különbség is rekordnak számít a modernkori Eb-selejtezõk történetében. Nem feltétlenül szerencsés ez a nõi kosárlabda szempontjából. Bár érdekességként és rövid hírként egy ilyen rekord jól mutat, de nem szolgálja a nõi szakág fejlõdését. Ettõl függetlenül ellenfelünket nem szabad lebecsülni. Miskolcon is elértek 48 pontot a mieink ellen és Litvániának 61-et dobtak hazai pályán februárban. Akkor a litvánok „csak” 119-61-re tudtak nyerni. Ilyen szintû tudáskülönbség mellett a statisztika sokat nem árul el. A teljes mezõnyt nézve az albánok érték el meccseként ebben a sorozatban a legkevesebb pontot és szedték a legkevesebb lepattanót. Átlagban az eddigi négy találkozón 28 eladott labdájuk lett, a duplákat 33.5%, míg a triplákat 23.6%-al értékesítették.

A tavaly novemberi Miskolci találkozón a magyar válogatott 95 mezõnykísérletébõl 58 utat talált a gyûrûbe. A lepattanócsatát 60-28-ra nyertük és gyorsindításból 38 pontot jegyeztünk. Ahhoz az összecsapáshoz képest nem csak nálunk történtek változások a keretben. Az albánoknál a miskolci csapatból öten nincsenek most ott az edzõtáborukban. Közülük négy játékos minimális lehetõséget kapott. Viszont a 30 éves, 175 cm magas 1-es, 2-es poszton bevethetõ Artemida Myrto tavaly Miskolcon kezdõ volt és 38 percet töltött a pályán, mely idõ alatt 9 pontot, 3 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett. Rutinos játékos esett ki. Nálunk mindenki betalált és heten kétszámjegyû pontot értek el. Zele Dorina 25, Határ Bernadett 17 egységgel kerültek a statisztikai lap ezen mutatójának élére.

Az elmúlt napokban több összeállítást, nyilatkozatot idéztünk a válogatott munkája kapcsán. Az egyértelmûen látható, hogy mindenkiben ott van a kellõ pontkülönbség kialakításának terhe. Bármennyire is nagy tudásban, rutinban a fölény, így nem könnyû pályára lépni. Számtalan példát találni arra akár selejtezõkbõl, világversenyek csoportkörébõl, hogy a domináns csapatnál ez a kényszer idegességbe, türelmetlenségbe csapott át. Bízzunk a szakmai stáb és a rutinosabb játékosaink higgadtságában. Minden ilyen találkozón a legfontosabb tényezõ a védekezés és a magassági fölény érvényesítése. Egyiket sem kell magyarázni. Jó védekezéssel érhetõ el minél több szerzett labda és gyors, könnyû pont. A palánk alatt dominálva pedig szintén ezek száma fokozható.

A magyar válogatott a litvánok jó teljesítményekkel elért kétszeri legyõzésével, az oroszok elleni tisztes hazai helytállással megteremtette magának az esélyt a kvalifikációra. Az utolsó lépéseket tehetik meg a mieink a következõ egy hétben ezen a hosszú és rögös úton. A keretben bekövetkezett változásokkal már sokat foglalkoztunk, Fegyverneky Zsófia és Cyesha Goree érkezésével ebbõl a kényszerû helyzetbõl sikerült kihozni a legtöbbet. Válogatottunk kifejezetten jó szériát produkált az elsõ négy meccsen. A szerzett pontok számát tekintve a teljes mezõnyben a harmadikak, a gólpasszok terén negyedikek vagyunk. A duplák és a triplák mezõnyszázalékában is a harmadik helyen állunk a rangsorban. A második legtöbb szerzett labdával rendelkezünk és ott van válogatottunk a 10 legkevesebb labdát eladó együttes között. Nyilván ezeket a számokat éppen a miskolci albánok elleni meccs torzítja, de szépen látszódik, hogy megvannak azok az erények, amivel versenyképesek lehetünk. Jó lenne ezt megmutatni jövõre a kontinenstornán is!

A JÁTÉKNAP PROGRAMJA, ÉLÕ STATISZTIKÁK

 
A-csoport
17:00 Izland – Szlovákia
20:15 Bosznia-Hercegovina – Montenegró

B-csoport
16:00 Észtország – Fehéroroszország
18:30 Lengyelország – Törökország

C-csoport
17:00 Albánia – Magyarország
18:00 Litvánia – Oroszország

D-csoport
19:00 Portugália – Izrael
20:00 Nagy-Britannia – Görögország

E-csoport
17:30 Finnország – Szlovénia
18:00 Románia – Franciaország

F-csoport
17:00 Bulgária – Ukrajna
20:00 Hollandia – Spanyolország

G-csoport
17:30 Svájc – Csehország
19:30 Németország – Belgium

H-csoport
19:00 Horvátország – Olaszország
20:15 Macedónia – Svédország

A CSOPORTOK ÁLLÁSA

A CSOPORTOK MÁSODIK HELYEZETTJEINEK SORRENDJE

Hirdetés