Hirdetés
Archivum

ÉLÕ: YDÜ – Fenerbahce 17:00:

:

Hirdetés

Hétfõn magyar idõ szerint 17 órától kezdetét veszi a Yakin Dogu Universitesi és a Fenerbahce között az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó bajnoki döntõ párharc Törökországban. Részletes beharangozót korábban már közöltünk, az alábbiakban az élõ eseménykövetéshez ajánlunk linkeket.

ÉLÕ ESEMÉNYKÖVETÉS

Élõ statisztika

Tervezett élõképes közvetítés

BEHARANGOZÓ

Nem született meglepetés Törökországban, hiszen a szezon elõtt is a közvélemény a YDÜ és a Fenerbahce csatájára számított a fináléban. Mennyiségben és minõségben is kiemelkedik ez a két gárda az egyébként bombaerõs török mezõnybõl. A döntõig vezetõ útja viszont egyik csapatnak sem volt zökkenõmentes.

A YDÜ tavasszal, a Fenerbahce egész szezonban hullámzóan teljesített

A YDÜ egészen február végéig stabilan menetelt, de a Török Kupa elhódítása után hullámvölgybe kerültek. Az Euroliga negyedik helyüket testközelbõl élhettük át Sopronban, míg a török rájátszásban az alapszakasz megnyerése ellenére brutális ágra kerültek. A negyeddöntõben a Galatasaray volt az ellenfelük. Az elõdöntõben pedig az extra légiósokkal dolgozó, kellemetlen stílusú Cukorova Basketbol csapatával szenvedtek. Végül 3-1-re hozták a párharcot.

A Fenerbahce az egész évadban kiegyensúlyozatlan volt. Azzal, hogy nem jutottak be a Török Kupa döntõbe és alulmaradtak a Sopronnal szemben az Euroliga negyeddöntõjében, nem jött váratlanul az edzõváltásuk híre. A francia szövetségi kapitányként is dolgozó Valérie Garnier érkezett a klubhoz. A kinevezésével együtt megváltak azon légiósoktól, akik nem álltak be a sorba. Garnier új impulzusokat adott a csapatnak. Elsõsorban szervezettségben és fegyelmezettségben látható elõrelépés a korábbiakhoz képest.

A rájátszásban a Fener többet mutatott

Túlzás nélkül állítható, hogy a rájátszásban a Fenerbahce meggyõzõbb volt, mint a YDÜ. Az elõdöntõben a Fener 3-0-val búcsúztatta a Hatay-t. Garnier érkezésével letisztultak a szerepek a csapaton belül, miután hétfõs aktív rotációt vezetett be. Ebben nagy feladat hárul Kia Vaughn, Kelsey Plum és Anastasiya Verameyenka hármasára. Ana Dabovic és Giorgia Sottana között dõl el jellemzõen a kimaradó légiós kiléte. Ki kell emelni, hogy Tugce Canitez és Ayse Cora is szemmel láthatóan élvezi Garnier bizalmát és ezt jó teljesítménnyel hálálják meg.

A döntõ összes szereplõje közül Valérie Garnier számára lehet a legfontosabb ez a párharc. A francia edzõnõ megelõlegezett bizalmat kért a klub vezetõitõl, amikor olyan szerzõdést harcolt ki, melynek értelmében nem két hónapra, hanem másfél évre írt alá. Így reményei szerint õsszel folytathatja a munkát. Ha bajnoki címet tudna nyerni, egyértelmûen megerõsítené pozícióit a Fener-nél. A visszajelzések a munkájáról eddig pozitívak. A látottak alapján, ha meglesz a tulajdonosi szándék egy versenyképes kerethez, akkor a Valérie Garnier által hozott szervezettséggel az Euroligában is tényezõ lehetne jövõre a Fener.

A YDÜ kerete több variációs lehetõséget kínál

A YDÜ keretét nem kell bemutatni, hiszen az Euroliga Final Four miatt az egész tavaszukat nagy terjedelemben követtük. Nem mutatnak jó formát a rájátszásban. Az elõdöntõben a Cukorova elleni párharc elsõ két meccse kifejezetten gyengére sikeredett. Hazai pályán a két találkozón csúnyán cserben hagyták õket a triplák, a 32 kísérletükbõl mindössze 2 lett sikeres. Elveszítették a lepattanócsatát és Kayla McBride-tól nem érkeztek pontok. A harmadik és a negyedik meccsre már rendezték a soraikat. McBride dobóformája jelentõsen feljavult, jöttek triplák is és Quanitra Hollingsworth, Sandrine Gruda, illetve Jantel Lavender felvette a harcot palánk alatt. A YDÜ kemény védekezés ellen nem szeret játszani, a Cukorova pedig néha még a keménység határát is átlépte. Szemmel látható volt, hogy a harmadik és a negyedik meccs kapcsán erre már jobban felkészült a Yakin Dogu stábja.

Érdekesség, hogy a bajnoki alapszakaszban mindkét meccset a Fenerbahce nyerte. Ebbõl messzemenõ következtetést nem lehet levonni, hiszen azóta a fentebb leírtak szerint bõven voltak változások. Nem könnyû összehasonlítani a két keretet. A YDÜ-t egy markánsabb centerjáték jellemzi. Valamivel mélyebb a rotációjuk, bár itt nagy kérdés, hogy az elõdöntõ negyedik meccsének végén kisebb bokasérülést szenvedõ Courtney Vandersloot játszhat-e. A klasszis irányító esetében nem csak a játékszervezõ munkát érdemes kiemelni, hanem azt is, hogy szükség esetén a pontszerzésbõl is ki tudja venni a részét. Ráadásul ott van Kayla McBride, akinek ha elsül a keze, akkor a YDÜ-t nehéz megállítani.

A Fenerbahce védekezése Valérie Garnier alatt egyértelmûen szervezettebbé vált. Az elõdöntõben a Hatay-t kétszer is 60 pont alatt tartották, azt megelõzõen pedig a negyeddöntõben a Besiktas-t egy alkalommal 45 ponton. A YDÜ nehezen reagál ilyen védekezésre, tehát ha ezt pályára tudja tenni a Fener a döntõben, akkor az nagyban növeli az esélyüket. A festékben jobb helyezkedéssel, Vaugh és Verameyenka aktívabb megjátszásával igyekszik a Fener csökkenteni a magas posztokban mutatkozó hátrányát tavasszal. Ez kiegészül azzal, hogy a rájátszásban jó dobóformát mutattak. Megnehezíthetik a YDÜ életét, sõt pályahátrányból sem lenne bombameglepetés a gyõzelmük.

A török bajnoki döntõ párharc hétfõn veszi kezdetét a YDÜ és a Fenerbahce között. A párharc az egyik fél harmadik sikeráig tart és 2-2-1-es rendszerben rendezik. Tehát az elsõ kettõ és szükség esetén a sorsdöntõ ötödik meccs házigazdája lesz a magasabban rangsorolt gárda, mely jelen esetben a YDÜ.

Hirdetés
Hirdetés