Hirdetés
Archivum

Elõdöntõznek a topligákban:

:

Hirdetés

Nagy napja lesz csütörtökön a nõi kosárlabda szerelmeseinek. Pályán lesz a hétvégi EuroLiga Final Four mind a négy résztvevõje, mivel megkezdõdnek az elõdöntõ párharcok a spanyol és az orosz bajnokságban is. A papírforma a sztárcsapatok sikerét vetíti elõre, de erõsödtek annyira a feltörekvõ riválisok, hogy ha egy teljes párharc erejéig még nem is, de egy-egy mérkõzésen már megtréfálhatják a nagyokat.

A spanyoloknál az EuroLiga gyõztes és nem mellesleg alapszakaszgyõztes Salamanca a Rivas Ecopolis gárdájával találkozik. Azt, hogy mennyire egyben van fejben idén a Salamanca jól mutatja, hogy Alba Torrens az EuroLiga trófea átvétele után 2-3 perccel már arról nyilatkozott a spanyol televízió munkatársának, hogy csütörtökön fontos bajnoki mérkõzés vár rájuk, így nem engedhetik el magukat. Akármennyire is koncentrált Lucas Mondelo együttese, ha alapszakaszgyõztesként választhattak volna, akkor nem valószínû, hogy a Rivas Ecopolist kérik elõdöntõs ellenfélnek.

A madridiak elsõsorban Dewanna Bonner, Anna Cruz és ha kivételesen nem sérült, akkor legszebb napjait idézõ Amaya Valdemoro vezetésével már többször megtréfálták a másik két EuroLigás gárdát és ha összejön számukra minden, akkor az EuroLiga finálé után alig 5 nappal meglepetést okozhatnak. Onnantól kezdve pedig Madridban kellene diadalmaskodnia a Salamancának.

Talán a Valenciának könnyebb dolga van. A Ros Casares Valencia –Zaragoza párharcban Natalia Hejkova együttesének áll a zászló. A zaragozaiak már többször bizonyítottak, de az igazán nagy átütõ siker még várat magára és valószínû, hogy ezután a párharc után is fog. Itt a nagy kérdés, hogy a két vereséggel záruló jekatyerinburgi kaland után milyen állapotban van a bajnoki címvédõ. Motiváló erõ-e a bajnoki cím és még a szezonból hátralévõ nagyjából két hétre össze lehet-e kapni a keretet.

Az oroszoknál az alapszakaszgyõztes Jekatyerinburg a Kurszk együttesével mérkõzik. El tudjuk képzelni, hogy a sokadik orosz bajnoki cím mennyire motiváló erõ az uráli városban, de ennek a csapatnak akárhogy is, kötelessége jól teljesíteni, így nem lehet kérdés, hogy ki jut tovább. Itt még hatványozottabban érvényesek a Valenciánál feltett kérdések. Nagy feladat elõtt áll Gundars Vetra, hogy egy fókuszált keretet küldjön pályára.

A Szpartak Moszkva-Orenburg párharc is számos érdekességet tartogat. Akármilyen furcsán is hangzik, az Orenburgnak idén pozitív a mérlege Pokey Chatman csapata ellen. A télen Vidnojéban és az Orosz Kupa jekatyerinburgi elõöntõjében is legyõzték az EuroLiga döntõs alakulatot. Akkor természetesen még kicsit más volt a két együttes kerete, nagyjából ez a két mérkõzés volt a „mélypont” Korstinéknál. Azt azonban nem lehet elfelejteni, hogy az Orenburg egy évvel ezelõtt pont ugyanebben a szituációban a Jekatyerinburgot is le tudta gyõzni, igaz utána búcsúztak. Toronymagas favoritok Pokey Chatman tanítványai, de mindenképpen figyelniük kell, hogy az eddig bravúros szezonjuk, ne egy ilyen párharccal menjen levesbe.

Mindkét országban a párharcok az egyik fél második gyõzelméig tartanak. Minden mérkõzésrõl beszámolunk itt a wbasket.hu oldalon.

Hirdetés