Hirdetés
Archivum

Elrajtol a WNBA rájátszása, jön a Sparks-Lynx presztízsrangadó:

:

Hirdetés

Keddrõl szerdára virradóra elrajtol a WNBA rájátszása. Jön az elsõ kör, ahol egy mérkõzésen dõl el a továbbjutó kiléte. A Phoenix Mercury a Dallas Wings-t fogadja, míg a Los Angeles Sparks vendége a címvédõ Minnesota Lynx lesz.

Az utóbbi évek legjobb alapszakaszát követõen nem sok pihenõjük maradt a csapatoknak. A szeptember végi tenerifei Világbajnokság miatt rendkívül sûrû a menetrend, így keddrõl szerdára már kezdõdik is a rájátszás. Az a rájátszás, melynek elsõ két fordulójában a párharcok egy mérkõzésen, a magasabban rangsorolt alakulatok otthonában dõlnek el. Az egymeccses rendszernek az elõnyeit és a hátrányait az elmúlt két évben megtapasztalhattuk. Rendkívül élessé, nyílttá teszi a küzdelmeket. Ugyanakkor éri olyan szempontból kritika a rendszert, hogy nem díjazza eléggé az alapszakaszban nyújtott teljesítményt. Ebben igazságot nem lehet tenni.

Los Angeles Sparks (6.) – Minnesota Lynx (7.)

Az éjszaka slágermeccse a Los Angeles Sparks és a Minnesota Lynx rivalizálásának újabb felvonása lesz. A két gárda az elmúlt három évben is találkozott a rájátszásban: 2015-ben még a Nyugati Fõcsoportban, majd 2016-ban és 2017-ben a földrajzi elveket feladó új rendszernek köszönhetõen finálét vívhattak. Mindkét párharc a sorsdöntõ ötödik meccs végjátékában dõlt el. Két éve a Sparks, tavaly a Lynx hódította el a trófeát. A legtöbb esélylatolgatás idén is ezen két együttes fölényét vetítette elõre, de végül az üldözõk nem csak felzárkóztak, de meg is elõzték õket. Ennek okait a tengerentúli szaksajtó sokat boncolgatta, de a lapunk hasábjain is vizsgáltuk már részletesen.

Azzal még a legelfogultabb szurkolók is tisztában voltak, hogy örökké nem tartható fent ezen két klub ilyen mértékû dominanciája. Itt elsõsorban a visszaesés gyorsasága, ami meglepõ. Erre a leginkább elfogadott magyarázatok között sérülések és az erõviszonyok változásának nem megfelelõ lereagálása áll mindkét klub esetében. A Lynx alapcsapatában a 29 éves Maya Moore a legfiatalabb. Az idõsödõ keret mellett elmaradt a vérfrissítés, miközben a leghasznosabb cserejátékos Renee Montgomery távozott. A Sparks-nál a sérülések mindent felülírtak. Candace Parker nem tudta elkezdeni idõben a szezont, Nneka Ogwumike és Chelsea Gray is rengeteg meccset hagyott ki. Csak ideig-óráig állt össze a játékuk, így ez a hullámzás végigkísérte az egész szezont.

A két csapat négyszer találkozott és ebbõl három alkalommal a Los Angeles Sparks ünnepelhetett gyõzelmet. Ilyen elképesztõen rutinos kereteknél nagy jelentõsége az alapszakasz mérkõzéseknek nincs. Éppen ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy mi dönthet. A WNBA hivatalos honlapjának elemzése elsõsorban centerposzton, a Candace Parker – Sylvia Fowles párharcában látja a találkozó kulcsát. Itt nagy kérdés lesz, hogy négyes posztról számíthat-e segítségségre az idei hullámzóbb évadban is zseniális számokat produkáló két center.

A Sparks-nál Nneka Ogwumike, míg a Lynx-nél Rebekkah Brunson játéka kérdéses. A két csapat védekezése az idei évben is rendben van. A Sparks mindössze 77 pontot kapott meccsenként, ami a legalacsonyabb a ligában. A Lynx pedig a második legkevesebbet kapta 78.3 ponttal. Amelyik csapat ezen a két területen fölénybe kerül, továbbjutást ünnepelhet. Ugyanakkor egy-egy klasszis egyéni villanás bármikor érkezhet, ami felülírhatja ezeket a sorokat.

Phoenix Mercury (5.) – Dallas Wings (8.)

A másik párharcban a Phoenix Mercury és a Dallas Wings csap össze. Yvonne Turner szereplése miatt itthon sokan érdeklõdnek ezen találkozó iránt. Jó esélyei vannak Turner csapatának, hiszen a Mercury egy komoly hullámvölgy után az utóbbi idõszakban ismét jobb formát mutat. Továbbra is brutálisan erõsek támadásban. Diana Taurasi, Brittney Griner és DeWanna Bonner triója a legpontoerõsebb, legdominánsabb a ligában. A triplák számát tekintve és a gólpasszok terén is klubrekordot állítottak fel.

A Wings elsõsorban Liz Cambage egyéni teljesítményei miatt került a címlapokra az utolsó hetekben. Egyébként az utolsó 11 meccsükbõl 10-et elveszítettek. Emiatt edzõváltásra is sor került náluk. Cambage mellett a másik sztárjuk Skylar Diggins-Smith is hagyott ki mérkõzéseket és ekkor megtört a lendületük. A Mercury Sancho Lyttle kiválása óta magas poszton zavarba hozható. Ha itt a Dallas fölénybe kerül, kialakulhat szorosabb eredmény. Minden más esetben a phoenix-i együttes a favorit.

Hirdetés