Hirdetés
Archivum

Elsõ benyomások: UMMC Jekatyerinburg – Sopron Basket:

:

Hirdetés

Egymást követõ második évben jutott Európa négy legjobb együttese közé a Sopron és egymást követõ második évben lehetett a Final Four házigazdája. A második hazai rendezésnél a lehetõ legnehezebb ellenfél várt a mieinkre, a címvédõ és idén is legnagyobb favorit Jekatyerinburg. Az oroszok ugyan érvényesítették fölényüket, de joggal lehet büszke a Sopron Basket arra, amit elért.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Már beszámolónkban is kiemeltük, hogy fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat. A soproni közönség ezúttal is kitett magáért. Nem véletlen, hogy még az ilyenkor kötelezõ udvariasságon túl is méltatták a Jekatyerinburg képviselõi a sajtótájékoztatón a közeget. Ez kell az európai nõi kosárlabdának. Kicsi, de telt házas, forró hangulatú csarnokban rendezni a fontos meccseket. Ez az atmoszféra tudja magával ragadni még a legnagyobb sztárokat is. Hihetetlen intenzív találkozókat lehet ilyenkor vívni, ami jól szolgálja a sportág népszerûsítését is.

Ahogy egy kiváló klubcsapat is, mint teszi ezt itthon a Sopron. Elképesztõ hullámvasutat hozott az elõdöntõ elsõ negyede: 7-0-nál és 14-7-nél benne volt, hogy az oroszok hamar érvényesítik fölényüket. Jött azonban a mieinknél Amanda Zahui és Yvonne Turner. Ketten együtt 18 pontot, közte hat kísérletbõl négy triplát szereztek. Hogy mennyire fókuszált volt a Sopron, azt jól mutatja, hogy mindössze három eladott labdát regisztráltak a statisztikai lapra. Ez a négy gólpassz és a két szerzett labda mellett tökéletesen megmutatja, hogy Roberto Iniguez ismét kiválóan felkészítette tanítványait.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A második szakasz elsõ találatát is a Sopron szerezte, ami 26-17-nél 10-0-s futást jelentett. A meccs ezen szakaszát úgy idézte fel Miguel Mendez a sajtótájékoztatón, hogy túl sok üres dobásuk maradt ki ekkor és ez bosszulta meg magát. Védekezésben viszont gyorsan rendezte sorait a Jekatyerinburg. Árulkodó, hogy amíg az elsõ 10 perc 24 pontjából 10-et gyorsindításból hoztak a mieink, a második negyedben ilyen helyzetbõl nem jött pont. Ugyanúgy, ahogy triplából sem már a folytatásban. A lepattanókban viszont 22-17-re vezettek a soproniak a nagyszünetben és örömteli volt, hogy sikerült hat eladott labdába kényszeríteni az oroszokat. Kirajzolódott, hogy a felkészítés alatt ezekre a területekre helyezte a hangsúlyt a szakmai stáb. Tökéletesen megvalósított mindent a Sopron annak érdekében, hogy a világ legjobbjaival meccsben maradjon.

A Jekatyerinburg joggal építhetett arra, hogy Alba Torrens a második negyedben 9 pontot szerezve a csapatat élére tudott állni. Amely szerepet a Kurszknál Sonja Petrovic tölt be, itt a spanyol világklasszis. Akkor jön, amikor nagyon kell. Mellette Brittney Griner hozta a pontjait és Courtney Vanderlsoot pedig szinte hiba nélkül irányított. Innen érkezett el a harmadik negyed, ami nagy fordulatot hozott. Éppen Vanderlsoot triplája adta a lökést az oroszoknak. Ekkor több helyzet is kimaradt. Mindössze három mezõnykosara lett végül ebben a szakaszban a magyar együttesnek. Az oroszok eközben 11 kísérletükbõl hetet értékesítettek. Valamivel könnyebben kerültek dobóhelyzetbe, mint az elsõ félidõben. Teljesen természetes, hogy védekezés intenzitásában egy mély rotációval dolgozó elképesztõen fizikális riválissal szinte lehetetlen a lépést tartani. Ez pedig idõvel a játék minden elemére hatással lesz. Amíg az elsõ félidõben hét, addig a harmadik negyedben 10 perc alatt hat eladott labda lett a mieinknél. A 18 pontjukból nyolcat ilyen szituációkból szereztek a címvédõ játékosai.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A záró szakaszra sok nyitott kérdés nem maradt. A végére megugrott a differencia, miután bátran vállalkoztak az oroszok és ahogy az ilyenkor lenni szokott: fáradó riválisuk ellen minden bement. A Sopron összességében minden fontos mutatóban tartotta a lépést. Nagyon megérdemelték a soproni lányok azt a vastapsot és szeretet, amit a közönségtõl kaptak péntek este. Jelen pillanatban még nem is tudjuk értékelni, hogy milyen nagy dolog ami a szemünk elõtt történik a két hazai Final Four-ral. A másodiknak ráadásul még nincs vége, hiszen vasárnap jön a bronzcsata az USK Prahával, ami szintén egy óriási kihívás.

Hirdetés