Hirdetés
Archivum

Elsõ benyomások: USK Praha – Dinamo Kurszk:

:

Hirdetés

Pénteken a Sopronban zajló Euroliga Final4 elsõ elõdöntõjében a Dinamo Kurszk és az USK Praha csapott össze. Nem mindennapi mérkõzést láthattunk, testközelbõl csodálhattuk 20 percen át, milyen amikor maximum koncentrálnak a sztárok a Kurszknál.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Natalia Hejkova a maga öt gyõzelmével a nõi kosárlabda Euroliga legeredményesebb vezetõedzõje. Ezúttal is tökéletesen felkészítette csapatát. Az elsõ negyedben kiválóan olvasták a játékot a prágaiak. Nem véletlen, hogy hat eladott labdába kényszerítették bele az oroszokat és mindössze két támadólepattanót engedélyeztek nekik. Ezzel lényegében megtörték a ritmusukat. Végül nyolc alkalommal változott a vezetõ kiléte és hat alkalommal volt döntetlen.

A lélektani fordulat a második negyed elején jött el. Az addig igencsak álmoskásan játszó Breanna Stewart begyûjtötte harmadik hibáját is. Mindenki azt várta, hogy Lucas Mondelo cserélni fog. Cserélt is, de Epiphanny Prince és Tatiana Vidmer kettõse helyett behozta Natasha Howard-ot és Anna Cruz-t. Stewart maradt és érezhetõen felébresztette ez a három fault. Az új felállás Sonja Petrovic-ot is helyzetbe hozta, aki a második negyedben egymaga 12 pontot szerzett. A szerb zseni játékában az a szép, akkor tud igazán feljavulni és hibátlan öt percet hozni, ha ég a ház. Most pedig érezhetõen erre volt szükség. 

A 43-38-as félidõ még szoros eredményt mutatott, de benne volt már a játék képében az orosz fölény. A beszámolónkban is kiemeltük: hiába volt 11 eladott labdája a Kurszknak és hiába vezetett még a félidõben is lepattanókban az USK, a dobóformában óriási differencia mutatkozott. Amíg az oroszok 31 kísérletükbõl 18-at értékesítettek, addig a csehek 36-ból 13-at. A prágaiak számára végzetesnek bizonyult, hogy mindössze két triplájuk ért célt, miközben az alapszakaszban öt felett volt az átlaguk. Bár természetesen nem hallhattuk, de a félidõben egészen biztosan Lucas Mondelo felhívta arra csapata figyelmét, hogy be lehet vinni a döntõ ütést.

Nyilván sokakban az marad meg, hogy a harmadik negyedben dobhatott 13 büntetõt a Kurszk. A játékrész hajrájában pedig, amikor 10 ponttal vezettek az oroszok, Harrison sportszerûtlent kapott, míg Hejkova tehcnikait a cseheknél. Így pillanatok alatt 20 lett a különbség. Ettõl függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy a Prágának ebben a szakaszban mindössze négy mezõnykosara lett, miközben 7 eladott labdája. Helyszínen döbbenetes volt figyelni milyen összpontosítással hajtja meg ezeket a perceket és összességében második félidõt a Kurszk. Stewart, Howard és Petrovic triója olyan profizmust mutatott, amit ezen a szinten sem mindennap látunk.

Hirdetés