Hirdetés
Archivum

Elszalasztott pécsi csoda:

:

Hirdetés

A gyenge kezdése ellenére reális gyõzelmi esélyei voltak a Pécsnek Krakkóban. Zseljko Djokics tanítványai három és fél negyeden keresztül vezettek Lengyelországban, a hajrára azonban elfogyott a lendület. Az utolsó percben már 5 ponttal is ellépett Jose Ignacio Hernandez együttese, amikor Iványi egy triplával nyílttá tette a csatát. Az utolsó támadás joga a magyar bajnokot illette, de 2 pontos hátrányban nem sikerült betalálni. A vége 70-68 lett.

Féltettük a pécsieket ettõl a mérkõzéstõl. A tavaly parádézó Krakkó otthonában egy ilyen fiatal kerettel a nagy bravúrtól a hatalmas bukásig minden benne volt a pakliban. Úgy indult a mérkõzés, hogy inkább a bukásos forgatókönyv érvényesül. Négy perc játék után 11 – 2-re húzott el a Krakkó és Zseljko Djokicsnak gyorsan idõt kellett kérnie, hogy rendezze a sorokat, mielõtt túl hamar eldõlne a csata. A pécsi mester jó érzékkel nyúlt bele a találkozóba, másfél perc alatt sikerült 14 – 9-re zárkózni. A negyed végjátékában egyszer ugyan még elléptek 9 ponttal a lengyelek, de a kisszünetre bõven vállalható 22 – 17-re kozmetikázták az eredményt a vendégek. Az elsõ felvonás legnagyobb problémáját nem az 5 pontos hátrány jelentette, hanem az, hogy Krnjics 3 személyi hibát gyûjtött össze és ezzel súlytalanná vált a magyar bajnok a palánk alatt.

A második szakasz kérdése az volt, hogy milyen irányba indul el a mérkõzés. Elkezd nõni a különbség, vagy tartja magát a Pécs… Válaszul hullámzó játékot láthatott a publikum, 22-19-re felzárkózott a magyar bajnok, majd 31-23-nál újra jelentõs hazai elõnyt jegyezhettünk fel. A játékrészben az igazi izgalmakat az utolsó 4 perc tartogatta. Ekkor sikerült újra 1 pontra feljönniük Iványiéknak, majd 37-37-nél már az egyenlítés is meglett. A nagyszünet elõtti utolsó perc is a vendégek remeklését hozta, így Griffin és Quigley találatai után 37-42-es magyar elõnnyel vonultak pihenõre a hölgyek.

A harmadik negyed elején 6-7 ponttal ellépett a Pécs, miközben a hazaiak dobásai továbbra sem ültek, ami nagy részben köszönhetõ egy remek zónának. A harmadik etap második fele egy kisebb, de nem sorsdöntõ fordulatot hozott. A krakkóiaktól rákapcsolt a fáradhatatlan Paulina Pawlak. A lengyel irányító két egymást követõ triplájával ledolgozta hátrányát Jose Ignacio Hernandez hölgykoszorúja. A negyedik etap 54 – 55-rõl indult.

Sajnos a negyedik felvonás elsõ támadásából visszavették a vezetést a lengyelek. Innentõl kezdve még 5 percig fej-fej mellett haladtak az együttesek, majd 64 – 63 után nem tudott válaszolni a Krakkónak a Pécs. Ahogy a Riga ellen, most is megálltak a lábak és a fejek is. Néhány gyenge megoldás után 1 perccel a rendes játékidõ vége elõtt 68 – 63-ra ellépett az EuroLiga legutóbbi kiírásának negyedikje. A magyar bajnok azonban az utolsó percben sem adta fel, Iványi parádés triplája után nyílttá vált a végjáték. 70-68-nál, 5 másodperccel a lefújás elõtt egy idõkérést követõen támadhatott a Pécs a hosszabbításért vagy akár a gyõzelemért. Pontot azonban már nem sikerült szerezni, így végül 2 pontos vereséget szenved a magyar együttes.

A gyõztes csapatból az ellenállásba nem ütközõ két center Janell Burse (17 pont, 6 lepattanó) és Ewelina Kobryn (15 pont, 6 lepattanó) remekelt, de ki kell emelni Pawlakot is, akinek triplái sorsdöntõ pillanatokban hullottak be. A pécsi oldalon az ismét zseniális Iványi Dalma (16 pont, 9(!) lepattanó) és a legszebb egyetemi teljesítményeire emlékeztetõ Griffin (16 pont, 6 lepattanó) dicsérhetõ maximálisan, míg a 14 pontos Quigley és a 11 egységig jutó Nagy-Bujdosó csere nélkül a végjátékra teljesen felõrlõdtek.

A mérkõzés összképéhez hozzátartozik, hogy a Krakkó ritka gyenge napot fogott ki, a számolatlan rossz döntésük mellett 12 tripla kísérletükbõl csak 4-et étékesítettek és eladtak 15 labdát.

Eredmény

WISLA CAN-PACK KRAKKÓ–PÉCS 2010 70–68 (22–17, 15–25, 17–13, 16–13)

Hirdetés