Hirdetés
Archivum

ELW Final Eight: A Fenerbahce legyõzte a Galatasarayt:

:

Hirdetés

Hihetetlen csatákat hoztak a nõi kosárlabda Euroliga nyolcas döntõje során az A-csoport csütörtöki mérkõzései. A Rivas Ecopolis tovább folytatta menetelését és a Schio legyõzésével esélyt teremtett magának, hogy harcba szálljon a döntõért. A spanyoloknak ehhez nem kell mást tenni, mint legyõzni a Fenerbahcét. Azt a Fenerbahcét, amelyik az utóbbi évek egyik legjobb, de mindenképpen  legfordulatosabb csatájában 75-67-re legyõzte a nagy rivális Galatasarayt.

Beretta-Famila – Rivas Ecopolis 58-65 (7-17, 20-13, 16-15, 15-20)

Folytatódik a Rivas Ecopolis csodája

Legjobb dobók:

Schio: Ford 11, Cohen 10, Erkic 7, McCarville 7, Macchi 7

Rivas: Jones 28, Aguilar 11, Cruz 10
Krivacevic Tijana: 9 perc, 1 lepattanó, 0 pont

A szerdai bravúrja, a Galatasaray legyõzése után óriási lehetõséget kapott a Rivas Ecopolis, egy gyõzelemmel kézzel fogható közelségbe kerülhetett számukra a döntõ. A spanyolok nagyon jól kezdtek a Schio ellen és 4 perc után már 8-0-ra vezettek. Az olaszok nehezen lendültek játékba, így egy negyed után 17-7 állt az eredményjelzõn.

A második szakaszban tovább nõtt a differencia a két csapat között, 30-17-nél már a 13 pontot is elérte. A Schio azonban nagyon megnyomta a szünet elõtti perceket, Cohen és Masciadri is bevágott egy triplát és 30-27-re zárkóztak fel. Nem sokat kellett várni a harmadik negyed elején, még tovább csökkent a különbség és Ford duplájával 34-33-ra jött fel az olasz gárda.

A spanyolok rengeteg könnyû dobást hibáztak, így a nem túl pontos Schio könnyen tudott tapadni és 37-37-nél egy fél percig egyenlítettek is. 30 perc után végül 45-43 állt az eredményjelzõn. A negyedik szakasz hatalmas hullámvasutat hozott. Egy 8-2-es futással 51-47-re fordított a Schio. Mauricio Lasi ûzte, hajtotta a lányait és volt is esélyük tovább növelni az elõnyüket, de Macchi kísérlete nem talált utat a gyûrûbe.

A Rivas Anna Cruz triplája után 53-52-nél vette vissza a vezetést. Ezt követõen Elisa Aguilar remekelt, bevágott egymás után két triplát és ezzel 59-54-re léptek el. Ez a két távoli dobás megtörte a Schiót. Az utolsó két percben triplákkal igyekeztek fordítani az olaszok, de sikertelenül. A Schio 65-58-as gyõzelmével története legnagyobb sikerének kapujába ért.


Galatasaray – Fenerbahce 67-75 (26-18, 19-18, 12-23, 10-16)


EZ HIHETETLEN VOLT

Legjobb dobók:

Galatasaray: Taurasi 20, Charles 19, Prince 17

Fenerbahce: Tamane 19, Vardarli 17, McCoughtry 16

Már elõre lehetett tudni, hogy pokoli hangulat fogadja a csapatokat, miután elõvételben 8000 jegy kelt el a találkozóra, de amit ez a mérkõzés hozott, elsõsorban a játékot tekintve, az mindent felülmúlt. A csapatok 9-9-ig fej-fej mellett haladtak, majd a Galatasaray állva hagyta az eddig még veretlen Fenerbahcét és a negyed végjátékához közeledve 20-13-ra léptek el. Az elsõ szakasz Charles és Matic pontjaival zárult, így 10 perc után 26-18-as elõnyben volt a hazai gárda.

A második negyed elején Prince büntetõi után 28-18-nál 10 ponttal lépett el a Galatasaray. Ez a játékrész nem hozott szerencsét a Fenerbahcénak, McCoughtry már 1 perc játék után beütötte a harmadik személyi hibáját és le kellett cserélni. A negyed felénél pedig egy indítás után Penny Taylor igyekezett pályán tartani a labdát, de a térde megbicsaklott. Sírva vitték le az ausztrál klasszist, aki ugyan még pár perccel késõbb megpróbálkozott a játékkal, de egy támadás után le kellett cserélni. Egyelõre nincs hivatalos hír az állapotáról, de a harmadik negyed végén a kispad mögött már mozgott. Nem kizárt, hogy a Rivas Ecopolis elleni sorsdöntõ összecsapásra összerakják a térdét.

Vissza a mérkõzéshez, ez a 9-10 pont állandósulni látszott a két csapat között. A Fenernek a két legnagyobb sztárja nélkül a mérkõzésben maradásról szólt a második szakasz. A 45-36-os félidõ éles harmadik negyedet vetített elõre. Hát még milyen éles lett, miután 3 percig nem találtak be a hazaiak és ez idõ alatt a Fenerbahce 45-44-re zárkózott fel. Ekkor a 8-0-ból a sokat jegelt McCoughtry 6 ponttal vette ki a részét. Az egyenlítésre sem kellett sokat várni, a zseniális Vardarli egy triplával 49-49-nél hozta egálra a rangadót. Hihetetlen feszültségben telt a harmadik szakasz vége, miközben a találkozót többször is meg kellett szakítani pályára dobált petárdák miatt. Ebben a feszült helyzetben a Fenerbahce tartotta kézben a mérkõzést és Yilmaz palánk alatt kiharcolt duplája után már 59-54-re léptek el. A 3. negyed végén kialakult 59-57-es állás Prince triplájának köszönhetõ.

A negyedik negyed elején 60-59-nél Taurasi három büntetõje után visszavette a vezetést a Galatasaray. Ez nem sokáig tartott, mert jöttek a lettek, Tamane és Babkina. A Fener két lett légiósa talán élete meccsét játszotta és 63-60-nál újra vendég elõnyt jegyezhettünk fel. Ezt követõen Taurasi egy triplával 63-63-nál egyenlített. A Galatasaray játéka fokozatosan hullott darabokra a következõ percekben, Taurasi túl sokat vállalt eredménytelenül, Charlest felemésztette a csere nélküli csata a palánk alatt. 4 percig nem találtak be a hazaiak és ez idõ alatt 69-63-ra lépett el a Fenerbahce.

Az utolsó 3 perc megint egy külön történet. Prince egy büntetõvel és Caglar egy vitatható 2+1-es megoldással 69-67-re hozta vissza csapatát. Majd McCoughtry elszórt egy dobást és Taurasi egy triplával próbálkozott a vezetésért. A dobása lejött, majd amikor Tamane 29 másodperccel a lefújás elõtt egy elváltás után üresen maradt a palánk alatt és Vardarli passzából ziccert értékesített, 71-67-nél eldõlt a csata. Végül két Tuncluer büntetõvel és egy utolsó másodperces Vardarli dobással alakult ki a 75-67-es végeredmény. A lefújás után a török nemzeti hagyományoknak megfelelõen a két tábor petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel lõtte egymást, illetve a rohamrendõröket.

Ez a mérkõzés feszültségében, hangulatában, iramában és a küzdelemben egy egészen más dimenziót képviselt, mint amit az európai nõi kosárlabdában általában megszoktunk. Ehhez természetesen szükség volt a két óriásklub felfoghatatlan rivalizálására, illetve a hatalmas tétre is. A csata feszültsége irásban visszaadhatatlan, aki teheti egyszer nézze meg a FIBA TV archívumában. Érdemes!

A Fenerbahce gyõzelmével kiharcolta, hogy holnap a Rivas Ecopolis alakulatával a döntõbe jutásért játszhat. Az idei évadban még veretlen török gárda elképesztõ tartásról tett tanúbizonyságot, Penny Taylor sérülése után és azt követõen, hogy a faultok miatt a meccs egy részében McCoughtry használhatatlan volt (16 pontja 25 perc alatt jött össze), tudtak nyerni a nagy rivális otthonában.

Néhány videó a hangulatról

Akik kevésbé jártasak a török sportban, azoknak érdemes elmondani, hogy a két óriásklub rivalizálásában a vendégszurkoló ismeretlen fogalom. Egymás csarnokába nem engedik be a másik tábort. A két szurkolósereg csak akkor lehet egy csarnokban, ha kupadöntõt vagy a szezon elõtt Elnöki Kupa döntõt játszanak semleges helyszínen. Ezek a találkozók nem feltétlenül Isztambulban vannak és ilyenkor a hangulat is visszafogottabb. Ez egy extrém szituáció volt, kivételt kellett tenni, mert a FIBA Europe irányelvei értelemszerûen összeegyeztethetetlenek azzal, hogy klub hovatartozásuk miatt szurkolókat zárjanak ki a rendezvényükrõl.

Annyit fontos megjegyezni, hogy a találkozó a török viszonyoknál nem volt durvább. Három-négy alkalommal repülhetett játék közben petárda a pályára, szerencsére nem sebesítettek meg játékosokat. A következõ napok már várhatóan békében telnek, mivel a hazai alakulat legjobb esetben az 5. helyért játszhat. Erre pedig a Galatasaray tábor nem fog nagyobb érdeklõdést mutatni.

Hirdetés