Hirdetés
Archivum

ELW Final Eight: Döntõs a Valencia!:

:

Hirdetés

A Valencia gyõzelmével kezdõdött a második nap a nõi kosárlabda Euroliga isztambuli nyolcas döntõjében. A spanyol gárda 77-66-ra verte a Szpartak Moszkvát. Mivel a másik találkozón a Jekatyerinburg legyõzte Wisla Krakow-t, eldõlt, hogy a Valencia játszik döntõt errõl az ágról.

Szpartak Moszkva Vidnoje – Ros Casares Valencia 66-77 (18-11, 21-22, 16-18, 11-26)

A végére elfogyott a Szpartak Moszkva

Legjobb dobók:

Szpartak: Hammon 16, Petrovic 14, Dupree 10, Augustus 10

Valencia: Jackson 16, Wauters 14, Dominguez 10
Honti Kata nem lépett pályára

A B-csoporban elsõként a nyitó napot gyõzelmekkel záró két csapat a Szpartak Moszkva és a Valencia csapott össze. A tét hatalmas volt, hiszen a gyõztes óriási lépést tett a döntõ felé. Nagyon jól kezdett az orosz együttes, nem telt el 5 perc és 14-4 állt az eredményjelzõn. A Valencia rengeteget hibázott, sorra adták el a labdákat és a ziccereik is kimaradtak. Végül a remek napot kifogó Veselá villanásaival zárkóztak fel az elsõ szakasz végén 18-11-re.

A második negyedben is a Szpartak Moszkva akarata érvényesült, ebben a szakaszban 11 pontot szereztek leindításból és 29-17-nél a 12 pontot is elérte a differencia. A Valenciát egyedül az tartotta mérkõzésben, hogy a számtalan rossz dobásuk után néhány támadólepattanót be tudtak gyûjteni. 12 pontnál végül nem nõtt tovább a különbség, így a negyed utolsó percébe 39-27-rõl érkeztünk. Ekkor Jackson és az utolsó másodpercben Palau is bevágott egy triplát, amivel visszajött a meccsbe a Valencia.

A 39-33-ról induló harmadik szakasz elején pillanatok alatt látótávolságba zárkózott fel Roberto Iniguez alakulata. Szemmel láthatóan fáradtak a Szpartak Moszkva sztárjai, akik tegnap végig játszották a Wisla Krakow elleni csatát. Pokey Chatman együttesének elõnyét Kuzina, Petrovic és Belyakova triplái biztosították, miközben messze nem járt olyan szépen a labda, mint az elsõ félidõben. A Valencia támadójátéka is elkezdett feljavulni, Murphy és Moore is betalált, így a harmadik szakasz végére 55-51-nél 4 egységre olvadt az orosz vezetés.

A negyedik negyed egy külön történet, 4 percen át nem szerzett pontot a Szpartak Moszkva és ez idõ alatt 63-55-re elléptek a spanyolok. Eldõlni látszott a csata, de Pokey Chatman idõt kért és a pályára küldött, még friss lábakkal bíró Baric betalált és a szintén nem annyira leharcolt Petrovic is eredményes volt. Eközben a Valenciánál Palau beütötte a negyedik hibáját, majd fél perccel késõbb az ötödiket is. A Szpartak Moszkva 66-64-re zárkózott fel, amikor az utolsó 2 perchez érkeztünk.

A hajrában Eshaya Murphy kétszer is betalált, így 70-64-re lépett el a Valencia másfél perccel a lefújás elõtt. Dupree gondoskodott róla egy duplával (70-66) az utolsó percbe érkezve, hogy még maradjanak nyitott kérdések. Ekkor azonban jött a dráma. A Szpartak Moszkvától érkeztek az ilyenkor szokásos faultok, majd igyekeztek gyorsan támadni. Hammon kapta a labdát, akit azonban Dominguez mesterien védett. A Szpartak Moszkva klasszis irányítójának nem segítettek a társai és 5 másodperc után labdatartásért elvették tõle a labdát. Pokey Chatmannél ekkor „elgurult a gyógyszer”, olyan hevesen reklamált, hogy technikait kapott. Mindezt 71-66-nál 30 másodperccel a lefújás elõtt, amikor még fordíthatott volna a csapata. Ezután már eldõlt a találkozó sorsa, 77-66-ra nyert a Valencia. Ezzel kiejtették a Jekatyerinburgot és a döntõ kapujába kerültek.

UMMC Jekatyerinburg – Wisla Can-Pack Krakow 67-59 (21-16, 14-14, 16-15, 16-14)


A Wisla Krakow nem tudott élni az eséllyel

Legjobb dobók:

Jekatyerinburg: Nolan 19, Parker 12, Arteshina 9

Wisla: Powell 23, Kobryn 16, De Mondt 11
Ujhelyi Petra: 18 perc, 2 pont, 7 lepattanó

A B-csoport két szerdai vesztese csapott össze a játéknap második mérkõzésén. Azzal, hogy a Valencia legyõzte a Szpartak Moszkvát eldõlt, hogy a Jekatyerinburg nem lehet ott a döntõben. Ennek ellenére az orosz csapat legerõsebb összeállításában lépett pályára és egy védõmaszkkal még Sue Bird játékát is megkockáztatták. A Jekatyerinburg tehát már „csak” a becsületéért küzdött, de nagyon jól kezdtek és 16-8-ra elléptek a mérkõzés elején. A negyed végére Philips és De Mondt pontjaival 21-16-ra zárkózott fel a lengyel gárda.

A második negyed nem hozott szép játékot, a támadásban mindkét csapat rengeteget hibázott. Ezek pedig jórészt ki nem kényszerített hibák voltak, nem véletlen, hogy mindkét szakvezetõ sokat bosszankodott. Powell triplája után 28-27-nél átvette a vezetést a Wisla Krakow és ekkor Algirdas Paulauskas idõt is kért. Szemmel láthatóan nem dicsérte meg a csapatát, de a figyelmeztetõ szavak hatottak, mert két Parker villanás után a szünetre 35-30-as elõnyre tett szert az orosz gárda.

A harmadik negyed elején 39-30-ra lógott meg a Jekatyerinburg. Nagyobb különbség is kialakulhatott volna ezekben a percekben, de a mindig zseniális Nicole Powell betalált távolról és a vezérletével 42-39-re jött fel a Wisla Krakow. Innentõl kezdve állandósult a 3-5 pont a két csapat között, majd Arteshina triplájával a harmadik szakasz utolsó másodperceiben 51-45-ös elõnyre tett szert az uráli alakulat.

A negyedik szakasz elsõ felében egy Nolan dupla és tripla, majd egy Parker ziccer után 58-45-nél 13 pontra nõtt a differencia. Ekkor még úgy álltak a lengyelek, hogy a kispadról egyetlen pont sem érkezett. A nagy fordulatot is erre a gondolatra lehet felfûzni, mert ekkor betalált Dabovic és Ujhelyi Petra is és a friss erõ átlendítette a holtponton a lengyeleket. A Jekatyerinburg ismét eljátszotta azt, amit a szezonban már ezerszer. Visszavettek a tempóból, nem pörögtek kellõen és oda jutottak, hogy 30 másodperccel a lefújás elõtt 60-59-nél támadt a Wisla Krakow.

Jose Ignacio Hernandez idõkérése után a legbiztosabb kezû lengyel Kobryn kapta a labdát, aki meglátta az üres sávot a gyûrû felé és amikor tette volna fel a vezetést jelentõ labdát, Candace Parker blokkolt. Innentõl már szabálytalankodni kényszerült a krakkói alakulat és végül Sue Bird utolsó másodperces triplájával alakult ki a 67-59-es végeredmény. Ez azt jelentette, hogy a Valencia megnyerte a csoportját és készülhet a döntõre. A helyosztók további sorrendjérõl a B-csoportban a záró nap dönt.

A B-csoport állása

1. ROS CASARES VALENCIA	    2 2/0	139/115	4 pont
2. SZPARTAK MOSZKVA VIDNOJE	2 1/1	143/147	3
3. UMMC JEKATYERINBURG    	2 1/1	116/121	3
4. WISLA CAN-PACK KRAKOW	2 0/2	129/144	2
Hirdetés