Hirdetés
Archivum

ELW Final Eight: Ismét harmadik a Jekatyerinburg:

:

Hirdetés

Ha van olyan kifejezés, hogy örök második, akkor mostantól legyen olyan is, hogy örök harmadik. A Jekatyerinburg a nõi kosárlabda Euroliga isztambuli nyolcas döntõjének „bronzmérkõzésén” hatalmas izgalmak közepette 75-68-ra verte a Fenerbahcét és ezzel sorozatban ötödik alkalommal zárt a harmadik helyen az Euroligában.

Fenerbahce – UMMC Jekatyerinburg 68-75 (20-27, 14-15, 18-11, 16-22)

Legjobb dobók:

Fenerbahce: McCoughtry 20, Tamane 17, Vardarli 8

Jekatyerinburg: Gruda 18, Parker 16, Nolan 13

A bronzmérkõzés az új lebonyolításban is a csalódottak csatáját hozta. A Fenerbahce péntek estig veretlenül menetelt, majd drámai körülmények között alulmaradt a Rivas Ecopolis alakulatával szemben. A Jekatyerinburg pedig Sue Bird szerencsétlen orrtörése miatt már gyakorlatilag az elsõ mérkõzésen elveszítette az esélyét a fináléra.

Parádés játék a nyitó negyedben

A csalódottság azonban nem letargiában, hanem egy felszabadult már-már „örömkosárlabdában” mutatkozott meg. Szemmel láthatóan teher nélkül játszottak a csapatok, de egyértelmûen azzal a szándékkal, hogy gyõzelemmel zárják a tornát. Az elsõ negyedben elképesztõ pontossággal céloztak a hölgyek, 5 perc után már 15-13-as Jekatyerinburg vezetést jegyezhettünk fel. Ez a dobópárbaj inkább az oroszoknak kedvezett. Arteshina és Bird is betalált távolról és ezzel 23-15-re léptek el. Az elsõ etap végén 27-20 állt az eredményjelzõn. Az elsõ negyed Candace Parkerrõl szólt, aki 10 egységig jutott.

Visszavesznek a csapatok, Matovic negyedik hibája és 1 perces Fener áramszünet

Amilyen jól sikerült az elsõ negyed, a második 10 percre annyira visszavettek a csapatok. 4 percen keresztül egy McCoughtry és egy Vidmer duplát jegyezhettünk fel. Olyan hatást keltett ezekben a percekben az összecsapás, mintha a szakvezetõk szóltak volna, hogy „hölgyeim, ez egy tétmérkõzés és nem egy bemutató”. Félre a tréfával, keményedett a találkozó és ez meghozta az elsõ áldozatát, a negyed felénél Matovic beütötte a negyedik hibáját is.

George Dikeoulakos leültette a szerb centert és ezzel Tamane, illetve Yilmaz gyakorlatilag csere nélkül maradt. Ez ugyanakkor nem zavarta meg a két centert, akik a következõ percekben betaláltak, csakúgy mint McCoughtry és Vardarli. 35-34-nél pedig már csak 1 pont volt a differencia. A nagyszünet elõtti utolsó percben a Fenerbahce bemutatta, hogy miként lehet lerombolni mindent, amíg addig építettek. 68 másodperc alatt két Gruda villanással és egy Bird triplával 7-0-s futást csinált a Jekatyerinburg. Ezzel a szünetre 42-34-es elõnyre tettek szert.

Fordít a Fenerbahce, javít a Jekatyerinburg kispadja

A harmadik szakasz elején az oroszok megirigyelték a Fenerbahce leolvadását. A játékrész elsõ 5 percében mindössze egy dupla érkezett Nolan révén az uráliaktól, miközben 10 pontot hoztak össze a török csapat sztárjai és 44-44-nél már újra egyenlõ volt az állás. Jól pörgött ezekben a percekben a Tamane-Vardarli duó és 50-46-nál már a Fener volt lépéselõnyben.

A Jekatyerinburgot ezekben a vészterhes percekben nem a sztárok, hanem Linkeviciene tartotta meccsben, aki két duplát is szerzett egymás után és 50-50-nél újra egál volt az állás. A negyed végül Doron találatával zárult, így 53-52-nél 1 pontos orosz elõnnyel vonultak pihenõre a csapatok. Megtörtént az, amit már régóta hiányoltak a szakemberek a Jekatyerinburgtól, nehéz pillanatokban a pad is hozzá tudott tenni.

A végére a Jekatyerinburg felõrölte riválisát

A negyedik negyed hatalmas izgalmakat tartogatott. Felváltva vezettek a csapatok, végül az utolsó 5 percbe 64-62-es orosz elõnnyel érkeztünk. McCoughtry-t és Tamanét is leültette pihentetni a hajrá elõtt George Dikeoulakos. Ezzel a lendülettel pedig visszatért a pályára Matovic, aki fél perccel késõbb ki is pontozódott. A törökök ennek ellenére Tuncluer triplájával 65-64-nél újra vezettek, majd erre Arteshina azonnal válaszolt. 67-65-nél másfél percre befagyott az eredményjelzõ és amikor McCoughtry egyenlített 67-67-nél, már csak 1 perc 55 másodperc volt vissza.

Az utolsó 2 percre azonban kijött minden fáradsága a Fenerbahcénak. McCoughtry egymás után kétszer eladta a labdát és látványosan elfogyott, a palánk alatt pedig nem volt ember, aki megállítsa pályafutása legjobb jekatyerinburgi mérkõzését játszó Parkert. Az amerikai sztárcenter kétszer is betalált és ezzel az utolsó percre 71-67-re léptek el az oroszok. A hajrában már nem sok babér termett a Fenernek. Vardarli egy elkeseredett triplájába még Gruda belefaultolt, de csak az egyik büntetõ lett sikeres. A Jekatyerinburg végül Gruda két büntetõjével és 75-68-as gyõzelemmel zárta a bronzmérkõzést. A Fenerbahce-Galatasaray rangadó után a torna legjobb összecsapása volt, helyenként kiemelkedõ színvonallal.

Reméljük hasonló izgalmakat tartogat a finálé is, melyrõl a lefújás után közvetlenül részletes beszámolóval jelentkezünk!

Hirdetés