Hirdetés
Archivum

ELW Final Eight: Spanyol-spanyol döntõre készülve:

:

Hirdetés

Vasárnap este Ros Casares Valencia – Rivas Ecopolis döntõt rendeznek a nõi kosárlabda Euroligában. Mindkét csapat veretlenül hozta a csoportkört az isztambuli nyolcas döntõben. Míg a Rivas Ecopolis már így is óriási bravúrt vitt véghez, addig a Valencia lényegében hozta a kötelezõt és vasárnap este kell feltennie az i-re a pontot a trófea elhódításával.

A csapatok útja a döntõbe

A Rivas Ecopolis az A-csoportban szerepelt, ahol az elsõ mérkõzésén rögtön egy óriási meglepetéssel a házigazda Galatasaray legyõzésével (75-68) köszönt be, majd a Schióval játszottak egy felemás mérkõzést. A harmadik negyedben 13 pontos elõnyt adtak le az olasz riválisuk ellen, hogy aztán a negyedik szakaszban Aguilar két triplájával behúzzák a gyõzelmet (65-58). A csoportkör utolsó fordulójában pedig jött a Fenerbahce elleni „elõdöntõ”, ahol végig vezettek és volt egy Asjha Jones (20 pont, 11 lepattanó) a keretükben, aki meg tudta törni a törökök felzárkózását és lényegében befejezte a mérkõzést.

Az A-csoport végeredménye

1. RIVAS ECOPOLIS     	3 3/0	214/196	6 pont
2. FENERBAHCE S.K.	    3 2/1	219/199	5
3. GALATASARAY MEDICAL PARK	3 1/2	215/221	4
4. BERETTA FAMILA SCHIO 	3 0/3	187/219	3

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

A Valencia a B-csoportban kapott helyet. Nekik a Jekatyerinburg ellen kezdõdött a torna. Az uráli sztárcsapatban Sue Bird a bemelegítésnél eltörte az orrát és ez döntõnek bizonyult. Mire összekaparta magát az orosz alakulat, 20 pontos differencia alakult ki. A 62-49-es gyõzelmével a Valencia óriási lépést tett a döntõ felé. Másnap a másik orosz óriás a Szpartak Moszkva sem tudott megálljt parancsolni Roberto Iniguez alakulatának. Ekkor a Szpartak leindításokkal, gyors játékkal megzavarta ellenfelét, de a végjátékban kijött a különbség (77-66). A fáradt Wisla Krakow pedig már nem jelentett gondot (90-61) egy tét nélküli mérkõzésen.

A B-csoport végeredménye

1. ROS CASARES VALENCIA	    3 3/0	229/176	6 pont
2. UMMC JEKATYERINBURG	    3 2/1	202/201	5
3. SZPARTAK MOSZKVA VIDNOJE	3 1/2	223/233	4
4. WISLA CAN-PACK KRAKOW	3 0/3	190/234	3

Valencia – Rivas Ecopolis 3-0

A két csapat az idei évadban háromszor találkozott:

Spanyol bajnokság

Spanyol Kupa

Ezekbõl a találkozókból nem szabad messzemenõ következtetéseket levonni, mert egy Euroliga döntõ semmihez sem fogható. Ennek ellenére nyomasztó a Valencia fölénye, különösen úgy, hogy egy alkalommal sem voltak gyõzelmi esélyei a madridi gárdának, sõt… Ahogy az eredmények is mutatják, nem szoros végjátékban egy-egy ponttal elveszített mérkõzésekrõl van szó.

A decemberi meccsen a szünetben még vezetett a Rivas, majd onnan lett 19 pontos valenciai siker. A márciusi bajnokin már a második negyedben nagy különbség alakult ki. A kupa elõdöntõjében pedig az elsõ félidõben összesen 20 pontot szerzett a Rivas és a folytatásban hiába kapaszkodtak, még csak szorossá sem tudták tenni az összecsapást.

A legjobbak

A Valencia esetében érdemes csatlakozni a FIBA Europe beharangozójához, akik egy játékost sem emeltek ki. A Spanyol bajnokság alapszakaszát veretlenül záró gárdából valóban senki sem magasodott ki, ugyanakkor csapatszinten kiegyensúlyozottak voltak és egyenletesen megosztva a terheket játszottak kiemelkedõ színvonalon.

Erre jó példa a Jekatyerinburg elleni rangadó, ahol Lauren Jackson bizonyult a legeredményesebbnek 12 pontjával, de a pályára lépõ játékosok közül szinte mindenki betalált. Közülük öten is 8 vagy annál több egységig jutottak. A spanyol alakulat többi mérkõzésen is hasonlóak voltak az arányok, ami jól mutatja az igazi erõsségüket.

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

A Rivas Ecopolis esetében is a csapatmunka dominált, de Asjha Jones teljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A nyolcas döntõben 22.3 pontot és 12 lepattanót átlagolt a csoportkörben, miközben 64.63%-al célzott. Jonesnak a nagy elõnye, hogy õ az a fajta “sztárlégiós”, aki a döntõ dobásokat felvállalja egy-egy rangadón és az esetek többségében értékesíti is azokat. Az amerikai klasszis az idei évaddal sokat növelt ázsióján és még mindig van esélye arra, hogy akár az olimpián is ott legyen. Az eddigi ellenfelek nem tudták kivenni a játékból, de ezúttal Ann Wauters, Sancho Lyttle, Jana Vesela vagy akár Isabelle Yacoubou felváltva is védekezhetnek rajta. Együtt pedig akár fel is õrölhetik.


A fejek

Nemcsak a statisztikáról szól egy Euroliga döntõ, mert akkor le sem kellene játszani, annyival jobb papíron a Valencia, hanem mentálisan is felkészültnek kell lenni. A szakemberek egybehangzóan állították Isztambulban, hogy ezen a téren ez a két alakulat kiemelkedik.

A Valencia azzal került hatalmas elõnybe a többi sztárcsapattal szemben az idei évadra, hogy a keret összes tagja pontosan tudja, hol a helye. Remek mentalitású embereket válogattak a spanyol vezetõk: a keretben azok, akik korábbi állomáshelyükön meghatározó szerepet töltöttek be, elfogadták, hogy a padra kényszerülnek. Érdemes ezt az állapotot összehasonlítani például a jekatyerinburgi helyzettel. Ott a mindenkori vezetõedzõk arra panaszkodnak, hogy nem tudják összeegyeztetni a játékperceket.

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

A FIBA Europe honlapja Eshaya Murphy-t kérdezte a keret hangulatáról. „Vannak szupersztárjaink Ann Wauters, Lauren Jackson vagy éppen Sancho Lyttle személyében, de a kispadon is jó képességû játékosok ülnek, mint Honti Kata, Jana Vesela és magamat is ide sorolnám. Kezdetben nagyon nehéz volt mindenkinek elfogadnia a szerepét, de a védekezésünk, a rotációnk és a kispadunk emel ki minket a riválisaink közül. Remélem eljött a mi idõnk!” – fogalmazott Murphy.

A másik oldal a Rivas Ecopolis mellett elsõsorban az szól, hogy minden nyomás és eredménykényszer nélkül játszhatnak. Ennek a csapatnak nincs veszteni valója és ez a tudat rengeteget ért eddig is a nyolcas döntõben. Voltak olyan helyzetek, hogy elvállalták a dobásokat, mert el lehetett vállalni. Mi történt volna, ha három vereséggel a nyolcadik helyért játszik a Rivas? Semmi, valószínûleg azt olvasnánk mindenhol, hogy érvényesült a papírforma. Ritka, hogy a felszabadult játék egy teljes csoportkörön át kitart – ezúttal kitartott – kérdés, hogy a fináléra marad-e a lendület.

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Az edzõk

Egy biztos, egymás után a második olyan évet zárjuk majd, amikor egy Euroliga újonc vezetõedzõ viszi gyõzelemre a csapatát. Tavaly Lucas Mondelo a Salamancával ért fel úgy a csúcsra, hogy pályafutása elsõ Euroliga szezonját teljesítette vezetõedzõként. Igaz, korábban a spanyol utánpótlásban nagyon komoly sikereket ért el, így ismeretlen szakvezetõnek nem nevezhettünk. Most akár Roberto Iniguez a Valenciával, akár Miguel Martinez Mendez a Rivas Ecopolis-szal nyer, ugyanerre az útra lép.

Egyik szakvezetõnek sem volt könnyû dolga. Iniguez-re könnyedén rásütötte a spanyol sajtó, hogy egy sokkal befolyásolhatóbb szakember, akit a klubvezetéssel többször is vitázó Hejkovával ellentétben lehet “felülrõl” irányítani. Az új szakvezetõ ráadásul elbukta az elsõ döntõjét, amikor Madridban a Spanyol Kupa fináléjában a Salamancával szemben alulmaradtak. Miguel Martinez Mendez pedig a bajnokságban nyújtott teljesítmény miatt kényszerült kisebb magyarázkodásra szezon közben, miután az alapszakaszt a negyedik helyen zárták és bravúr kell a jövõ évi Euroliga indulás kiharcolásához.

Magyarok a döntõben

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Elsõ magyar játékosként Béres Tímea nyert Euroligát és már most biztos, hogy vasárnap este lesz még egy gyõztesünk. A Valenciában Honti Kata a nyolcas döntõben a Jekatyerinburg ellen 3 percet töltött a pályán, míg a Wisla Krakow ellen 18 percet és ekkor 5 pont, 3 gólpassz, illetve 2 lepattanó került a neve mellé. Honti a Szpartak Moszkva elleni összecsapáson nem kapott lehetõséget.

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

A Rivas Ecopolis alakulatában Krivacevic Tijana a Galatasaray ellen 13 perc alatt 4 pontot és 2 lepattanót szorgoskodott össze, míg a Schio ellen 9 perc alatt 1 lepattanót jegyzett. A Fenerbahce ellen nem lépett pályára. Azon túl, hogy természetesen helyén kezeljük a magyarok szereplését, elmondhatatlanul nagy dolog, hogy két játékosunk lesz a fináléban. Reméljük, hogy mind a ketten lehetõséget kapnak!

A vasárnapi program

Döntõ
Rivas Ecopolis – Ros Casares Valencia 19:45

3. helyért
Fenerbahce – UMMC Jekatyerinburg 17:00

5. helyért
Galatasaray – Szpartak Moszkva Vidnoje 14:30

7. helyért
Beretta-Famila Schio – Wisla Can-Pack Krakow 12:00

Hirdetés