Hirdetés
Magyarország

Emlékezetes negyeddöntők után:

:

Hirdetés

Szerdán rendezték a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupa negyeddöntőit. Összefoglalónk ITT olvasható. Sok tekintetben történelmi játéknapot követhettünk.

Soha nem szerencsés a sportban “minden idők legjeiről” írni, különböző korokat, sőt még különböző szezonokat sem teljesen igazságos összehasonlítani. Egy azonban biztos, hogy amióta Magyarországon a női kosárlabda nemzeti kupasorozatában bevezették a nyolcas döntős formátumot, most először fordult elő, hogy a négy negyeddöntőből háromban 10 pont alatt maradt a különbség. Egyedül az európai szinten is meghatározó élcsapattá váló Sopron Basket tudta magabiztosan érvényesíteni fölényét, a másik három párban végletekig kiélezett küzdelmet követhettünk és gyakorlatilag egylabdás mérkőzések alakultak ki.

Szintén az elsők táborát erősíti, hogy amióta nyolcas döntőket rendeznek, most először vívta ki két olyan gárda is a négy közé jutást, mely mindössze két légióssal állt fel a saját negyeddöntőjén. Az Aluinvent DVTK nem is foglalkoztat több külföldit, míg a PEAC-Pécs szlovák játékosa Nikola Dudasova betegség miatt nem léphetett pályára. Az idei évre csökkent a légiósok száma, ami nyilván betudható a járványhelyzetnek és az amiatt megváltozott gazdasági környezetnek. Mindenesetre a Ludovika-FCSM Csata is két légióssal sorakozott fel, míg például az UNI-Győr – MÉLY-ÚT csapatánál a harmadik légiós Kadri-Ann Lass mindössze hét percet töltött a pályán.

Jól látható tehát, hogy emelkedtek a hazai játékpercek. Még a kiemelkedő nemzetközi eredményességet zászlajukra tűző csapatok között is, a mögöttük felsorakozó üldözőbolyban pedig főleg és ez hosszabb távon kedvező folyamatokat indíthat be. Bár a nagy képet természetesen évek múlva érdemes vizsgálni és azt is meg kell várni, hogy a járványhelyzet lecsengése után miként alakul a mezőny játékospolitikája. A bajnokságban az első nyolc helyen a teljesítmény-index rangsorát nézve továbbra is légiósokat láthatunk. A Magyar Kupa szerdai negyeddöntői viszont olyan szempontból is rendhagyóak voltak, hogy a legjobbak közé három magyar játékos is bekerült. A Sopron Basket centere Határ Bernadett 35-ös, a TFSE-MTK játékosa Bernáth Réka 31-es, míg az Aluinvent DVTK irányítója Medgyessy Dóra 28-as VAL-t ért el.

Eredmények

VBW CEKK Cegléd – PEAC-Pécs 52-53 (14-14, 13-16, 15-10, 10-13)

Statisztika ITT

Uni Győr MÉLY-ÚT – Aluinvent DVTK 71-74 (9-17, 24-18, 25-15, 13-24)

Statisztika ITT

TFSE-MTK – Atomerőmű KSC Szekszárd 79-85 (21-16, 19-21, 13-21, 22-17, 4-10)

Statisztika ITT

Ludovika-FCSM Csata – Sopron Basket 53-88 (17-25, 8-26, 17-16, 11-21)

Statisztika ITT

Fotó: Girgász Péter

Hirdetés