Hirdetés
Archivum

Emlékezetes soproni gyõzelem a Valencia ellen:

:

Hirdetés

Óriási mérkõzésen, felejthetetlen csatában kivívta a Sopron a mindent eldöntõ harmadik mérkõzés jogát a Valencia elleni párharcban. Székely Norbert együttese a második negyedben már 10 ponttal, 34-24-re is vezetett a spanyol bajnok ellen. A Valencia ugyan a második félidõben ledolgozta a hátrányát, sõt a vezetést is átvették, de a végjáték a Sopronról szólt. Bravúros teljesítménnyel, remek csapatmunkával sikerült zavarba hozni a nagy sztárokat is.

Amennyire hidegzuhanyként érkezett a Sopron keddi veresége, nem az eredmény, hanem a második félidei játék miatt, annyira felemelõ volt a pénteki visszavágó. Már a bemelegítés során érezni lehetett, hogy egy másik Sopron fog kifutni a pályára, mint 3 nappal korábban. A mérkõzés is nagyon jól indult, az elmúlt hetek betegségei után még mindig nem teljesen egészséges Honti Kata szerezte az elsõ 5 pontot, ezzel megadva az alaphangot a visszavágáshoz. A folytatásban már újra érvényesült a spanyolok szigorú védekezése, igaz ebbe hibák is csúsztak. Ennek ellenére, 11-12-nél már a vendégek jártak elõrébb. Az elsõ negyed végén 13-15 állt az eredményjelzõn.

A második negyed Krivacevic Tijana klasszis megoldásairól szólt. A Sopron centere az elsõ periódusban nem talált a gyûrûbe, a másodikban viszont 5 perc alatt 11 pontot szerzett. Lawson sportszerûtlen hibája után ugrott meg elõször látványosan a különbség, ekkor 30-22-re sikerült elhúzni. Sokáig úgy tûnt, hogy ennél a differenciánál megmerevednek a frontvonalak, ugyanis a második negyed felénél mindkét gárda támadójátéka a hibákról szólt. Szerencsére ezt a kritikus idõszakot sikerült jól átvészelni, 34-24-nél 10 pont is volt közte és bár igyekeztek a spanyolok, a félidõre is csak 34-28-ra mentették a találkozót.
 

Az elsõ félidõ alapján bizakodásra adhatott okot, hogy a keddi nappal ellentétben nem érvényesült a spanyolok játéka, keménysége, sõt azt lehetett mondani, hogy inkább a Sopron dominált! Ez óriási szó, hogy egy ennyi világklasszist felvonultató együttes ellen, ilyen határozott produkciót sikerült nyújtani. 20 perc játék után már csak rossz emlék volt a kedd este.

A második félidõ elején viszont ez a rossz emlék kezdett újra valóságosnak hatni. Kár tagadni, gyakorlatilag nekiesett a Valencia a Sopronnak és az addig halványabb Brunson vezetésével 2 perc után 34-35-nél már elõrébb is jártak. A harmadik negyed elsõ 5 perce egy 5-18-as futást eredményezett, amivel 39-46-ra elléptek a vendégek. Coleman azonban a legjobbkor villant meg és Krivacevic is betalált, amivel sikerült eloltani a tüzet és bár az elõny elfogyott, de a 49-51-es állás, azaz a 2 pontos hátrány reális gyõzelmi esélyeket ígért.

Azt a negyedik negyedet, amit a Sopron ezen az estén produkált sokáig emlegetni fogjuk. Hiába a Valencia klasszisai, mindig sikerült megtalálni azt az embert, aki pontot szerez. Fûrész Dia triplája után sikerült átvenni a vezetést, de betalált Amber Holt is, akitõl csak 6 pont érkezett, de az a 6 mindegyik fontos pont volt. Ebben az etapban lélektanilag sikerült a spanyol rivális fölé kerekedni, ugyanis végig a Sopron vezetett és a vendégek futottak az eredmény után. Ilyenre kevés példa volt ebben az évben.

4 és fél perccel a rendes játékidõ vége elõtt sikerült 3 ponttal ellépni, de az utolsó perc 70-70-rõl indult. Honti és Tamane egy-egy sikeres büntetõje után alakult ki a 72-70-es végeredmény. A spanyolok kétszer, 71-70-nél és 72-70-nél is támadtak a vezetésért vagy az egyenlítésért, de ezúttal kétszer is hibáztak. A Sopron megérdemelten nyert egy olyan meccsen, mely teljesen kitörölte a keddi este rémképeit és amely ismét rávilágított, hogy egy szervezett, remekül felépített játékkal a sokkal esélyesebb ellenfél is legyõzhetõ. A folytatás szerdán, ne felejtsük el: egy ki-ki meccsen, ahol bármi megtörténhet!

A Sopron legeredményesebbje a 21 pontot szerzõ és a mezõnybõl 61.5%-al dobó Krivacevic volt, de Coleman is 15 és Honti is 12 pontig jutott.

MKB Euroleasing Sopron – Ros Casares Valencia 72-70 (13-15, 21-13, 15-23, 23-19)

Hirdetés