Hirdetés
Magyarország

Az emlékezetes vasárnap számokban:

:

Hirdetés

Vasárnap a helyosztókkal lezárult az Európa Kupa Final Four Szekszárdon. A trófeát a Valencia hódította el, miután egy sokáig emlékezetes fináléban 82-81-re legyőzte a Reyer Veneziát. A bronzérmes pedig az Atomerőmű KSC Szekszárd lett, miután a bronzmeccsen 68-55-re múlta felül a Carolo Basket csapatát. A statisztikákon keresztül tekintünk vissza a vasárnapi játéknapra.

A Szekszárd a második negyed elején egy 13-2-es futással ragadta magához az irányítást és innentől kisebb megingásokkal, de szinte végig kézben tartotta a bronzmeccset. A harmadik negyed utolsó három percét 10-0-ra hozta Zseljko Djokics együttese, az akkor megszerzett előnyt pedig már stabilan őrizte. Nézzük, hogy ez a statisztikai mutatókban mit jelent. Amíg a Szekszárdnak pénteken 71 mezőnykísérlete volt és abból 22 lett sikeres, addig vasárnap 63-ból 25. Ráadásul pénteken hét, vasárnap nyolc pontszerző osztozott ezen. A bronzcsatán így végül 11 pont érkezett a padról.

Fotó: Tóth Zsombor

Szembetűnő, hogy megfelezte triplakísérleteinek számát a Szekszárd. Amíg az elődöntőben 26 alkalommal próbálkozott és abból 8 talált utat a gyűrűbe, addig a bronzcsatán 13 távoli kísérletből 5. Pénteken a legjobb teljesítmény-indexe Cyesha Goree-nak volt 14-es értékkel. Akkor 13 ponttal és 8 lepattanóval lett a csapata legjobbja. Vasárnap hárman értek legalább 14-es teljesítmény-indexet. DeWanna Booner 26-os értékkel zárt: 25 ponttal (10/19 – 52.6%), 6 lepattanóval és 3 gólpasszal vezette győzelemre csapatát. Studer Ágnes 15 ponttal (6/12 – 50%), 3 lepattanóval és 5 gólpasszal fejezte be a mérkőzést. A teljesítmény-indexe 16-os lett. Erica McCall teljesítmény-indexe pedig 14-es, 10 pont, 11 lepattanós dupla-duplával segítette társait.

A pénteki 9 szerzet labdájához képest a bronzmeccsen 11 szerzett labdája volt a KSC-nek. Az elődöntőben a Reyer 17 eladott labdája után 19 pontot sikerült elérni. Ezúttal a Carolo csapatának 20 eladott labdája volt és ebből 22 pont jött a magyar csapattól. Ráadásul a védekezést dicséri, hogy amíg az olaszok 26 gyorsindításos pontot értek el, addig a franciák csak 9-et. A csapat teljesítmény-indexét nézve pénteken 56-os értéket rögzítettek, vasárnap 72-eset. A számok tehát jól mutatják, hogy milyen szépen rendezte a sorokat Szekszárd. Döntő mutatókban sikerült előrébb lépni és így teljesen megérdemelten hódította el a bronzérmet.

Fotó: Tóth Zsombor

Térjünk át a döntőre, mely az utóbbi évek túlzás nélkül legjobb nemzetközi kupafináléja volt a női szakágban. A trófeát végül a Valencia hódította el, mely egyedüliként a négy gárda közül az elődöntőben és a fináléban is 50% feletti mezőnymutatót ért el. Pénteken 60-ból 31 kísérletük lett sikeres és így szereztek 80 pontot, míg vasárnap 70-ből 36. Végül 82 szerzett ponttal zártak. Amíg azonban a Carolo ellen a 30 mezőnykosárra 24 gólpassz jutott, addig a Reyer ellen a 35-re 18. A fináléban megnőtt az egyéni megoldások szerepe.

A spanyol gárda pénteki elődöntőben a Carolo ellen 33-31-re nyerte a lepattanócsatát, vasárnap a fináléban 30-28-ra. Érdekesség viszont, hogy a támadólepattanóik számát szinte megduplázták (6-11).  A Valenciánál a döntőben néggyel kevesebb szerzett labdát rögzítettek, mint az elődöntőben. Amíg pénteken 12 gyorsindításos pontjuk volt és az ellenfelük csak hármat ért el. Addig a Reyer ellen ez 10-10 lett. A franciák mindössze 18 pontot szereztek festékből, míg az olaszok 36-ot értek el onnan a trófeát elhódító spanyolok ellen. Vereségük esetén, nem lett volna meglepő, ha a valenciai szakmai stáb a palánk alatti hátrányukkal magyarázta volna az eredményt. A csapatbemutatónkban is felhívtuk a figyelmet, hogy ezen a téren a spanyol élvonalban sem remekelnek.

Fotó: Tóth Zsombor

A Reyer óriásit lépett előre a pénteki elődöntőhöz képest. Érdekesség, hogy mindkét játéknapon 58 mezőnykísérletük volt. Amíg azonban a Szekszárd ellen 21-et, addig a Valencia ellen 34-et értékesítettek ezekből.  A gólpasszaik számát megduplázták, 11-ből lett 22.  A Szekszárd ellen több lepattanóhoz jutott a Reyer, akkor 40-et szedtek, míg a döntőben 28-at. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a támadólepattanóik száma érdemben nem változott. A pénteki 8 után vasárnap is volt 7.

Amíg az elődöntőben második esélyből csak 4 pontot értek el, addig a döntőben 12-t. A Reyernek jóval kevesebb gyorsindításos pontja volt a Valencia ellen, mint a Szekszárd legyőzésekor, de az eladott labdáik után (pénteken 17, vasárnap 16) mindkét alkalommal nagyon sok pontot kaptak. A Szekszárdtól 19-et, a Valenciától 25-öt.

Fotó: Tóth Zsombor

Hirdetés